top of page

Szemezgetésünk idegennyelvű, külföldi sajtóból (2022.11.12.)




Kitűzték az ukrán zászlót a herszoni városházára az ukrán katonák. Az orosz katonaság kivonulása és az ukránok megérkezése után kitört az ünneplés, az emberek az utcán örülnek a város felszabadulásának. Az ukrán hadsereg szerint "fontos győzelmet" arattak az oroszok felett. Jurij Sak, az ukrán védelmi minisztérium tanácsosa a BBC-nek azt mondta: az ukránok "majdnem teljes" kontrollt gyakorolnak a város felett. A városba behatoló ukrán katonák egymás után foglalják el az adminisztratív épületeket, az esetleg ottmaradó orosz katonákat pedig egy facebook-posztban szólították fel, hogy adják meg magukat. Az orosz védelmi minisztérium elismerte, hogy csapatai teljes visszavonulást hajtottak végre és a várost elhagyva a Dnyeper-folyó bal partjára vonultak. A visszavonulást péntek hajnali öt órakor fejezték be, a folyó nyugati partján sem orosz katona, sem katonai felszerelés nem maradt, állításuk szerint. Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő jelezte: ennek ellenére Moszkva továbbra is Oroszország területeként tekint a szeptemberben annektált megyére. Herszon megye területének nagyobb, keleti fele továbbra is orosz megszállás alatt áll. Az ukránok közölték, attól tartanak, hogy a gyors orosz kivonulás csak álca, és csapataikat tőrbe csalhatják. Katonai szakértők úgy becsülték, hogy legalább egy hétbe telik a teljes orosz csapatkivonás.


Eközben az ukrán média helyi szemtanúkra hivatkozva arról tájékoztatott, hogy beszakadt a Dnyeper folyó felett átívelő, stratégiai fontosságú Antonovkai híd, amely az egyetlen közúti összeköttetést biztosította Herszon városának közelében a folyó jobb és bal partja, Antonovka és Aljoski között.


A Bulgáriában menedéket talált ukránok tiltakozó akciókat hirdettek jogaik védelmében több Fekete-tenger parti üdülőhelyen, amelyeknek a szállodáiból kormányzati bázisokra akarják telepíteni őket – számolt be csütörtökön BTV bolgár televízió. A jelentés szerint öt nappal az üdülőhelyek szállodáiból kormányzati táborhelyekre költöztetésük előtt egyre nő a feszültség az ukrán menekültek és a bolgár hatóságok között. Az utcára vonult ukránok a többi között azt kifogásolják, hogy közülük eddig senki nem látta azoknak az állami bázisoknak a listáját, amelyekre a bolgár hatóságok több ezer ukrán menekültet telepítenek át november 15-ig. A tiltakozók nem tudják, lesznek-e ott iskolák és orvosi ellátás. „A fő probléma az, hogy Bulgáriában nincs egységes stratégia az ukrán menekültekkel kapcsolatban. A döntéseket civil szervezetek részvétele nélkül hozzák meg, a menekültek képviselői nélkül, de az embereknek joguk van tudni, hol helyezik el őket” – mondta el Dragomir Osavkov ügyvéd, az Access to Rights Fund civil jogvédő szervezet munkatársa. A Fekete-tenger parti üdülővárosok szállodáiban elhelyezett ukrán menekültek 20 levelet küldtek a bolgár kormánynak, amelyben azt kérték, hogy hadd maradjanak azokban a szállodákban, ahol vannak, amíg nem készül el a valódi integrációs terv. Az ukránok arra is figyelmeztetik a bolgár hatóságokat, hogy panaszt fognak tenni rájuk az uniós hatóságoknál a tarthatatlan helyzet miatt. Az ukrán menekültek ezreinek, akiknek a 90%-a kisgyermekes anya és nyugdíjas, kezdettől fogva nem a tengert vagy a hegyeket keresték, hanem csak átmeneti menedéket és békét akartak, de nem úgy mennek a dolgok, ahogyan kellene – mondta el a televíziónak egy helyi önkéntes aktivista.


