VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Szakadozik a demokrata párt az USA-ban
Bár Joe Biden elnök és Kamala Harris alelnök mindketten tweet-üzenetükben biztosították támogatásukról Duante Wright családját, úgy tűnik, hogy a húszéves fekete sofőr esete komoly szakítópróbája lehet a demokrata párton belül zajló hatalmi harcnak. Alexandria Ocasio-Cortez New York-i képviselő a választások után a következőt nyilatkozta a párt belső harcairól: „Nem irigylem Biden csapatát. Ez egy nagyon törékeny egyensúly. De nagyon fontos, hogy jól állítsák be az arányokat”

Oscasio-Cortez és számos további fiatalabb újbalos aktivista-politikus szerint a Demokrata Párt baja, hogy nem tolódik még markánsabban balra, és túl mérsékelt üzeneteivel nem tudja eléggé felrázni a fiatalokat, a latinókat és a lecsúszó melósokat. A szélsőbalos nézeteket valló Rashida Tlaib demokrata képviselő reagált a Daunte Wright-al kapcsolatos intézkedéssel kapcsolatban, keményen kritizálta a Biden adminisztrációt is. A képviselő felszólította kormányzatot, hogy vessen véget a „rendőruralom, a bebörtönzés és a militarizáció” korszakának.

"Nem volt véletlen." – írta Tlaib Wright halálával kapcsolatos tweetjében. A húsz éves afro-amerikai áldozat halálát követő tüntetésekben több üzletet gyújtottak fel és fosztottak ki a minnesotai Brooklyn Centerben.


"A rendőrség hazánkban eleve és szándékosan rasszista. Daunte Wrightot agresszió és erőszak fogadta. Végeztem azokkal, akik elfogadják a kormány által finanszírozott gyilkosságokat."

Tlaib ezután egy lépéssel tovább ment csalódottságával, és felszólította az Amerikában folyó „rendfenntartás” befejezését, azt állítva, hogy az egész Amerikában működő intézményeket „nem lehet megreformálni”.

Szakértők szerint bár Joe Biden nyert az amerikai elnökválasztáson, de nem tudta visszacsábítani a Demokrata Párt korábbi, munkásosztálybeli bázisát, ehelyett az eddig jobbra hajló, de Trumpból kiábránduló külvárosi szavazatokkal lett elnök. Donald Trump republikánus elnök hiába szenvedett vereséget, a vidéki, idősebb fehérek és a konzervatívabb latinók mozgósításával megszilárdította és növelte bázisát 2016-hoz képest. A Republikánus Párt sem gyengült jelentősen, és Trump sem megy sehová. Szinte biztos, hogy 2024-ben is megpróbál majd elindulni az elnökségért. A választások után az amerikai, európai sajtó arról írt, hogy hiába bukott Trump, a trumpizmus túlélte a választást.

A Reuters és az Oxfordi Egyetem kutatása szerint amerikai médiafelületek általában balközépre sorolhatóak. Ezt láthattuk a választási kampányban is. A republikánusok többsége fel van háborodva a baloldali médiatúlsúlyon, de valójában a jobbos Fox News műsorvetői (Tucker Carlson, Sean Hannity, Laura Ingraham) állnak a nézettségi listák élén.

Miközben a Demokrata Pártnak nem sikerült a republikánusokat lényegesen meggyengíteni, közben a választási tűzszünet után előtörtek a radikálisabb balos politizálást követelő balszárny és az óvatosabb mérsékeltek közötti feszültségek. A Demokrata Párt centrista politikusai szerint a balos aktivisták radikálisabb elképzelései elidegenítették a választókat.


A lakosság körében a progresszió, a politikai korrektség és a rendőrség elleni fellépés egyáltalán nem népszerű.

Miközben a demokraták balra tolódtak, az új választóik középről jöttek. Ez előrevetíti, hogy Bernie Sanders vermonti szenátor, Alexandria Ocasio-Cortez New York-i képviselő és számos további fiatalabb újbalos aktivista-politikus megpróbálja majd ellehetetleníteni a centristákat. A centristák szerint a közjót jobban szolgálja, ha óvatosan, a republikánusokkal egyezkedve próbálnak kisebb reformokat átnyomni a törvényhozáson, míg az újbalos vonal szerint ez csak toldozza-foltozza a fenntarthatatlan és igazságtalan amerikai gazdasági-társadalmi rendszert, és valós változást csak az állam szerepének gyökeres újragondolása hozhat.

A progresszívok nemcsak a republikánus szavazókat akarják a rasszizmus vádjával kikapcsolni a közéletből, hanem avval vádolják a centristákat, hogy asszisztálnak a republikánusok rasszista politikájához.

Forrás: