top of page

Szemezgetésünk idegennyelvű, külföldi sajtóból (2022.11.14.)
Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója Iránon belüli támadásokra szólított fel a szövetségeseit, mivel az ország drónjai komoly károkat okoztak az ukrán hadseregnek. November 5-én Podoljak katonai csapásokat szorgalmazott az Iránban található dróngyártó létesítmények ellen. Zelenszkij elnök másnap visszhangozta Podoljak harcias retorikáját, követelve, hogy Iránt "büntessék meg" azért, mert állítólag drónokat szállít Oroszországnak. Kijev azt követően vette fel ellenséges álláspontját Teheránnal szemben, hogy azt állította, Oroszország október nagy részében Irán által szállított drónokat vetett be ukrán polgári infrastruktúrára. Egy ukrán hírügynökségnek adott interjújában Podoljak úgy érvelt, hogy az Oroszországnak drónokat szállító Iránra adott válasz nem korlátozódhat szankciókra vagy akár teljes kereskedelmi embargóra: "Nekem úgy tűnik, hogy nem szankciókra vagy akár teljes embargóra van szükség. Nekem úgy tűnik, hogy konkrét csapásokat lehetne mérni a drónok, ballisztikus rakéták stb. gyártására."

Ishaq Dar pénzügyminiszter vasárnap kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem tudja megakadályozni Pakisztánt abban, hogy orosz olajat vásárlároljon. A pénzügyminiszter Dubajban, a Pakisztáni Muszlim Liga-N munkásai előtt elmondta, hogy múlt havi amerikai látogatása során találkozott az amerikai külügyminisztérium tisztviselőivel, ahol megvitatták az oroszországi olajvásárlás kérdését. Dar elmondta továbbá, hogy az amerikai hatóságokat tájékoztatták arról, hogy nem tudják megakadályozni Iszlámábádot abban, hogy Moszkvától vásároljon olajat, mivel az ország szomszédja, India is vásárol tőlük olajat. Dar azt is elmondta, hogy a minisztérium megpróbál majd hasonló feltételekkel olajat vásárolni Oroszországtól, mint amilyenek India esetében állnak fenn. "A következő hónapokban látni fogják, hogy a kormány fontos lépéseket tesz a pakisztániak javára ebben a tekintetben" – tette hozzá a pénzügyminiszter. Dar hozzátette, hogy az országnak pénzügyi kapcsolatai vannak Szaúd-Arábiával, Kínával és az Egyesült Arab Emírségekkel. "A miniszterelnök szaúd-arábiai látogatása során megbeszéléseket is folytattak a szaúdi hatóságokkal. Ezekből a találkozókból látni fogják, hogy további javulás lesz Pakisztán számára" – mondta Dar. Dar azt is elmondta, hogy Szaúd-Arábia egy finomítót fog létesíteni Gwadarban, hozzátéve, hogy ez körülbelül 11 vagy 12 milliárd dolláros beruházás. Elmondta továbbá, hogy ezt a projektet 2015 októberében kezdték el, hogy akkoriban Rijádban járt, és hogy találkozott magas rangú szaúdi tisztviselőkkel. "A politikai válság és a pakisztáni kormányváltás miatt ez a finomító nem jöhetett létre, most azonban úgy döntöttek, hogy megvalósítják" – tette hozzá a pénzügyminiszter. Ishaq Dar a pakisztáni Tehreek-e-Insaf kormányát bírálta, amiért négyéves hivatali idejük alatt elsüllyesztették a pakisztáni gazdaságot. "A gazdaságot négy év alatt tönkretették. Pakisztán a határán volt annak, hogy Sri Lankává váljon, ahelyett, hogy Szingapúrrá vált volna" – mondta.

