top of page

Szemezgetésünk idegennyelvű, külföldi sajtóból (2022.09.13.)
Az Egyesült Államokban attól tartanak, hogy az Ukrajna elleni orosz invázió következtében gyorsan növekvő energiaköltségek miatt csökkenhet az Oroszországra nehezedő szankciós nyomás támogatása Európában – számolt be hétfőn a CNN amerikai hírtelevízió. A jelentés szerint William Burns, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója kijelentette: „Putyin arra tesz, hogy keményebb lesz, mint az ukránok, az európaiak és az amerikaiak, és képes lesz kimeríteni az ukránokat, megfojtani a gazdaságukat.” Az Egyesült Államok jelentős erőfeszítéseket tett az európai országok gázellátásának biztosítása érdekében. A Fehér Ház illetékesei kitartanak amellett, hogy nem vettek észre látható megosztottságot Európában, és Vlagyimir Putyin orosz elnök lépéseit előre látták. Szerintük ez csak erősíti az európai szövetségesek elszántságát. Más amerikai tisztségviselők viszont már azt mondják, hogy valós a veszélye annak, hogy az emelkedő villanyáram-költségek és a tél közeledte hatással lehet az EU lakosságára. Ilyen például a közelmúltban történt csehországi tüntetések. Így az emberek elkezdhetik ellenezni az Európai Unió szankciós politikáját és az Ukrajnának nyújtott további segítséget.


Az orosz csapatok az ukrán fegyveres erők fronton elért sikerei után megpróbálhatnak hasonló ellentámadást végrehajtani – közölte Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a Financial Timesnak adott interjújában. A miniszter elmondása szerint Ukrajna számára fontos a visszafoglalt területek biztonságának biztosítása, miután a fegyveres erők ellentámadása „a vártnál jobban sikerült” és Oroszország megpróbálhat hasonló offenzívát indítani. „Az ellentámadás révén területek szabadulnak fel, azt követően pedig ellenőrizni kell azokat és készen kell állni a védelmükre” – jelentette ki Reznyikov. A védelmi miniszter elmondása szerint az „ukrán villámtámadás” olyan volt, mint „a lejtőn lezúduló hógörgeteg”, Oroszország számára a teljes körű invázió kezdete óta a legnagyobb kudarc.


A zaporizzsjai atomerőmű biztonságának szavatolásához három alapvető feltétel teljesülése szükséges, amelyekkel a hivatalos Kijev kész egyetérteni: a létesítmény orosz megszállásának megszüntetése, területének demilitarizálása és irányításának visszaadása Ukrajnának – közölte hétfőn Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő a Jevropejszka Pravda hírportál szerint. A diplomata arra reagált, hogy Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója hétfői bécsi sajtótájékoztatóján azt mondta: „látta jelét” annak, hogy Ukrajna és Oroszország is beleegyezne egy „nukleáris biztonsági és védelmi övezet” kialakításába az orosz megszállás alá került atomerőmű körül. „A zaporizzsjai atomerőmű nukleáris biztonságának szavatolása csakis a megszállás megszüntetése, a létesítmény demilitarizálása és Ukrajna ellenőrzése alá történő visszahelyezése után lehetséges. A NAÜ minden erőfeszítésének e cél elérésére kell irányulnia. Bármely más megoldás nem kényszeríti rá Oroszországot arra, hogy abbahagyja veszélyes játékát” – hangsúlyozta Nyikolenko.


Azerbajdzsán saját csapatait ért komoly veszteségeiről számolt be az Örményországgal vívott nagyszabású határösszecsapások után. A harcok, amelyek kedden kora hajnalban törtek ki, a legkomolyabb összecsapásokat jelentik az ősi ellenségek között, amióta 2020-ban háborút vívtak a vitatott Hegyi-Karabah régióért.


Az Egyesült Államok és 11 NATO-tagország nagyszabású katonai gyakorlatokat kezdett a Földközi-tenger keleti részén. A „Dynamic Mariner” névre keresztelt gyakorlat során több NATO-hajó jelent meg egy olyan régióba, ahol jelentős orosz katonai jelenlét van. A hadgyakorlatot a NATO Szövetséges Tengerészeti Parancsnoksága vagy a MARCOM vezeti, és kedden kezdődnek és szeptember 22-ig tartanak. Nem világos, hogy hány amerikai katona van a részt vevő 1500 NATO tengerész között. Legalább a USS Forrest Sherman részt vesz a gyakorlaton. A Dynamic Mariner-t végrehajtó erők 50 felszíni hajót, öt tengeralattjárót, öt járőrrepülőt és helikoptert foglalnak magukba. A hajók az Egyesült Államokból, Belgiumból, Bulgáriából, Kanadából, Franciaországból, Németországból, Görögországból, Olaszországból, Lengyelországból, Romániából, Spanyolországból és Törökországból érkeztek.

Nagyon úgy tűnik, hogy Vlagyimir Putyin és az orosz haderő elvesztette a háborút Ukrajnában – véli William Burns, a CIA igazgatója, írja a New York Times. Az amerikai hírszerzés első embere szerint az oroszok nagyon alábecsülték az ukránok bátorságát és harci képességeit, és bár még nincs vége a háborúnak, Burns úgy látja, nehéz Putyin háborús teljesítményét másként értékelni, mint teljes kudarc. Ennek a kudarcnak több oka is van, de szerinte a legfontosabb az ukránok alábecslése mellett az, hogy az orosz vezetőnek senki nem mer ellent mondani. Most pedig úgy gondolja, hogy Ukrajna európai és amerikai támogatottsága is csökkenni fog, amiben szintén téved. "Én és a kollégáim a CIA-nál úgy gondolják, hogy Putyin most is rossz lóra tett, ahogy rosszul mérte fel februárban a helyzetet arról, hogy mennyire hajlandók az ukránok ellenállni neki" – mondta el Burns, aki úgy véli, a mostani háború kapcsán nem csupán az orosz haderő gyengeségeire derült fény, hanem olyan károk keletkeztek az orosz gazdaságban, hogy az több generáción átívelő lesz.


Olekszij Reznyikov bejelentette, sokkal sikeresebb az ellentámadás Harkiv térségében, de korai még a győzelmet ünnepelni, írja a hvylya.net. A hadügyi tárca vezetője a Financial Timesnek nyilatkozta: úgy véli, hogy a meglepetés erejével sikerült súlyos csapást mérni az orosz haderőre, amely ukrajnai hadjárata eddigi legsúlyosabb vereségét szenvedte el. Ám nem szabad azt hinni, hogy sikerült végleg győzelmet aratniuk az ukrán katonáknak. Az ellentámadás sikeres, területeket, városokat sikerült felszabadítani, ám a sikert meg is kell tartani, a visszaszerzett településeket pedig meg kell védeni. Az oroszok ugyanis biztosan megpróbálják azokat ismét hatalmukba keríteni. Ám figyelembe kell venni, hogy az ukrán haderő erősen kifáradt a hat napja zajló ellentámadásban. Reznyikov szerint ez a villámháború egy hógörgetegre volt leginkább hasonlatos, amely a lejtőn száguldva elsöpörte az útjába kerülő ellenséges erőket. Mindez annak a jele, hogy le lehet győzni Oroszországot - mondta a miniszter.


