top of page

Szemezgetésünk idegennyelvű, külföldi sajtóból (2023.05.24.)A zzaxid.net információja szerint mindössze egy évet kell rácsok mögött tölteni annak az ukrán fiatalembernek, aki nem jelent meg a behívóján megadott időben a sorozóbizottság előtt. A sorköteles korban lévő állampolgár még az év elején kapta meg a behívót, amely szerint január 25-én kellett megjelennie a hadkiegészítőben a sorozó bizottság előtt. Ő azonban erre nem volt hajlandó. Tette miatt Voliny megyében állították bíróság elé. A férfi azzal indokolta távolmaradását, hogy fél és nem akar a harcmezőre menni. Az ítélőszék előtt a fiatalember megbánásnak a legcsekélyebb jelét sem adta. Az ítélőszék ennek ellenére csak egy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte, bár a vádiratban szerepelő BTK cikk háromtól öt évig terjedő szabadságvesztést ír elő.

Bár egyre öregebb és öregebb tankokat állít újra hadrendbe Oroszország az Ukrajna ellen vívott háborújában, egy, az Insider által szemlézett jelentés szerint így is jelentős erőt képviselnek a harcokban. Igaz, nem a frontvonalon – a háttértámogatásban viszont annál inkább, főleg a tüzérség terén. „Bár sokan gúnyolódtak az interneten a régebbi harckocsik, például a T-62-es és T-55-ös hadrendbe állításán, ezeket a járműveket nagyrészt a BMP-k (úszóképes gyalogsági harcjárművek) és gyalogsági harcjárművek mellett használják tűztámogatásra” – írja jelentésében a brit Royal United Services Insitute (RUSI). De gyakran vetik be az oroszok a régebbi páncélosokat éjszakai rajtaütések során is – például amikor az ukránok felváltják a csapataikat. „Gyorsan megközelítik a célszektort, rövid időn belül leadják a lehető legtöbb lövést, majd visszavonulnak” – írja a jelentés. Hozzáteszik, hogy a régebbi típusú tankok „komoly harctéri fenyegetést jelentenek” olyan helyeken, ahol ritkák az irányított páncéltörő fegyverek. Az oroszok módosításokat és új taktikákat is eszközöltek arra, hogy minél hatékonyabbak legyenek a bevetések: hőálló anyagokat használnak a páncélos járművekben, és főleg hajnalban, valamint szürkületkor vetik be a tankokat – amikor a hőmérsékletük a legközelebb áll a környezet hőmérsékletéhez. A RUSI szerint ezekkel a taktikákkal is azt mutatja magáról az orosz hadsereg, hogy a tankok bevetése terén képesek hatékonyan alkalmazkodni a körülményekhez.


Vírusként terjed az a fotó és videó a neten, amelyen Alekszej Aresztovics, az ukrán elnöki hivatal korábbi tanácsadója látható, amint egy a tel-avivi tengerparton élvezi az életet – számolt be a Korrespondent. A felvételek azért keltettek nagy felháborodást a közösségi médiában, mivel, mint az köztudott, a hadiállapot miatt a 18 és 60 év közötti férfiaknak tilos elhagyniuk Ukrajnát. A kompromittáló felvételeket a Harley Quinn nevű Telegram-csatorna rakta ki, bár az nem derül ki, hogy pontosan mikor készült Aresztovics nyaralásáról a most közzétett képanyag. Állítólag Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábbi jobbkeze családjával, feleségével és gyermekével együtt sütkérezett a homokos tengerparton. A bejegyzésben epésen még azt is megjegyzik, hogy a háború ellenére a volt tanácsadó szép pocakot eresztett.


Az ukrán-orosz határ mentén végrehajtott orosz támadások és az ukrán területek bombázása miatt kitelepítik a civil lakosságot Szumi megyében – írja a régió katonai közhatásának sajtóközleményére hivatkozva az Ukrajinszka Pravda. Az evakuálás első sorban az Ohrirkai járás településeit érintik, ugyanis Oroszország fokozta a határ menti régiók bombázását, hogy megakadályozzák az ukrán fegyveres erők más irányban való bevonását. A civil lakosok életének megóvása érdekében biztonságos helyre szállítják át azokat a lakosokat, akik ezt kérik. A szumi megyei katonai közigazgatás közleményében hangsúlyozta, hogy a térségben ukrán erők ellenőrzés alatt tartják a helyzetet. Ugyanakkor felszólították a lakosságot, hogy maradjanak nyugodtak, és kizárólag hiteles forrásból tájékozódjanak a háború híreiről.


Ukrajnában problémák merültek fel a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyeknek nyújtott segélyek kifizetésével kapcsolatban. A fizetések késése pedig bizonyos társadalmi feszültséget szül. Denisz Smihal miniszterelnök a kormányülésen hangsúlyozta, hogy ezt a kérdést azonnal meg kell oldani. Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes ugyanezt a véleményt támogatta. Hozzátette, hogy a belső menekültek nem szenvedhetnek az egyes illetékes ügynökségek közötti nézeteltérések miatt. A lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyeknek rendszeresen meg kell kapniuk a lakhatási támogatást, mert gyakran ez az egyetlen bevételük. Smihal elrendelte ennek a kérdésnek a felülvizsgálatát és a szükséges változtatások elvégzését, hogy a jövőben ne fordulhasson elő hasonló késedelem a segélyek kifizetésében.


Nagy-Britannia miniszterelnöke, Rishi Sunak a brit parlament alsóházában élesen reagált Jeremy Corbyn volt munkáspárti vezető felhívására, aki a tűzszünetet szorgalmazta Ukrajnában. Erről az Independent számolt be. Nagy-Britannia miniszterelnöke hangsúlyozta, hogy az ukrajnai háború befagyasztására tett kísérletek teljesen helytelenek, és el kell őket utasítani. Corbyn azt mondta, hogy a tűzszünet nem béke, de minden békefolyamatnak a tűzszünettel kell kezdődnie, különben ez a háború folytatódik, és egyre rosszabb lesz. „Nem értek egyet. A tűzszünet nem igazságos és tartós béke Ukrajna számára. Oroszország illegális és nem provokált inváziót hajtott végre. Irtózatos háborús bűnöket követett el” – reagált Rishi Sunak. Hangsúlyozta, hogy az egyetlen mód a háború beszüntetésére, az összes orosz csapat kivonása Ukrajna területéről.


Petíciót indítottak a Miniszteri Kabinet honlapján arról, hogy az Ukrzaliznicja indítson a járatokon külön férfi és női vagonokat. A május 23-i adatok szerint a petíciót eddig több mint 22600-an írták alá. A szerző, Oljha Ozsohina külön kocsikat kér a férfiak és nők számára a hat óránál hosszabb útvonalon közlekedő vonatokon. Kérelmét azzal indokolja, hogy a hosszú távú járatokon sokan kellemetlenül érzik magukat az ellenkező nemű utasok miatt. Ezenkívül hivatkozott a tolakodó viselkedésre és a vonatokon történt erőszakra is.

Ukrajnának még mindig nincs elég eszköze ballisztikus rakéták lelövésére. Azok a Patriot rendszerek, amelyek harci szolgálatban vannak, nem elegendőek ahhoz, hogy lefedjenek minden várost és kritikus infrastrukturális létesítményt. „Eszközre van szükségünk a ballisztikus rakétákkal szemben, tudjuk, hogyan működnek Kijev megye példáját használva” – mondta el, hozzátéve, hogy Patriot és SAMPT-T rendszerekre lenne szükség.

Az oroszok hatalmas rakétacsapásokat indítanak, különböző fegyverekkel. Ily módon az ellenség megpróbálja kimeríteni Ukrajna légvédelmi erőit. A hírt Natalija Humenyuk, a Dél hadműveleti csoport sajtószóvivője közölte. „Hogy az ellenség milyen irányt választ, azt csak az ellenség tudja. Csak azt tudjuk megjósolni és elemezni, hogy hol és mit tartunk megfelelőnek. Ez nem mindig esik egybe azzal, amit az ellenség gondol, de tudjuk, hogy támadják és kimerítik a légvédelem bizonyos területeit. Különösen erre az irányra fókuszálva azt mérik, hogy egy adott lövést melyik oldalról lehet kivédeni vagy kihagyni. Tekintettel arra, hogy különböző fegyvereket használnak, ez ismét azt hangsúlyozza, hogy légvédelmünk nem ad nyugalmat az ellenségnek” – mondta el.

A lengyel Katonai Ügyek Intézete egy olyan jelentésen dolgozik, amely összegyűjti azokat a károkat, amelyeket a Szovjetunió okozott Lengyelországnak – írta az Ukrinform. Varsó a közelmúltban Németország számára is készített egy ehhez hasonló dokumentumot a második világháború okozta veszteségek miatt. Arkadiusz Mulyarczyk, a lengyel külügyminisztérium helyettes vezetője úgy nyilatkozott, a jelentés egy komoly tanulmány lesz, amely bemutatja, hogy hogyan zsákmányolták ki Lengyelországot.

Mindenféle típusú fegyvert át kell Ukrajnának, amelyet a NATO használna, így Németország átadhatna 500 kilométeres hatótávolságú Taurus cirkálórakétákat – nyilatkozta kedden Roderich Kiesewetter, a Bundestag képviselője a Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) német médiumnak adott interjújában, számolt be az rbc.ua hírportál. A jelentés szerint a német honatya kijelentette, hogy az ilyen fegyverek átadása lehetővé teszi Ukrajna stratégiai támogatásának kiterjesztését. „Ukrajna partnereinek most mindent egy lapra kell feltenniük, és mindent meg kell adniuk Ukrajnának, amit Ukrajna felhasználhat a csatákban, és ami a nemzetközi jog szerint megengedett” – hangsúlyozta. A Bundestag-képviselő véleménye szerint a német Taurus cirkálórakéták 400-500 kilométeres hatótávolsággal nagyon hasznosak lennének. „Itt ne legyen több vörös vonal” – fejtette ki Roderich Kiesewetter az ukrajnai fegyverátadásról. A hírportál emlékeztetett arra, hogy Taurus szubszonikus cirkálórakéta a brit Storm Shadow analógja. Ugyanakkor hatósugara sokkal nagyobb – akár 500 kilométer is lehet. A súlya 1400 kg, hossza 5 méter. A rakétát a Taurus Systems GmbH fejlesztette ki. Németország 600 harci és 14 Taurus kiképző rakétát rendelt a légiereje számára.

A Financial Times értesülései szerint az orosz önkéntes alakulatban önjelölt neonácik is vannak. Egy neonáci milícia amerikai páncélozott járművekkel indított határon átnyúló támadást Ukrajnából az oroszországi Belgorod régióba hétfőn – jelentette kedden a Financial Times. Denisz Nyikitin, az Orosz Önkéntes Testület vezetője elmondta, hogy a Belgorodot megtámadó harcosai amerikai páncélozott járművekkel rendelkeztek, köztük legalább két M1224 MaxxPro páncélozott járművel, úgynevezett MRAP-okkal és több Humvee-vel. Az orosz hadsereg által közzétett videók és képek megerősítették Nikitin állításait. Nikitin jól ismert szélsőséges, aki világszerte kapcsolatban áll neonácikkal, és saját fehér nacionalista pedigréje van. A Financial Times szerint az orosz önkéntes alakulatban "vannak önjelölt neonácik". A csoport 2022-ben alakult, és állítólag olyan orosz állampolgárokból áll, akik önként jelentkeztek Kijevért harcolni. A tagok egy része még 2014-ben jelentkezett a donbászi háborúba, és az Azov zászlóalj veteránjai. Nikitin nem árulta el, hogy harcosai hogyan szerezték be az amerikai gyártmányú páncélozott járműveket. Az ukrán hírszerzés tisztviselői elismerték, hogy együttműködnek az orosz önkéntes hadtesttel és a támadást indító másik csoporttal, az Oroszország Szabadsága Légióval. "Természetesen kommunikálunk velük. Természetesen megosztunk bizonyos információkat" – mondta Andrij Csernyak, az ukrán katonai hírszerzés egyik tisztviselője a Financial Timesnak. "Sőt, mondhatni, még együttműködünk is". Chernyak tagadta, hogy felszereléssel látta volna el az orosz önkénteseket, és azt állította, hogy ők maguk indították a műveletet. A The Times of London azonban arról számolt be, hogy a Discord kiszivárgása szerint Ukrajna már jó ideje tervezte az orosz terület elleni támadásokat orosz önkéntes csoportok felhasználásával. Az egyik dokumentum szerint az Ukrajnáért harcoló orosz állampolgárok "különböző minőségi NATO-fegyverekkel" vannak felfegyverkezve. Matthew Millert, a külügyminisztérium szóvivőjét megkérdezték a hírekről, miszerint amerikai fegyvereket használnak a Belgorod elleni támadásokban, és azt mondta, hogy "szkeptikus" a jelentésekkel kapcsolatban. Ragaszkodott ahhoz, hogy az USA "nem bátorítja vagy teszi lehetővé az Oroszországon belüli csapásokat", de azt mondta, hogy "Ukrajnán múlik, hogyan vezeti ezt a háborút".

Az orosz média jelentése szerint "70 ukrán terroristát likvidáltak. Az orosz védelmi minisztérium kedden közölte, hogy legyőztek egy ukrán szabotázscsoportot, amely hétfőn határon átnyúló támadást indított az oroszországi Belgorod megyében. Az orosz TASZSZ hírügynökség szerint az orosz hadsereg "egy terrorellenes művelet során blokkolta és megsemmisítette az ukrán nacionalista alakulatokat a Belgorodi területen", és több mint "70 ukrán terroristával" végzett. Belgorod kormányzója szerint legalább 12 ember megsebesült a határokon átnyúló támadásban. Orosz tisztviselők szerint a szabotázscsoport aknavetőkkel és tüzérségi tűzzel lőtt lakott területeket, és bejelentették, hogy "terrorizmus elleni vizsgálatot" indítottak a művelet kapcsán. Bár az ukrán katonai hírszerzés határozottan utalt arra, hogy a támadás mögött áll, Kijev hivatalosan nem vállalta a felelősséget. Azt mondják, hogy a támadást olyan orosz állampolgárok indították, akik önkéntesként harcoltak Kijevért, az Oroszország Szabadsága Légió és az Orosz Önkéntes Hadtest (RSV) nevű csoportok. Mindkét csoport az ukrán fegyveres erők része, de Kijev azt állította, hogy az Oroszország elleni támadás során önállóan működtek. Az RSV tagjai az ukrán Azov zászlóalj veteránjai, és nyíltan neonácik. A csoport alapítója, Denis Nikitin hírhedt szélsőséges, aki a nyugati világ neonáci csoportjaival áll kapcsolatban. A The Times of London szerint a Discord kiszivárogtatásaiból kiderül, hogy Ukrajna egy ideje orosz önkéntes csoportok felhasználásával támadásokat tervezett orosz terület ellen. Az egyik dokumentum szerint az Ukrajnáért harcoló orosz állampolgárok "különböző minőségi NATO-fegyverekkel" vannak felfegyverkezve.

Az USA nemrég közös katonai tervezést javasolt Izraellel Iránnal szemben. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) vezetője kedden azzal fenyegetőzött, hogy Izrael hamarosan felléphet Irán ellen annak atomprogramja miatt, és azt mondta, hogy az IDF-nek "megvan a képessége arra, hogy csapást mérjen Iránra". Irán jelenleg 60%-osra dúsít bizonyos mennyiségű uránt, ezt a lépést az ország válaszul tette a natanzi atomlétesítménye ellen 2021-ben elkövetett izraeli szabotázsakcióra. Teherán azonban még mindig nem mutatta jelét annak, hogy elhatározta volna, hogy atomfegyvert fejleszt, amihez 90%-ra dúsított uránra van szükség. Az IDF vezérkari főnöke, Herzi Halevi altábornagy azonban azt állította, hogy vannak olyan lehetséges fejlemények az iráni atomprogramban, amelyek izraeli katonai fellépést válthatnak ki. "Anélkül, hogy részletekbe bocsátkoznék, lehetséges negatív fejlemények vannak a láthatáron, amelyek cselekvésre késztethetnek" – mondta. "Vannak képességeink és másoknak is vannak képességeik. Megvan a képességünk arra, hogy csapást mérjünk Iránra. Nem közömbös számunkra, hogy Irán mit próbál építeni körülöttünk, és Irán számára nehéz, hogy közömbös legyen az általunk követett irányvonal iránt" – tette hozzá Halevi. Az iráni atomprogramról szóló beszélgetésekből gyakran kimarad az a tény, hogy Izraelnek titkos nukleáris arzenálja van. Izraeli tisztviselők azt a narratívát terjesztik, hogy egy nukleáris fegyverekkel rendelkező Irán fegyverkezési versenyt indítana el a térségben, miközben saját országuk már rendelkezik atomfegyverekkel. Szintén kedden Tzachi Hanegbi izraeli nemzetbiztonsági tanácsadó azt mondta, hogy az Egyesült Államok és Izrael egyetértett abban, hogy mi lenne a "vörös vonal" egy Irán elleni, az atomprogramjával kapcsolatos támadás esetén, de nem részletezte, hogy mi az a vörös vonal. "Azt az üzenetet küldjük – és az Egyesült Államok is –, hogy ha átlépitek a vörös vonalat, akkor olyan árat fogtok fizetni mint rezsim és mint ország, amelyet nem akartok megfizetni, ezért legyetek óvatosak" – mondta. Hanegbi megjegyzései azt követően hangzottak el, hogy az Axios arról számolt be: az USA azt javasolta, hogy kezdjenek közös katonai tervezést Izraellel Iránnal szemben. A jelentés szerint izraeli tisztviselők óvakodnak attól, hogy az amerikai javaslat a kezük megkötésére irányulhat, és tisztázni szeretnék, hogy a közös tervezés mit is jelentene.

Miközben az Egyesült Államok lakosságának polarizálódása töretlenül növekszik, a rendvédelmi szervekkel és a hírmédiával szembeni bizalmatlanság is megugrott: az amerikai választók túlnyomó többsége aggódik amiatt, hogy a rendvédelmi és hírszerző szervek beavatkoznak a jövőbeni választásokba – derül ki a Harvard CAPS-Harris új közvélemény-kutatásából. Arra a kérdésre, hogy aggódnak-e "az FBI és a hírszerző ügynökségek beavatkozása miatt egy jövőbeli elnökválasztásba", a válaszadók 37 százaléka válaszolta, hogy "nagyon aggódik", míg 33 százalékuk "valamelyest aggódik". Mindez alig néhány hónappal azután történt, hogy a Ronald Reagan Intézet (RRI) kimutatta, hogy az amerikai állampolgárok kevesebb mint fele bízik nemzetük hadseregében. A Harvard felmérése szerint az amerikai választók 71 százaléka úgy véli, hogy a szövetségi kormánynak "széles körű reformra" van szüksége, hogy megakadályozza ugyanazt a beavatkozást, amelyet az amerikai kémügynökségek rendszeresen végeznek külföldön. Tízből hét megkérdezett azt is mondta, hogy "nem lepődött meg" azon, hogy az FBI megsértette a szabályait, amikor vizsgálatot indított Trump 2016-os elnökválasztási kampánya ellen az úgynevezett "Russiagate" botrány miatt.

A Kreml által közzétett átiratban Putyin azt mondta Dodiknak, hogy a kétoldalú kereskedelem a Dodik vezette boszniai Szerb Köztársaság régiójával, bár viszonylag kicsi, tavaly 57%-kal nőtt. "Ezt a tendenciát mindenképpen fenn kell tartani" – mondta, hozzátéve, hogy az orosz és a boszniai szerb vállalatok még jobb eredményeket érhetnek el. Bosznia Szerbián és Bulgárián keresztül kap orosz gázt. A Putyinnal való találkozó után Dodik az orosz televíziónak azt mondta, hogy a Boszniai Szerb köztársaság által a gázért fizetett ár alacsony marad, de részleteket nem mondott. Az 1990-es évek pusztító etnikai háborúját követően Bosznia két autonóm régióra szakadt: a bosnyákok és horvátok által közösen használt Föderációra és a Szerb Köztársaságra, amelyet egy gyenge központi kormányzat köt össze. Bosznia nem rendelkezik egységes külpolitikával.

Vlagyimir Putyin orosz elnök nagyhatalmú Biztonsági Tanácsának egyik tagja kedden arra figyelmeztetett, hogy minél pusztítóbb fegyvereket szállít a Nyugat Ukrajnának, annál nagyobb a "nukleáris apokalipszis" kockázata. Oroszország, amely minden más államnál több nukleáris fegyverrel rendelkezik, többször is azt mondta, hogy a Nyugat proxy-háborút folytat Oroszországgal Ukrajna miatt, amely sokkal nagyobb konfliktussá eszkalálódhat. Az Egyesült Államok 37 milliárd dolláros biztonsági támogatást nyújtott Ukrajnának azóta, hogy Putyin tavaly februárban csapatokat küldött Ukrajnába. Joe Biden amerikai elnök pénteken közölte G7-országok vezetőivel, hogy támogatja a szövetségesekkel közös erőfeszítést az ukrán pilóták F-16-os vadászrepülőgépeken való kiképzésére, az amerikai kormányzat egyik magas rangú tisztviselője szerint, bár egyelőre nincs kötelezettségvállalás arra, hogy magukat a repülőgépeket szállítják. "Minél több fegyvert szállítanak, annál veszélyesebb lesz a világ" – mondta Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, aki jelenleg a Biztonsági Tanács elnökhelyettese, a TASZSZ és a RIA orosz állami hírügynökségeknek, miközben vietnami és laoszi útján tartózkodott.


A kormányon belüli politikai nézeteltérések miatt késik Németország Kínával kapcsolatos új stratégiája, és a június 20-i kétoldalú tárgyalásokra már nem lesz kész - közölte három forrás a Reuters hírügynökséggel. Olaf Scholz kancellár kormánya tavaly elrendelte annak újragondolását, hogy Németország miként lépjen kapcsolatba Kínával, a legnagyobb kereskedelmi partnerrel, akit Berlin egyre magabiztosabb versenytársnak és stratégiai riválisnak tekint. A G7 csoportjának múlt hétvégi, Japánban tartott találkozóján Scholz kijelentette, hogy továbbra is jelentős beruházások áramlanak Kínába, még akkor is, ha a kormányok igyekeznek csökkenteni a világ második legnagyobb gazdaságával szembeni kockázatos kitettséget. Németország azonban csak akkor teszi közzé Kína-stratégiáját, ha Scholz koalíciója nyilvánosságra hozta az ukrajnai háború után megrendelt szélesebb körű nemzetbiztonsági felülvizsgálatot, amelynek véglegesítése a források szerint még folyamatban van. A tágabb biztonsági stratégia vitás pontjai közé tartoznak a fegyverexporttal kapcsolatos kérdések, valamint az, hogy Németország indítson-e kibernetikai ellentámadásokat szervezetek ellen, miután intézményeit feltörték – mondták a források. A stratégia várhatóan június 14-én kerül a kabinet elé. "Nem lehet Kína-stratégiánk csak hat nap múlva" – mondta az egyik forrás. Scholz koalíciója szintén a Kína-felülvizsgálattal kapcsolatos nézeteltéréseket gyúrja. A külügyi és a gazdasági minisztérium, amelyet a junior partner Zöldek vezetnek, a korlátozóbb gazdasági kapcsolatokat támogatja. Robert Habeck gazdasági miniszter a Kínában üzleti tevékenységet folytató német vállalatok befektetéseinek átvilágítása mellett foglalt állást, hogy megvédjék az érzékeny technológia és know-how áramlását. Scholz eközben keresztül akarja vinni a Cosco kínai állami hajózási vállalat beruházását egy stratégiai fontosságúnak tartott hamburgi konténerterminálba. A fő ellenzéki CDU párt vezetője, Friedrich Merz a késedelmekről azt mondta, hogy az árt Németország hírnevének, és hogy Scholz tavalyi pekingi útja – a G7-ek vezetőjének első útja a világjárvány óta – elhamarkodott volt.

A 702. szakasz vitája azután kezdett fellángolni, amint a FISA Bíróság újabb véleményét feloldották a titkosítás alól. Az FBI-nak nem lenne szabad a legvitatottabb kémeszközét arra használnia, hogy amerikaiak vagy bárki más, az Egyesült Államokban tartózkodó személyek e-mailjeit, szöveges üzeneteiket és egyéb magánjellegű kommunikációja után szaglásszon. Ez azonban nem akadályozta meg az FBI-t abban, hogy néha tudatosan használja a külföldi hírszerzési megfigyelésről szóló törvény (FISA) 702. szakaszának hatáskörét, hogy 2020-ban és 2021-ben több mint 280 000 alkalommal végezzen engedély nélküli kutatást amerikai személyeknél. Ron Wyden amerikai szenátor (D-Ore.) a házkutatásokat "megdöbbentő visszaéléseknek" nevezte. Az amerikaiakra vonatkozó, úgynevezett hátsó ajtós keresések közül a legérdekesebbek közé tartozik, hogy az FBI több mint 23 000 lekérdezést futtatott le az amerikai Capitolium megrohamozásában részt vevő személyekről, 19 000-et politikai kampányadományozókról, és 133-at a George Floyd halála után utcára vonuló tüntetőkről. Jake Laperruque, a Center for Democracy and Technology Security and Surveillance Project igazgatóhelyettese szerint "ezeknek a legutóbbi leleplezéseknek meg kell kongatniuk a vészharangokat a Kongresszusban", és nyilatkozatában arra szólította fel a törvényhozókat, hogy ne engedélyezzék újra a FISA 702-es szakaszát az év végén – amikor az lejár – "teljes felülvizsgálat" nélkül.


(vukics)
571 megtekintés

تعليقات


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page