top of page

Szemezgetésünk idegennyelvű, külföldi sajtóból (2022.12.26.)
Ukrajna minden szükséges fegyvert megkap a partnereitől, ez csak idő kérdése, és itt nincsenek tabuk jelentette ki vasárnap Dmitro Kuleba külügyminiszter egy televíziós műsorban, adta hírül az rbc.ua hírportál. A jelentés szerint az ukrán diplomácia vezetője az ukrán televízió non-stop háborús adásának nyilatkozva elmondta: „a benyomásom a következő. Ha összefoglaljuk az összes kulisszák mögötti megbeszélést, nemcsak Washingtonban, hanem más országokban is folytatottakat, akkor a következtetésem a következő: minden szükséges fegyver rendelkezésünkre áll majd, ez csak idő kérdése.” Kuleba azt is hangsúlyozta, hogy számos pszichológiai, politikai és logisztikai oka van annak, hogy a partnerek nem tudják egyszerre ellátni Ukrajnát az összes szükséges fegyverrel. „De mindezekkel az okokkal dolgoznunk kell, és dolgozni is fogunk. Ez nem csak vonakodás kérdése. Bármilyen fegyver szállítása egy nagyon összetett technikai és logisztikai művelet, mindezekkel a részletekkel együtt dolgozunk a kollégáinkkal más osztályokról” – hangsúlyozta. „Ukrajna partnereinél nincsenek tabuk a fegyverszállítást illetően. És a Patriot légvédelmi rendszer szállításának ügye a legjobb bizonyíték erre” – mutatott rá Dmitro Kuleba.


Dmitro Kuleba, Ukrajna külügyminisztere szerint nem helyénvaló az Oroszországgal vívott háború befejezésének időpontjáról beszélni, mivel a létezéshez való jogért folytatott küzdelemről beszélünk. A miniszter biztos abban, hogy Ukrajna kétségtelenül nyer, de három kérdés továbbra is megválaszolatlan:

  • Mikor nyer Ukrajna?

  • Mi lesz pontosan a győzelem?

  • Mit tesz majd Ukrajna a győzelem után?

„E három kérdés közül csak az elsőre nincs válaszom. Amikor a létezéshez való jogért küzdesz, a határidők nem helyénvalók. A második kérdésre az alapvető válasz egyszerű: győzelem lesz minden, ami Ukrajna területi integritásának teljes helyreállításával jár. Ezt követően pedig más győzelmek következnek: kártérítések, büntetések, Oroszország kizárása az ENSZ Biztonsági Tanácsából, stb.” – mondta Kuleba.


A román külügyminisztérium közleményt tett közzé csütörtökön azzal kapcsolatban, hogy a Legfelső Tanács december 13-án elfogadta a nemzeti kisebbségekről (közösségekről) szóló törvényt, amely az egyik feltétele Ukrajna európai integrációs útjának – adta hírül pénteken az Ukrajinszka Pravda hírportál. A jelentés szerint a román külügyminiszter sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az ukrán parlament a törvényt a Velencei Bizottsággal folytatott további egyeztetések nélkül, valamint az ukrajnai román közösség képviselőivel való megfelelő egyeztetés nélkül fogadta el, ahogyan azt a román fél követelte. „A külügyminisztérium felszólítja az ukrán hatóságokat, hogy ebben a szakaszban konzultáljanak a Velencei Bizottsággal, és maradéktalanul hajtsák végre annak ajánlásait, figyelembe véve azt a tényt, hogy a törvény hat hónapos időszakot ír elő a hatálybalépésre” – áll a közleményben. A román külügyminisztérium szerint a törvény negatív oldalai között szerepel az oktatás nyelvének és a nemzeti kisebbségek nyelvhasználatának tisztázatlan szabályozása a hivatali és üzleti szférában, valamint a nemzeti kisebbségek nyelvhasználatának kérdései, valamint a törvényhozás jogköre, a végrehajtó hatalom központi szerve, amelynek végre kell hajtania a vonatkozó politikát, valamint a hozzá tartozó konzultatív és tanácsadó testület. „Románia teljes mértékben támogatja Ukrajna európai irányvonalát, és megérti azt a természetes vágyat, hogy felgyorsítsa az Európai Unióhoz való közeledés folyamatát, de felhívja a figyelmet arra, hogy a jogalkotási folyamat idő előtti felgyorsítása ezen a területen (a nemzeti kisebbségek esetében) jelentősen érintette az EU-hoz való közeledés folyamatát, miáltal a nemzeti kisebbségek képviselőivel folytatott konzultációk folyamatának érdeminek kell lennie a törvény elfogadásáig” – közölte a román külügyminisztérium. A külügyminisztérium hozzátette, hogy a nemzeti kisebbségekről szóló törvénytervezet elemzését Bogdan Aurescu román külügyminiszter Dmitro Kulebának címzett levelében az ukrán félnek átadta, és a külügyminisztérium ez ügyben konzultálni fog Ukrajna bukaresti nagykövetségén keresztül a kijevi hatalommal.


Ukrajna orosz inváziója Kínát „nagyon nehéz helyzetbe hozta”, mert Peking nem akar „választani a barátai között”. Ezt Kína új EU-nagykövete, Fu Cong nyilatkozta a South China Morning Postnak adott interjújában. "Tapasztaljuk a válság mellékes kárait. Oroszország és Ukrajna is jó barátaink, és mi nem akarunk választani a barátaink között. Ez álláspontunk kiindulópontja” – mondta el. Mindezek mellett azonban a háborút „különleges műveletnek” nevezte, mondván, Oroszország is így emlegeti a konfliktust. Hozzátette, hogy a 10 hónap alatt nyilvánvalóvá vált, hogy nem segítik fegyverrel Oroszországot, azonban szerinte az USA jelentős hasznot hajt be a háború révén, hiszen nagy számban ad el fegyvereket.


2023-ban a Miniszteri Kabinet 27%-kal csökkenti a költségvetési szektorban dolgozókra szánt költségeket – olvasható a pénzügyminisztérium honlapján. Mint az megjegyzik, a háború okozta kihívások kényszerítik arra a kormányt, hogy takarékoskodjon, és a pénzeszközöket a védelmi és a biztonsági szektorra irányítsa. Arról is van szó, írják, hogy figyelembe kell venni a háborúval kapcsolatos új kiadási kategóriák finanszírozásának szükségleteit, ideértve a belső menekültek és a háborús veteránok szociális segélyezését, a helyreállítást és az orosz agresszió következményeinek leküzdését. „A jövőbeni megszorításokra való tekintettel nehéz politikai döntés született – 2022-hez képest nominálisan 27 százalékkal csökkentik a költségvetési szférában dolgozók bérköltségét” – közölte a pénzügyminisztérium. A tervek szerint egyes munkavállalói kategóriák bércsökkentésével, illetve létszámleépítéssel több mint negyedével csökkentik a költségeket.


Lindsey Graham szenátor (R-SC) megismételte a Vlagyimir Putyin orosz elnök meggyilkolására vonatkozó felhívását, mondván, hogy az ukrajnai háború csak akkor érhet véget, ha Oroszország "megtörik" és valaki "kiiktatja Putyint". "Hogyan ér véget ez a háború? Ha Oroszország megtörik, és kiiktatják Putyint” – mondta Graham a Fox News America Reports című műsorában szerdán. A szenátor még márciusban tett hasonló megjegyzéseket, amikor azt kérdezte, hogy van-e Oroszországban egy "Brutus", aki meg tudná ölni Putyint. Szerdai hozzászólásában Graham azt is mondta, hogy a Biden-kormányzatnak el kellene küldenie Ukrajnának azokat a fejlett és nagy hatótávolságú fegyvereket, amelyeket Kijev kér. Arra a kérdésre, hogy az Egyesült Államoknak milyen mértékben kellene továbbra is támogatnia Ukrajnát a háborúban, Graham azt válaszolta: "teljes mértékben, minden kétséget kizáróan". Szerinte az Egyesült Államoknak nagyobb hatótávolságú fegyvereket kell biztosítania Ukrajnának, hogy segítsen "kiszorítani" Oroszországot Kelet-Ukrajna területeiről, beleértve a Krímet is. Azt mondta, ha Ukrajnának nagyobb drónjai lennének, akkor Ukrajna "tonnaszámra ölhetne oroszokat anélkül, hogy egyetlen ukrán állampolgárt is elveszítene a vállalkozásban".