Az orosz csapatok csütörtökre virradóra nem hajtottak végre légitámadást, az ellenség rakétákat kezdett felhalmozni, hogy hatalmas új támadást indítson Ukrajna ellen – jelentette ki Jurij Ihnat, az ukrán fegyveres erők légierő-parancsnokságának sajtószóvivője egy televíziós műsorban, számolt be az rbc.ua hírportál. A jelentés szerint Ihnat az ukrán televízió non-stop háborús adásának nyilatkozva elmondta: „az ellenség nem hagyja abba a támadását Donyeck irányában. Nagyon kemény csaták zajlanak. Ebben az ellenség részéről sok repülőgépegység vesz részt. A mi légierőnk is működik. Harcosaink is teszik a dolgukat.” A szóvivő elmondása szerint a megszállók látják, hogy az egyszeri rakéta- vagy dróncsapások eredménye nem nagy, és a rakétacsapások, dróncsapások száma csökken. Szerinte ezért Oroszország valószínűleg tartalékokat próbál felhalmozni. „Igazából, amikor hatalmas támadások voltak, amelyekből októberben négyet hajtottak végre, az ellenség hónapokon át halmozta az erőforrásait” – mutatott rá. Kifejtette azt is, hogy jelenleg az orosz gyárak három műszakban dolgoznak a cirkálórakéták veszteségének pótlásán. „Valószínűleg valamiféle készletet halmoznak fel, hogy sorozattal csapjanak le. Ez nem kizárt, mert az ellenség nem hagyott fel a kritikus infrastruktúránk lerombolására irányuló szándékával” – jelezte Jurij Ihnat.


Olekszij Honcsarenko ukrán parlamenti képviselő teljes egészében meg van elégedve az amerikai félidei választás eredményével, írja a gordonua.com. Az Európai Szolidaritás Párt parlamenti frakciójának tagja a közösségi oldalán fejtette ki véleményét. Szerinte nem egyszerűen jó, hanem egyenesen kitűnő eredményt hozott a félidei választás az USA-ban. Ukrajna számára legalábbis. Ukrajna támogatásának ellenzői közül ugyanis kevesen kerültek be a szenátusba és a képviselőházba. Viszont Ukrajna nagy barátai valamennyien ott vannak és továbbra is kiállnak majd Ukrajna mellett, örvendezik a politikus.


“Történelmi nap a mai: visszatérünk hazánk déli részére. Védőink jelenleg a város (Herszon) szélén tartózkodnak. Már nincs sok hátra, kezdünk bemenni. A különleges egységek viszont már a városban vannak” – fogalmazott az államfő. Zelenszkij méltatta a herszoniakat, amiért türelmesen vártak, és sohasem mondtak le Ukrajnához tartozásukról. “A remény Ukrajna számára mindig jogos, Ukrajna mindig visszaveszi azt, ami az övé” – hangoztatta az elnök.


Az ukrán felderítés felmérte a Dnyeper folyó jobb partján lévő orosz erőket, és arra a megállapításra jutottak, hogy Herszon térségében az orosz csapatok jelentős része még nem hagyta el a védvonalat, írja a hvylya.net. Vadim Szkibickij az ukrán hírszerzés munkatársa közölte, hogy a folyó jobb partján mintegy 20 000 fős orosz hadtest tartózkodik. Az orosz csapatok visszavonulnak attól a védvonaltól, amelyikre októberben szorította vissza őket az ukrán ellentámadás. Ugyanakkor Herszon körül masszív védvonalat építettek ki. Azt azonban nem tudja az ukrán felderítés, hogy meg akarják-e védeni vagy harc nélkül feladják az oroszok.


Bűnösnek vallotta magát Oroszország javára folytatott kémkedésben az Egyesült Királyság berlini nagykövetségének egyik volt biztonsági őre. Az 58 éves David Smitht, aki nyolc évig dolgozott a diplomáciai képviseleten, tavaly augusztusban vette őrizetbe potsdami otthonában a német rendőrség, miután a vizsgálat szerint 2020 májusától több ízben államtitoknak minősített dokumentumokat adott át a berlini orosz nagykövetség katonai attaséjának. A vád szerint a Smith által összegyűjtött és Oroszországnak kiadott információk a brit köztisztviselői kar egyes tagjainak személyes adatait – lakcímüket, telefonszámukat, tevékenységi területüket – tartalmazták. Smith emellett a berlini brit nagykövetség működéséről is kiszolgáltatott adatokat az orosz katonai attasénak. A BBC brit közszolgálati médiatársaság nemzetbiztonsági főszerkesztője, Gordon Corera az ügyet kommentálva pénteken kiemelte, hogy jóllehet Smith biztonsági őrként nem fért hozzá olyan dokumentumokhoz, amelyek a legszigorúbb titkosítási kategóriába tartoztak, az általa összegyűjtött és átadott anyagok azonban így is nagyon hasznosnak bizonyulhatnak Oroszország számára. A szakértő szerint ugyanis e dokumentumok alapján potenciálisan azonosíthatóvá válhatnak a brit hírszerzés berlini emberei és azok az ügynökök, akikkel kapcsolatban állnak. A londoni központi büntetőbíróság – utcája után közkeletű nevén az Old Bailey – bírói tanácsa előtt folyó perben az ügyészség nyolc vádpontot terjesztett elő David Smith ellen a brit államtitoktörvény alapján, és Smith mind a nyolc vádpontban beismerte bűnösségét. Ez még november 4-én történt, de az ügyben hírzárlat volt érvényben, amelyet a bíróság pénteken oldott fel. Az ügyészség szerint a vádlott “vehemensen gyűlölte hazáját”, különösen feldühítette például, amikor a brit nagykövetség az LMBTQ-közösség támogatásának szimbólumaként szivárványzászlót tűzött ki. A vádhatóság részéről elhangzott az is, hogy Smith Oroszországba vagy Ukrajnába akart költözni. A volt biztonsági őr ügyében később születik ítélet. A vonatkozó törvények alapján Smitht 14 évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.