A halászat a Feröer-szigetek egyik legfontosabb gazdasági hajtóereje, és 1977 óta az ágazatot az Oroszországgal kötött átfogó kétoldalú kereskedelmi megállapodás fellendítette. Most a helyiek heves vitákat folytatnak arról, hogy a Kreml ukrajnai inváziója után megszüntessék vagy megújítsák-e. "Következményekkel kell járnia annak, ha egy ország megtámad egy másik országot". Így fogalmazott a Feröer-szigeteki szociáldemokrata ellenzéki párt, a Javnaðarflokkurin a Courthouse Newsnak adott nyilatkozatában. "Erkölcsi okokból ellenezzük a jelenlegi halászati megállapodást, és nem tudjuk tovább védeni azokat, akikkel együttműködünk" – fogalmazott a párt, hozzátéve: "Ugyanakkor természetesen fontos, hogy megoldást találjunk annak a sok embernek, akik elveszítenék a munkájukat." A megállapodás lehetővé teszi, hogy az orosz hajók évente 100 ezer tonna heringet, makrélát és kék puha tőkehalat fogjanak a Feröer-szigetek partjainak közelében, a Norvég-tengeren, míg a Feröer-szigeteki halászok 25 ezer tonna tőkehalhoz jutnak hozzá északabbra, a Barents-tengeren. Az országok hivatalai minden évben többé-kevésbé automatikusan megújítják a megállapodást. Hans Ellefsen, a Feröer-szigeteki Egyetem erőforrás-gazdaságtanának docense egy interjúban elmondta, hogy a kérdés valószínűleg az egyik fő témát jelenti majd a jövő hónapban esedékes nemzeti választásokon. "Míg az ellenzéki pártok heves kritikát fogalmaznak meg a jelenlegi halászati megállapodással szemben, addig kormánypártunk még nem foglalt állást" – mondta. "Valószínűleg félnek attól, hogy szavazatokat veszítenek egy népszerűtlen nyilatkozattal." Ellefsen megjegyezte, hogy a Feröer-szigetek éves bruttó hazai termékének 15-20%-a a halászati ágazatból származik, amely a lakosság körülbelül ugyanekkora hányadát foglalkoztatja. Emellett a hal többé-kevésbé az egyetlen helyi exporttermék.


Arról nincs információ, hogy ezek a járművek hogyan és mikor érkeztek meg az országba. A közösségi médiában közzétett jelentések és fotók szerint izraeli gyártmányú Gaia Amir MRAP páncélozott járműveket láttak Herszon közelében az ukrán hadsereg szolgálatában. A Twitteren egy ukrajnai katonai fejleményekre összpontosító fiók tette közzé a Gaia magáncég által gyártott izraeli járművek fotóit, megjegyezve, hogy "ez az első alkalom, hogy az ukrán hadsereg izraeli gyártmányú járműveket használt".


Ahogy arról lapunk is beszámolt, izraeli gyártmányú Gaia Amir páncélozott járműveket láttak nemrég Herszon közelében az ukrán hadsereg szolgálatában. Hivatalos izraeli vagy ukrán megerősítés nem történt a járművekkel kapcsolatban, és Izrael korábban kijelentette, hogy nem szállít katonai segélyt Ukrajnának. Az üggyel kapcsolatban az Axios újságírója, Barak Ravid beszélgetett egy magas rangú izraeli tisztviselővel, aki elmondta, hogy Izrael nem adott engedélyt arra, hogy ezt a páncélozott járművet bárki is eladja vagy átadja Ukrajnának. A tisztviselő szerint nyilvánvalóan egy európai ország, amely korábban megvásárolta Izraeltől ezeket a járműveket, izraeli jóváhagyás nélkül adta át őket Ukrajnának.

'Összefogunk Oroszországgal és Iránnal, akik támadnak minket, és eltávolodunk Izraeltől – akit szövetségesünknek akarunk' – panaszolja Alekszej Aresztovics. Az elnöki tanácsadó vasárnap úgy nyilatkozott, hogy "súlyos hiba" volt, hogy Ukrajna nemrég támogatott egy Izrael elleni ENSZ-határozatot. Az ukrán miniszterelnök közeli segítője egy online élő közvetítésben azt mondta, hogy "az ukrán külügyminisztérium álláspontja logikátlan és elfogadhatatlan volt".


Izrael ukrajnai nagykövete megdorgálta Kijevet, amiért támogatja azt az ENSZ-határozatot, amely a Nemzetközi Bíróságot (ICJ) arra kéri, hogy adjon véleményt a palesztin területek izraeli megszállásának jogi következményeiről – jelentette a The New Arab. "Ukrajna támogatása az ENSZ 'izraeli gyakorlatok' elnevezésű, a Templom-hegy zsidó kötődését tagadó és az ICJ tanácsadói véleményét kérő határozatában rendkívül kiábrándító" - tweetelte Michael Brodsky izraeli nagykövet. "Az Izrael-ellenes kezdeményezések támogatása az ENSZ-ben nem segíti a bizalom építését". A határozattervezetet pénteken 98-17 arányban, 52 tartózkodás mellett fogadták el, Izrael heves ellenállása közepette. Izrael szövetségesei, köztük az Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália, Ausztria és Németország az indítvány ellen szavazott. Ukrajna legutóbb októberben támogatta azt az indítványt, amely arra szólította fel Izraelt, hogy mondjon le nukleáris arzenáljáról.


A műholdas megfigyelők 2 olyan hajót találtak, amelyek nyomkövetője ki volt kapcsolva a robbanások területén. Szeptember 26-án a kora reggeli órákban észlelték az első gázszivárgást a Balti-tengeren húzódó Északi Áramlat 2 gázvezetéken, amely akár 400 000 tonna metánt is a légkörbe juttatott. A hatóságok azonnal a nemzetközi gázvezeték elleni szabotázsára gyanakodtak. A WIRED által látott új elemzés azt mutatja, hogy a szivárgások észlelését közvetlenül megelőző napokban két nagy, kikapcsolt nyomkövetővel rendelkező hajó jelent meg a szivárgási helyek körül. A SpaceKnow műholdas adatmegfigyelő cég elemzése szerint a két "sötét hajó", amelyek mindegyike körülbelül 95-130 méter hosszú, néhány mérföldnyire haladt el az Északi Áramlat 2 szivárgási helyeitől. "Észleltünk néhány sötét hajót, vagyis jelentős méretű hajókat, amelyek áthaladtak az adott területen" – mondta Jerry Javornicky, a SpaceKnow vezérigazgatója és társalapítója. "Kikapcsolták a jeladóikat, vagyis nem volt információ a mozgásukról, és megpróbálták a világ elől elrejteni a helyzetükre vonatkozó információkat és az általános információkat" – teszi hozzá Javornicky. Miután a SpaceKnow azonosította a hajókat, jelentette megállapításait a NATO tisztviselőinek, akik vizsgálják az Északi Áramlat incidenseit. A SpaceKnow a műholdakról készült SAR-felvételek segítségével észlelte azokat a hajókat, amelyeknél az AIS ki volt kapcsolva. Kurekin szerint a SAR-felvételek segítségével azonosítani lehet egy hajó hosszúsági és szélességi koordinátáit, az irányt, amerre halad, és potenciálisan meg lehet becsülni a sebességét. "A SAR fő előnye az optikai érzékelőkkel szemben az, hogy a mikrohullámok áthatolnak a felhőkön" – mondja Kurekin. A képeket kevésbé befolyásolja az időjárás, és éjszaka is láthatóvá teheti őket. "Elég nehéz elrejteni egy hajót egy SAR-érzékelő elől" – teszi hozzá Kurekin. A WIRED-del megosztott SAR-felvételek a sötét hajókról fénylő objektumokként mutatják a hajókat, nem messze az Északi Áramlat 2 körüli robbanás helyszínétől. "Feltételezzük, hogy az egyik az általunk észlelt két sötét hajó közül volt, de nem hozunk döntést" – mondja Javornicky. Elmondása szerint a vállalat nem foglalkozik azzal, hogy megállapítsa, mi történhetett, vagy ki a felelős, ők az adatok továbbításával megtették a kötelességüket.

Három névtelen forrás azt állította a Washington Postnak, hogy az Egyesült Arab Emírségek kihasználta az amerikai politikai rendszer gyenge pontjait. Az amerikai hírszerzés tisztviselői azt állították, hogy az Egyesült Arab Emírségek megpróbálta manipulálni az amerikai politikai rendszert, annak ellenére, hogy szoros politikai szövetségben áll vele. Három meg nem nevezett forrás azt mondta a Washington Postnak, hogy a Nemzeti Hírszerzési Tanács összeállított egy dokumentumot, és tájékoztatta a magas rangú amerikai döntéshozókat arról, hogy az Egyesült Arab Emírségek hogyan próbálta befolyásolni az amerikai külpolitikát az Öböl-menti állam elképzelései szerint. A jelentések szerint több száz nyugalmazott amerikai katonatiszt nagy összegű fizetéseket kap a Szaúd-Arábiában és az Egyesült Arab Emírségekben található új munkahelyeiktől. Az amerikai igazságügyi minisztérium nyilvántartása szerint az Egyesült Arab Emírségek 2016 óta több mint 154 millió dollárt költött lobbistákra.


Jake Sullivan, az Egyesült Államok elnökének nemzetbiztonsági tanácsadója november elején Volodimir Zelenszkij folytatott tárgyalása során azt javasolta az ukrán államfőnek, hogy gondolkodjon el a tárgyalások megkezdésének „reális követelményein” – írja a The Wall Street Journal. Konkrétan az ukrán kormány azon tézisének átdolgozásáról van szó, amely a 2014-ben annektált Krím felszabadításának szándékával kapcsolatos. Az adminisztrációs tisztviselők, köztük Sullivan továbbra is nyilvánosan állítják, hogy Washington nem gyakorol nyomást Kijevre a diplomáciai irányt illetően. „A mi feladatunk az, hogy az ukránok a legjobb helyzetben legyenek a harctéren, hogy amikor lehetőség adódik a diplomáciára, ők legyenek a legjobb helyzetben a tárgyalóasztalnál” – mondta Sullivan, hozzátéve, hogy az USA nem gyakorolna nyomást Ukrajnára.


"A téli időszak és Oroszország nyafogása a tárgyalásokkal kapcsolatban nem fogja befolyásolni Ukrajna tervét területeinek a felszabadítására" – közölte hétfőn Mihajlo Podoljak, az Elnöki Hivatal vezetőjének tanácsadója a Twitteren, számolt be az rbc.ua hírportál. A jelentés szerint az elnöki hivatalvezetői tanácsadó bejegyzésében azt állította, hogy a téli időszak és „Oroszország nyafogása” a tárgyalásokkal kapcsolatban semmilyen módon nem befolyásolja Ukrajna felszabadításának a tervét. „A téli időszak, az éghajlat sajátosságai, a diplomáciai rendezésről mint burkolt behódolásról szóló információs kampány, Oroszország végtelen nyafogása a tárgyalásokról és a tűzszünet szükségességéről nem befolyásolja Volodimir Zelenszkij elnök tervét Ukrajna megszállásának a megszüntetéséről. Ezt az ukrán fegyveres erők megerősítik” – írta Mihajlo Podoljak.


António Guterres ENSZ-főtitkár szerint akármilyen békét nem támogatnak Ukrajna és Oroszország között, kizárólag az ENSZ Alapokmányának megfelelő békét fogadják el – erről egy kambodzsai sajtótájékoztatón beszélt a főtitkár. Elmondása szerint Oroszország Ukrajna megtámadásával megsértette az ENSZ Alapokmányát és az ország területi integritását is. Guterres ugyanakkor hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy megteremtsék azokat a feltételeket, amelyek a párbeszéd fokozatos helyreállításához, majd végül békéhez vezetnek. A főtitkár hozzátette: „nem akármilyen békéhez, olyanhoz, amely az ENSZ Alapokmányának értékein és a nemzetközi szabályokon alapszik”.


Olaf Scholz német kancellár világos állásfoglalást követelt Vietnamtól az ukrajnai orosz hadművelettel szemben hivatali partnerével, Pham Minh Chinhhel folytatott megbeszélését követően vasárnap Hanoiban. Az orosz támadóháború esetében a nemzetközi jog veszélyes precedensértékű megsértéséről van szó. A kis országok nem lehetnek többé biztonságban a nagyobb, erőteljesebb szomszédjaik viselkedésétől. Az indiai-csendes-óceáni térségben is a jog erejének kell érvényesülnie, nem pedig az erősebb jogának – hangsúlyozta a német kancellár Kínára utalva, amely a nyersanyagokban gazdag Dél-kínai-tenger szinte egészét magának követeli, viszont a térség egyes részeire a Fülöp-szigetek, Vietnam, Malajzia, Brunei és Tajvan is igényt tart.


Az ukrán vezérkar vasárnap esti helyzetjelentésében azt írta, hogy az orosz erők növelik jelenlétüket a Zaporizzsja megyei Melitopol város környékén, miközben csökken a létszámuk a herszoni régióban, a Dnyeper bal partján. A jelentés szerint Melitopolnál erődítmények épülnek, és civileknek tilos megközelíteni a repülőtér területét. Katonai járműoszlopok érkeznek Tokmak település felől a városba – emelte ki a kijevi katonai vezetés.