A hatalmas kiadási törvényjavaslat 858 milliárd dollárt tartalmaz a 2023-as NDAA számára is. A szenátus csütörtökön egy 1,7 trillió dolláros mamut kiadási omnibusz törvényjavaslatot terjesztett elő, amely 45 milliárd dollárt tartalmaz új Ukrajna-támogatásra és 858 milliárd dollárt a 2023-as nemzetvédelmi felhatalmazási törvényre (NDAA). A kiadási törvényjavaslatot 68-29 arányban fogadták el, csak a republikánusok szavaztak ellene. A jogszabály most a képviselőház elé kerül, és péntek éjfélig kell elfogadni, hogy elkerülhető legyen a kormányzat részleges leállása. A törvényjavaslat elfogadása egy nappal azután történt, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszédet intézett a kongresszushoz. A 45 milliárd dolláros segélycsomaggal az ukrajnai konfliktusra fordított amerikai kiadások összértéke mintegy 112 milliárd dollárra emelkedik, ha csak a kifejezetten a háborúra engedélyezett sürgősségi forrásokat vesszük figyelembe. A 858 milliárd dolláros NDAA további 800 millió dolláros katonai segélyt tartalmaz Ukrajna számára, valamint egyéb olyan rendelkezéseket, amelyek megkönnyítik Washington számára az ország felfegyverzését. A Pentagon az NDAA révén háborús beszerzési jogköröket kap, amelyek lehetővé teszik, hogy bizonyos fegyverek esetében felmentést kapjon a fegyvervásárlásokra vonatkozó bizonyos korlátozások alól. Az NDAA példátlan katonai támogatást is tartalmaz Tajvan számára, amit Peking komoly provokációnak tekint. Az Egyesült Államok azóta ad el fegyvereket Tajvannak, hogy 1979-ben megszakította diplomáciai kapcsolatait Tajpejjel, de korábban soha nem finanszírozta az üzleteket. Az NDAA 2027-ig minden évben 2 milliárd dollárt ad Tajvannak amerikai fegyverek vásárlására, és további 1 milliárd dollárt, amely lehetővé teszi, hogy az USA közvetlenül az amerikai katonai készletekből küldjön felszerelést a szigetországnak.


Csehország 210 darab CV90-es lánctalpas harcjármű megvásárlásáról írt alá memorandumot Svédországgal és a brit BAE Systems vállalattal – közölte szerdán a védelmi miniszter. A kedden aláírt memorandum "megerősíti mindhárom fél megállapodását a CV90-es harcjárművek vásárlására vonatkozó alapvető paraméterekről" – mondta Jana Cernochova miniszter. Hozzátette, hogy az üzlet értéke elérheti a 2,3 milliárd dollárt. Cernochova azon a televízióban közvetített ünnepségen beszélt, amelyen a cseh hadsereg átvette Németországtól az elsőt a beígért 14 Leopard harckocsiból. A cseh hadsereg és fegyvergyártó cégek idén 2 milliárd dollár értékben exportáltak katonai anyagokat Ukrajnába, több mint háromszor annyit, mint 2021-ben. A minisztérium korábban azt közölte, hogy a cseh hadsereg további 50 Leopard 2 A7+ harckocsi vásárlását is tervezi Németországtól. A múlt héten a minisztérium közölte, hogy összesen 62 Caesar-löveget vásárolna a francia Nexter Systems cégtől, miután a korábban megállapodott mennyiséget tízzel megemelte. Az elavult, cseh gyártmányú felszerelések lecserélésére tervezett üzlet értéke 77,5 millió dollár. Csehország 1999 óta NATO-tag, de még nem teljesítette azt a kötelezettségét, hogy bruttó hazai termékének két százalékát védelmi célokra költse. A múlt héten a szomszédos Szlovákia 152 CV90-es megvásárlásáról írt alá megállapodást 1,8 milliárd dollár értékben.

(vukics)
751 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page