Ukrajna elnöke videóüzenetben lengyel nyelven köszöntötte a lengyeleket országuk függetlenné válása 104. évfordulója alkalmából, írja azinterfaz.com. Ukrajna leánytestvérének nevezte Lengyelországot Volodimir Zelenszkij. Hozzátéve, hogy bármi is történt közöttük az évszázadok során, a két nép akkor is testvére egymásnak. Amikor Ukrajna méltatta függetlensége visszaszerzésének 30. évfordulóját, Lengyelország mellette állt és együtt volt az ukránokkal, amikor megtámadta a közös ellenségük. Ukrajna soha nem fogja elfelejteni, hogy mekkora segítséget nyújtott neki a bajban a lengyel nép. „A háborút együtt fogjuk megnyerni”, jelentette ki az ukrán elnök.


Joe Biden amerikai elnök valószínűleg megvitatja kínai kollégájával, Hszi Csin-pinggel Oroszország Ukrajnában zajló háborúját a G20-ak Balin zajló csúcstalálkozóján – írta az Index.hu. Egy magas rangú Biden-kormánytisztviselő szerint Oroszország ukrajnai háborúja és Észak-Korea kérdése valószínűleg szóba kerül – jelentette a Reuters. A múlt héten az Egyesült Államok tudomásul vette a kínai elnök megjegyzéseit, melyek szerint nem kellene nukleáris fegyvereket használni Ukrajnában. Hszi Csin-ping Olaf Scholz német kancellárral folytatott találkozóján egyetértett abban, hogy mindkét vezető ellenzi a nukleáris fegyverhasználatot.

A zahid.net információja szerint Kárpátalján a Facebookon közzétett oroszokat dicsőítő bejegyzései és videói miatt vettek őrizetbe egy 27 éves férfit. Mint arról november 11-én beszámolt az Ukrán Biztonsági Szolgálat kárpátaljai főosztályának sajtószolgálata, a 27 éves fiatalember olyan tartalmú filmeket és bejegyzéseket tett közzé a közösségi oldalán, amelyekben újfasisztáknak nevezik az ukrán hadsereg önkéntes zászlóaljait, az orosz offenzívát pedig a kijevi rezsimnek szánt előadásnak titulálják. A megyei ügyészség sajtószolgálata is megerősítette a hírt. A férfi elleni vádpontok között szerepel az is, hogy az Ukrajna elleni háborút az oroszok speciális műveletének nevezte, a civil lakosság elleni bűntettek elkövetésével pedig az ukrán katonákat teszi felelőssé. A gyanúsítottnál rendezett házkutatás során lefoglalták annak számítógépét és több tárgyi bizonyítékot az ifjú államellenes bűncselekményére.


Nem vagyunk hűtőszekrény, kizárt, hogy befagyasztjuk a háborút Herszon felszabadulása után – jelentette ki pénteken Olekszij Danilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára egy televíziós műsorban, adta hírül az rbc.ua hírportál. A jelentés szerint az RNBO-titkár az ukrán televízió non-stop háborús adásában elmondta, hogy az ukrán hadseregnek nem áll szándékában megállítani Ukrajna felszabadítását a megszállás alól, és nem fogja befagyasztani a háborút. „Nem fagyaszthatunk be semmit. Nem vagyunk hűtőszekrény. Időjárástól, évszaktól függetlenül fel kell szabadítanunk a területeinket. Nem hagyhatunk ki egyetlen megállót sem, mert ott vannak az embereink, látjuk, hogy szenvednek” – mutatott rá. „Az elnök által az ukrán fegyveres erők elé kitűzött feladat egyszerű és világos: az ukrán területek felszabadítása a megszállás alól. És ez meglesz, csak idő kell hozzá” – hangsúlyozta Olekszij Danilov. A hírportál emlékeztetett arra, hogy korábban Mihajlo Podoljak, az Elnöki Hivatal vezetőjének tanácsadója kijelentette, hogy az orosz vezetés megpróbálja befagyasztani a háborút, és tárgyalóasztalhoz ültetni Ukrajnát, mivel az orosz hadsereg kimerült.


Ukrajna kerítést épít a fehérorosz határon, hogy megállítsa az ellenség esetleges előretörését – jelentette be pénteken Kirilo Timosenko, az Elnöki Hivatal helyette vezetője Telegram-csatornáján, adta hírül az rbc.ua hírportál. A jelentés szerint a helyettes elnöki hivatalvezető azt írta: „most délen az embereink a katonáinkat fogadják, északon pedig más munka forr: fal épül a fehérorosz határon. Árok, töltés, vasbeton kerítés szögesdróttal, határzár épül Volinyban.” Mint jelezte, a határkerítés mintegy 3 kilométeres szakaszon már elkészült, de a munkálatok folytatódnak. Ezenkívül Rivne és Zsitomir megyében is folynak a határkerítés felhúzásával kapcsolatos munkálatok. Az Oroszországi Föderáció területével határos régiókban erődítéseket is építenek. „Határőreink a hét minden napján, 24 órában követik figyelemmel a helyzetet, minden szükséges felszereléssel rendelkeznek ahhoz, hogy nagy távolságból észleljék az ellenséget. Mindannyian védelmet akarunk, mindent megteszünk annak érdekében, hogy az ellenség esetleges előretörését megállítsuk” – mutatott rá Kirilo Timosenko.


Ukrajna tagsága az Észak-atlanti Szövetségben méltányos lenne, hiszen az ukrán fegyveres erők a NATO-tagországokkal azonos szinten állnak – jelentette ki Volodimir Zelenszkij elnök egy televíziós interjúban, számolt be az rbc.ua hírportál. A jelentés szerint az elnök a CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva kifejtette: „biztosak vagyunk abban, hogy erőink képességeit már megmutattuk az egész világnak. Demonstráltuk a képzettség szintjét, a védelmi rendszerünk stabilitását.” Hangsúlyozta: „szerintem legalább egy szinten vagyunk a NATO-tagországokkal. És Szerintem igazságos lenne, ha ugyanabban a biztonsági körben és ugyanabban a biztonsági szövetségben lennénk.” Az államfő szerint ugyanakkor, ha a NATO-hoz vezető út tovább tart, mint ahogy azt Ukrajna szeretné, akkor országunknak biztonsági garanciákra van szüksége. „Mert mindenki azt mondja, hogy a NATO ajtaja nyitva áll, de el kell jutnunk ehhez az ajtóhoz” – tette hozzá Volodimir Zelenszkij.


Benny Gantz izraeli védelmi miniszter ismét közölte, hogy országa nem szállít Ukrajnának légvédelmi rendszereket. Ezúttal egy másik, korábban nem ismertetett okot nevezett meg. Egyben elmondta, milyen támogatást nyújtott eddig Izrael Ukrajnának. Izrael nem tud légvédelmi rendszereket szállítani Ukrajnának, mert nincs elegendő kapacitása, hogy többet gyártson – mondta Benny Gantz. A miniszter azt is elmondta, hogy ha Izrael változtat is Ukrajna légvédelmi rendszereivel kapcsolatos politikáján, nem engedi meg az ország légvédelmi rendszereinek kimerítését. „Minden nap ellenőrizzük, mit tehetünk, és hogyan bővíthetjük segítségnyújtásunkat, de nem szabad elfelejtenünk, hogy a NATO Ukrajna mögött áll” – mondta Benny Ganz.


Az Oroszország által Ukrajna ellen indított háborúban valószínűleg 2023 februárjában–márciusában áll be a döntő fordulat – jelentette ki Olekszij Aresztovics, az Elnöki Hivatal tanácsadója egy hétfői médiainterjúban, számolt be kedden az rbc.ua hírportál. A jelentés szerint a tanácsadó a Fejgin Live YouTube-csatornának nyilatkozva elmondta, hogy a Kreml már elkezdett szembesülni a problémákkal, amelyek csak fokozódni fognak. A megszállók ráébredtek, hogy lényegesen gyengébbek a képességek versenyében – tette hozzá. „Külföldről visszarendelték az összes csapatukat, az összes magánhadsereget, amelyek közül körülbelül 40 ezren harcolnak Ukrajnában. Már az utolsó katonáikat is kivonták Maliból, akik az ottani uránbányákat őrizték” – emlékeztetett Aresztovics. Az elnöki hivatali tanácsadó hangsúlyozta, hogy az Orosz Föderáció már az utolsó forrásait is kimerített, és még Észak-Koreától is kér fegyvereket. Emellett komoly problémái vannak azokkal a rakétákkal is, amelyeket Irántól próbál megvenni és a Kaszpi-tengeren keresztül szállítani – magyarázta. „A mozgósítást nem tudják befejezni, ezért ez az egész történet egy irányba szóló jegy. Februárban-márciusban, azt hiszem, jön az alapvető fordulópont. És ezért mindent megtesznek a konfliktus befagyasztására, húzzák az időt, hogy tűzszünetben állapodhassanak meg” – szögezte le Olekszij Aresztovics.