Az EU migrációs politikáját is bíráló Alain Destexhe belga liberális szenátor a mainstreamtől teljesen eltérő álláspontjának adott hangot a minap. Kijelentette, hogy az USA végzetes háborúba sodorja Európát, miközben Amerika profitál az európai konfliktusból. Azt is kijelentette, hogy Európának nem szabadna támogatnia Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, sőt, el kéne gondolkodni Ukrajna feldarabolásáról – írja a korkep.sk. Destexhe szerint a Joe Biden vezette Egyesült Államok meg akarja dönteni Putyin orosz elnök rezsimjét Oroszországban és rendszerváltást akar kieszközölni. Csakhogy ezzel már próbálkozott Afganisztánban, Irakban, Líbiában is, de egyik országban sem járt sikerrel, sőt, az amerikai beavatkozás után nem maradt más “csak halottak tízezrei, menekültek millió, káosz és instabilitás”. A belga politikus úgy véli, hogy Oroszország “szétrobbanásával” sokkal rosszabb helyzetbe kerülnénk, mert menekültek ezrei lepnék el Európát, köztük terroristák is. Feltette ugyanakkor a kérdés, hogy miért ne lehetne elfogadni Ukrajna feldarabolását, majd emlékeztetett Szerbia (Koszovó), Szudán (Dél-Szudán), és Csehszlovákia esetére. Destexhe szerint Putyin nem Hitler, és nem akarja megszállni Európát, ugyanakkor Volodimir Zelenszkijt kapcsolatba hozták a hírhedt Panama-iratokkal, ráadásul sokan amerikai bábnak tekintik, aki szeret az egész világ felett morális ítéletet mondani. A következtetése több mint radikális: kijelentette, hogy Európa érdekében el kell utasítani Zelenszkijt, és tárgyalni kell Ukrajna felosztásáról, amely után fel kell oldani az oroszellenes szankciókat.

Az ukrán parlamentben arra készülnek a képviselők, hogy tovább szűkítik a nemzeti kisebbségek már eddig is alaposan megnyirbált jogait, írja az ua-reporter. Már közzétették azt a törvénytervezetet, amely értelmében teljesen betiltanák a kisebbségek anyanyelven történő oktatását függetlenül az iskolák tulajdonformájától. A tiltó jogszabály a korábbiaktól eltérően kivétel nélkül valamennyi ukrajnai kisebbségre, így a kárpátaljai magyarokra, lengyelekre, bolgárokra és románokra is vonatkozik. Kivételt csak az őshonos népek képeznek, amelyek sorába nem tartoznak a felsorolt nemzetiségek. A portál szerint Kijev ahelyett, hogy megköszönné az uniós tagállamoknak a hatalmas támogatást egyszerűen hátba döfi ezeket a nemzeteket az Ukrajnában élő kisebbségek jogainak újabb szűkítésével. Az ukrán nyelv védelmének mások kárára történő erősítése komoly problémákat szülhet Ukrajna számára, írja az ua-reporter.


Az ukrán vezérkar és a "detektor" média információjára hivatkozva közli a bykvu.com, hogy a felszabadított Herszonból és régióból közölt tudósításaik miatt seregnyi újságírónak vonták vissza a működési engedélyét, az újságírói igazolványukat pedig érvénytelennek nyilvánították. A vezérkari tájékoztató szerint a megbüntetett újságírók között vannak az amerikai CNN és a brit SkyNews munkatársai. A média ezen munkatársai súlyosan megsértették a háborús övezetre vonatkozó szabályt, amikor tudósításokat készítettek a csatornáik számára. Az ukrán hadvezetőség a hatályos tiltó szabályok megsértésével vádolta meg a média munkatársait, akik anélkül készítették az anyagaikat, hogy előtte engedélyt kértek volna, majd egyeztettek volna a helyi parancsnokokkal és az alakulatok sajtósaival. A Detektor Media úgy tudja, hogy a forgatócsoportok legkevesebb hat munkatársát kellett megbüntetni. Közöttük a már említetteken kívül az ukrán Hromadske és a Szuszpilne csatornák munkatársai is megsértették a szabályt. Natália Humenyuk a Dél hadseregcsoport parancsnoka szerint Herszonban és térségében a fokozott veszélyesség miatt tiltva van a média tevékenysége.

(vukics)
622 megtekintés

Comentários


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page