Az Egyesült Államok Ukrajna legnagyobb támogatója az Oroszország elleni háborúban, az USA eddig már több milliárd dollár értékben nyújtott katonai segítséget Kijevnek – írta a Korrespondent.net. Amerika támogatása nélkül Ukrajna nem lenne képes megnyerni ezt a háborút – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Fareed Zakariának, a CNN amerikai hírcsatorna riporterének adott interjújában. ”Az USA Ukrajna legnagyobb támogatója. E nélkül nem tudnánk felszabadítani a területeinket. Ezzel tisztában vagyok” – fogalmazott az államfő. Az elnök reagált azokra a híresztelésekre, amelyek szerint a Republikánus Párt képviselői nem állnak ki úgy Ukrajna mellett, mint a demokraták. Leszögezte, hogy ő bízik mindkét párt támogatásában. November elején félidős kongresszusi választást tartanak az Egyesült Államokban, amelynek eredményeként várhatóan a képviselőházat irányító republikánusok többséget szereznek a törvényhozásban, valamint ekkor választják a szenátus (a parlament felsőháza) tagjainak egyharmadát is. “Ez nagyon fontos a számunkra. Háborúban állunk. Nem adhatjuk meg a világnak azt a lehetőséget, hogy gyengítse Ukrajna támogatását, mert Oroszország akkor megnyerheti ezt a harcot, és ez a 21. század tragédiája lesz” – mondta Zelenszkij.


Joe Biden új berlini nagykövete sürgette Olaf Scholz kormányát, hogy vállaljon nagyobb szerepet a háborúban, miközben egyre több a felhívás, hogy Németország tankok szállításával támogassa Ukrajna északkeleti előrenyomulását – írja a Guardian. Amy Guttmann amerikai nagykövet, miután méltatta Németország Kijevnek nyújtott katonai és pénzügyi támogatását, a ZDF televíziónak azt mondta: „Németországgal szemben magasabbak az elvárásaim”. Még többet kell tennünk. Saját jólétünket, saját demokráciánkat védjük, amikor Ukrajnát támogatjuk. Az a benyomásom, hogy Németország nagyobb vezető szerepet akar vállalni, és reméljük, hogy ennek eleget is tesz – tette hozzá a nagykövet.


A zn.ua híre szerint az egyik leginkább oroszbarát európai országnak számító Görögország nem ad C-300 rakétarendszert Ukrajnának. Ugyanakkor zajlanak a tárgyalások Athén és Berlin között arról, hogy BMP-1 csapatszállító páncélosokat adjanak Kijevnek, amiért cserébe a görögök német Marder1A3 rendszereket kapnának. Az Ukrajna számára való fegyverszállítás és speciális különítmény küldésére vonatkozó elutasításról Kiriákosz Micotakisz görög miniszterelnök beszélt újságírók előtt. Mint megjegyezte, nincs szó arról, hogy rakétarendszereket és az ukrán katonákat kiképző különítményt küldenének Ukrajnába.


Alig két héttel a kinevezése után Moszkva lapátra tette a nyugati hadtest parancsnokát, közölte az ukrán központi hírszerzésre hivatkozva a nv.ua. Roman Bernyikov tábornok menesztése a hírforrás szerint az orosz sereg szégyenletes vereségsorozatának egyenes következménye. A leváltott parancsnok további sorsa ismeretlen. Az viszont biztos, hogy máris kinevezték az utódját. Olekszandr Lapin tábornok a központi hadseregcsoport élén állt és most egész törzskarával a nyugati hadtestet fogja irányítani. Az új parancsnok parancsba kapta a Harkiv térségében előre nyomuló ukrán haderő megállítását és visszaszorítását.


Az utóbbi időben túlságosan passzívan viszonyul a gyors és hatékony támogatásra igényt tartó Ukrajnával szemben a Nemzetközi Valutaalap, jelentette ki Denisz Smihal a businessua.com híre szerint. Az ukrán miniszterelnök a YES (Jaltai Európai Stratégia) online tanácskozásán fejtette ki nem éppen hízelgő véleményét az IMF-ről. Megjegyezte, hogy Ukrajnát aktívan segíti az EU és az USA, ugyanakkor az IMF teljesen passzívvá vált. Holott a háború előtt jó munkaviszonyt ápoltak. Nyolc év alatt 17 milliárd dollárt kapott Ukrajna az Alaptól. Jelen helyzetben azonban teljesen passzívvá vált a kapcsolat, pedig Ukrajna átadott minden szükséges okiratot és felszólította partnerét az aktívabb segítségnyújtásra. "Februárban még kapott gyorssegélyt az ország, ám azóta teljesen megtorpant az IMF segélynyújtása" - mondta Denisz Smihal.