Az USA és a NATO nem zárja ki a béketárgyalások megkezdésének lehetőségét az ukrajnai háború kapcsán, ha Ukrajna visszafoglalja Herszont, amelynek az ostroma stratégiai és diplomáciai jelentőséggel is bír – írta hétfőn a La Republica című olasz lap. A lap azt írta, hogy az USA folyamatosan kommunikál a béketárgyalások kérdésben az Európai Unióval, valamint szövetségeseivel, és ezt véleményét Kijevnek is csepegteti. Mint a cikk megjegyezte, az USA és a NATO nem véletlenül erősítette meg Ukrajnát légvédelmi rakétákkal, és a fő cél Herszon visszatérése, mivel ez stratégiai cél a tengerhez való hozzáférés szempontjából, valamint a vízkészletek feletti ellenőrzést tekintve, ami megváltoztathatja a háború menetét. A kiadvány szerint, ha Herszon felszabadul, akkor Ukrajna az erő, nem pedig a gyengeség pozíciójából kezdheti meg a tárgyalásokat az oroszokkal. A hírportál emlékeztetett arra, hogy Jens Stoltenberg NATO-főtitkár korábban kijelentette, Ukrajna sikere az Oroszországgal folytatott esetleges tárgyalásokon Kijev csatatéren mutatott erejétől függ. A NATO ezért támogatja az ukránokat.


Az ukrán védelmi miniszter prognózisa szerint a téli időszakban lelassul a harci tevékenység a frontvonalban, viszont a hadsereg több ezer Nagy-Britanniában kiképzett katonával erősödik. A hadsereg a téli időszakot felkészülésre, erőgyűjtésre használja fel tájékoztatott Olekszij Reznyikov. A védelmi miniszter arról is beszélt, hogy a közeljövőben több ezer Nagy-Britanniában kiképzett katona tér vissza. A védelmi tárca vezetője szerint a hideg beálltával lelassul az aktív harci tevékenység. „A téli időszakot maximálisan kihasználjuk a fegyveres erők átcsoportosítására, a megújulásra, a rotációra, s mindezt jól előkészítjük” – jelentette ki Reznyikov.


Az orosz hadsereg mindent aláaknáz Herszonban, amit csak lehet – jelentette ki Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója. Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója úgy véli, hogy Oroszország Herszon elpusztítását tervezi és a „halál városává” akarja átalakítani. Podoljak erről a Twitteren írt. "Az orosz katonaság mindent elpusztít, amit csak lehet: lakásokat, csatornákat. A bal parti tüzérség rommá akarja változtatni a várost. Így néz ki az 'orosz világ': jöttek, raboltak, ünnepeltek, megölték a 'tanúkat', romokat hagynak, elmentek" – írja Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója a bejegyzésben.


Janet Yellen azt követően nyilatkozott, hogy India bejelentette, figyelmen kívül hagyja az orosz olajra vonatkozó nyugati árkorlátozást. Az árplafonnal Yellen célja az volt, hogy Oroszország energiabevételeit úgy csökkentse, hogy közben nem hajtja fel az árakat. Elemzők szerint azonban az olaj hordónként 300 dollár fölé emelkedhet, ha Moszkva a kitermelés visszafogásával reagál a plafonra.


Az orosz külügyminisztérium pénteken közölte, hogy megtiltotta 200 amerikai állampolgárnak, köztük Joe Biden amerikai elnök egyik nővérének és két testvérének a beutazását Oroszországba, válaszul a Washingtonból érkező személyes szankciókra. Az orosz hatóság megtiltotta a beutazást Valerie Biden Owensnek, James Brian Bidennek és Francis William Bidennek, valamint a Fehér Ház sajtótitkárának, Karine Jean-Pierre-nek is.

(vukics)




520 megtekintés

Comentários


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page