Olekszij Reznyikov védelmi miniszter kijelentette, hogy a hadköteles korú ukrán férfiak többségének késznek kell lennie a harcra - közli a goloskarpat.info. Reznyikov az RBC-Ukraine-nak adott interjújában azt mondta, szerinte a hadiállapot idején nem lehet eltörölni a férfiak külföldre való kiutazásának korlátozását, mert a veszteségek miatt pótolni kell a hadsereg állományát. “Ez egy háború. És bármennyire is nem akarjuk, veszteségeket szenvedünk, és ezek a veszteségek lehetnek visszafordíthatatlanok vagy egészségügyiek, és néha olyanok, hogy az ember életben marad, de nem tud visszatérni az alakulatba. Ez azt jelenti, hogy a vezérkarnak és az egész biztonsági szektornak képesnek kell lennie tartalékosokat bevonni, feltölteni a sorokat a mozgósítási tartalékból. Sajnos az itteni katonaköteles korú férfiak többségének késznek kell lenniük a harcra” – hangsúlyozta Reznyikov.


Ismét hallatott magáról a német ellenes beszólásairól hírhedtté vált diplomata, aki mostanáig Ukrajna berlini nagyköveteként ténykedett, áll a focus.ua hírében. Andrij Melnik ezúttal Johansen Varvick német politológus véleményére reagált. A szakelemző azt találta állítani, hogy az ukrán haderő átmeneti sikerei nem változtatják meg a háború kimenetelét, Oroszország középtávon képes megnyerni a háborút. Az ukrán diplomata válaszul melegebb éghajlatra küldte a szakértőt a szerinte népszerűtlen véleménye miatt.


Abban rejlik az ukrán haderő váratlan sikersorozatának titka, hogy egyebek között sikerült becsapni az oroszokat. Az orosz hírszerzésnek sejtelme sem volt arról, hogy Harkiv térségében mekkora ellentámadásra készül az ukrán sereg, írja az ISW-re hivatkozva a gazeta.ua. A Háborús Tanulmányok Intézete által közzétett elemzés szerint az ukrán sereg sikere több tényező eredménye. Az ellentámadást alapos és szakszerű tervezés után indították el, de jelentős szerepe van a korszerű nyugati haditechnikának, mint például a HIMARS rakétaütegeknek. A legfontosabb azonban, hogy sikerült alaposan megvezetni az oroszokat. Az orosz hírszerzésnek sejtelme sem volt a készülő ellentámadásról, közli az intézet. Az ISW elemzői szerint az ukrán hadvezetés vezércsele abban rejlett, hogy a déli offenzívát hangoztatta és Herszon irányába valóban elindított egy támadást. A fő csapásirányról azonban mélyen hallgattak. Ezért érte meglepetésként a Harkiv térségében lévő orosz csapatokat az ukrán támadás. Hétfő reggelre már több mint 40 településről űzték el a megszálló orosz erőket. Az SZBU is megerősítette, hogy az ukrán csapatok már bevonultak Izjum városába.


Olekszij Danilov, az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára a Golosz Ameriki-nak (Amerika hangja) adott nyilatkozatában beszélt arról, hogy mikor és hol fog megállni az ukrán haderő, írja a socportal.info. Az Ukrán Fegyveres Erők ott fognak megállni, ahol véget érnek az érdekeik, mondta Danilov. Az érdekei pedig ott érnek véget, ahol elkezdődik a majdnembirodalom érdekeinek vége. Az RNBO titkára jelenleg az a legfontosabb feladat Ukrajna számára, hogy a szomszéd ország elleni támadás gondolatától is megfossza az oroszokat.

(vukics)
571 megtekintés

Commenti


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK