top of page

Szemezgetésünk idegennyelvű, külföldi sajtóból (2023.05.19.)Egy amerikai tisztviselő elismerte a CNN-nek, hogy egy Patriot rendszer megsérült egy orosz csapás következtében. Az orosz hadsereg kedden közölte, hogy hiperszonikus rakétával eltalált egy amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rendszert az ukrán fővárosban, Kijevben, amit később egy amerikai tisztviselő is megerősített. "Egy Kinzhal hiperszonikus rakétarendszer nagy pontosságú csapása eltalált egy amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rendszert" közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője. Egy amerikai tisztviselő a CNN-nek azt mondta, hogy egy kijevi Patriot-rendszer valószínűleg megsérült, de nem semmisült meg az orosz rakétatűzben. Az Egyesült Államok felméri a károkat, hogy kiderüljön, ki kell-e vinni a rendszert Ukrajnából javításra. A Patriot az USA egyik legfejlettebb légvédelmi rendszere. Amerikai és ukrán tisztviselők korábban azt állították, hogy a Patriot-rendszerek elfogtak egy orosz hiperszonikus rakétát, amit az orosz hadsereg tagadott. Amerikai tisztviselők a CNN-nek azt sugallták, hogy a Patriot sebezhetőbb lehet az orosz támadásokkal szemben, mint más légvédelmi rendszerek. A jelentés szerint: "Ellentétben néhány Ukrajnának biztosított, kisebb hatótávolságú légvédelmi rendszerrel, amelyek mobilak és nehezebben célozhatók, a nagy Patriot-üteg nagyobb és helyhez kötött rendszer, ami lehetővé teszi, hogy az orosz erők idővel lenullázzák a helyszínt". Az Egyesült Államok először 2022 decemberében ígérte meg, hogy felfegyverezi Ukrajnát Patriotokkal, és ukrán katonákat képzett ki a rendszerre egy oklahomai bázison. A rendkívül drága rakétarendszerek először a múlt hónapban kezdtek el érkezni Ukrajnába.


A Külügyminisztérium az Antiwar.com-nak elmondta, hogy az USA "számos országgal" tárgyal Austin Tice-ról, a 2012-ben Szíriában eltűnt amerikairól. A The Cradle kedden arról számolt be, hogy az USA és Szíria titkos, közvetlen tárgyalásokat folytat az ománi fővárosban, Muscatban. A jelentés az Arab Liga egyik magas rangú diplomáciai tisztviselőjét idézte, aki szerint a tárgyalásokon "mindkét ország biztonsági személyiségei és a külügyminisztériumok képviselői" vettek részt. A megbeszéléseken megvitatott témák között szerepelt Kelet-Szíria amerikai megszállása és Austin Tice amerikai állampolgár, aki 2012-ben tűnt el Szíriában, miközben szabadúszó újságíróként dolgozott. Az USA azt állítja, hogy Tice életben van, és szíriai őrizetben van, amit Damaszkusz többször is tagadott. Amikor megkérdezték, hogy a The Cradle beszámolóját meg tudják-e erősíteni, a Külügyminisztérium azt mondta az Antiwar.com-nak, hogy "számos országgal tárgyalnak a régióban", hogy megpróbálják hazahozni Tice-t. "Kiterjedt erőfeszítéseket teszünk annak érdekében, hogy megpróbáljuk hazahozni Austint. Minden lehetséges csatornát megragadtunk, hogy biztonságban hazatérhessen a családjához, és ezt továbbra is így fogjuk tenni. Ez magában foglalja az ügy megvitatását a régió számos országával" - mondta a külügyminisztérium szóvivője egy e-mailben. A The Cradle szerint a szíriai fél "elsősorban sürgette" az Egyesült Államokat, hogy vonja ki minden csapatát Szíriából. A jelentés más "helyszíni forrásokat" idézett, akik azt állították, hogy az USA-nak valójában 2000 katonája van Szíriában, ami lényegesen több, mint a Pentagon hivatalos 900-as száma. A Washington és Damaszkusz közötti párbeszéd nyilvánosságra kerülése a Bassár el-Aszad szíriai kormányával való kapcsolatok normalizálására irányuló jelentős regionális törekvések közepette történt. Damaszkuszt nemrégiben újra felvették az Arab Ligába, amit az USA ellenez, mivel Washington inkább elszigetelten és bénító gazdasági szankciók alatt szeretné tartani Szíriát, amelyek célja, hogy megakadályozzák az ország újjáépítését.


A PLA azt mondja, hogy "határozottan szét fogja zúzni Tajvan függetlenségi kísérleteit és a külső beavatkozást".

Kedden a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) válaszolt az amerikai tervekre, hogy Tajvan 500 millió dolláros, eddig nem látott katonai segélyt kapjon, valamint azokra a jelentésekre, amelyek szerint több száz amerikai katonát telepítettek a szigetre, és figyelmeztetett, hogy "határozottan el fogja nyomni a külső beavatkozási kísérleteket". Tajvan védelmi minisztere nemrég azt mondta, hogy Washington és Tajpej tárgyalásokat folytat arról, hogy az USA 500 millió dollár értékben "ingyen" fegyvereket adjon. A fegyvereket az elnöki lehívási felhatalmazás (Presidential Drawdown Authority) felhasználásával küldik majd, ugyanazzal a felhatalmazással, amelyet Biden elnök Ukrajna felfegyverzésére is használt, és amely lehetővé teszi, hogy egyenesen az amerikai katonai raktárakból szállítson fegyvereket. Lloyd Austin védelmi miniszter kedden megerősítette, hogy a Pentagon azt tervezi, hogy hamarosan fegyvereket küld Tajvanra a PDA felhasználásával. Amióta Washington 1979-ben megszakította diplomáciai kapcsolatait Tajpejjel, az Egyesült Államok fegyvereket adott el Tajvannak, de soha nem bocsátotta azokat ingyenesen rendelkezésre. A tajvani média nemrégiben arról is beszámolt, hogy mintegy 200 amerikai katonát telepítettek Tajvanra, hogy segítsenek a kiképzésben, ami az elmúlt évtizedek legnagyobb ismert amerikai katonai jelenlétét jelenti Tajvanon. A PLA sajtóközleménye szerint Tan Kefe ezredes, a PLA szóvivője szerint "az amerikai fél azon kísérletei, hogy visszafordítsa a történelem kerekét a tajvani kérdésben, teljesen tűrhetetlenek". Amikor a segélyről és a csapatok telepítéséről kérdezték, Tan azt mondta, hogy az USA "a katonai kapcsolatok erősítésével és a két fél közötti érdemi kapcsolatok felértékelésével az USA fokozta katonai összejátszását a DPP (Demokratikus Progresszív Párt) hatóságaival, ami megingatta a Kína-USA kapcsolatok alapjait, és aláásta a Tajvani-szoroson átívelő békét és stabilitást". Tan elmondta, hogy Tajvan kérdése az "első vörös vonal, amelyet nem szabad átlépni a Kína és az Egyesült Államok közötti kapcsolatokban", amit Hszi Csin-ping kínai elnök mondott Biden elnöknek, amikor a két vezető tavaly novemberben Balin személyesen találkozott egymással. Peking az Egyesült Államok egy Kína-politikájával szembeni támadásnak tekinti Washington közelmúltbeli erőfeszítéseit a Tajvan támogatásának növelésére. Tan megjegyezte, hogy Washington a Tajpejjel való diplomáciai kapcsolatok megszakítása, a szigettel kötött kölcsönös védelmi szerződés megszüntetése és a csapatok kivonása "előfeltétele a Kína és az Egyesült Államok közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének".


Hétfőn a CIA egy videót tett közzé a YouTube-on és a Telegramon, amelyben arra buzdította az oroszokat, hogy lépjenek kapcsolatba az ügynökséggel, hogy Oroszországon belül hírszerzőket toborozzanak. A rövid videó végén lévő szöveg így szólt: "Vegye fel velünk a kapcsolatot. Lehet, hogy a körülötted lévő emberek nem akarják hallani az igazságot. Mi akarjuk." A videó olyan linkekkel zárult, amelyek segítségével biztonságos szervereken keresztül lehet kapcsolatba lépni a CIA-val a Tor nevű, a felhasználói tevékenységet titkosító webböngésző segítségével. A CIA-nak van egy oldala a dark weben, amelyet arra használ, hogy információkat gyűjtsön az emberektől szerte a világon. Az ügynökség az egész háború alatt megpróbált oroszokat toborozni, arra kérve őket, hogy vállaljanak hatalmas kockázatot azzal, hogy a dark weben keresztül szolgáltatnak információkat. "Orosz nyelvű utasításokat adunk arról, hogyan léphetnek biztonságosan kapcsolatba a CIA-val - a dark webes oldalunkon vagy egy jó hírű VPN-en keresztül azok számára, akik úgy érzik, hogy az orosz kormány igazságtalan háborúja miatt el akarnak érni minket" mondta a CIA egyik tisztviselője a CBS Newsnak 2022 májusában.A Kreml szóvivőjét, Dmitrij Peszkovot megkérdezték a CIA-videóról, és azt mondta, hogy valószínűleg az orosz hírszerző szolgálatok vizsgálják az ügyet. "Meggyőződésem, hogy különleges szolgálataink a szükséges módon figyelemmel kísérik ezt a teret" mondta az Al Jazeera szerint. "Mindannyian pontosan tudjuk, hogy a CIA és más nyugati titkosszolgálatok nem csökkentik tevékenységüket országunk területén" tette hozzá Peszkov.

A Grúz Légitársaság szombattól újraindítja a közvetlen járatokat Oroszországba közölte az ország polgári légiközlekedési hatósága, ami bírálatokat váltott ki Ukrajna és az Európai Unió részéről. A lépésre azt követően került sor, hogy Moszkva a múlt héten feloldotta a repülési tilalmat, ami a Grúziával való kapcsolatok jelentős felmelegedését jelenti, mivel Grúziával azóta nincsenek hivatalos diplomáciai kapcsolatai, hogy Oroszország 2008-ban egy rövid háborúban legyőzte déli szomszédját. Grúzia az elmúlt hónapokban megpróbált egyensúlyozni az óriás szomszédjával való közeledés és az EU-hoz való csatlakozási törekvései között. Az EU sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Grúzia egy olyan időszakban indította újra az Oroszországba irányuló járatokat, amikor a blokk lezárta légterét az orosz repülőgépek elől, válaszul Moszkva ukrajnai inváziójára. "A grúz hatóságok legutóbbi döntése aggodalomra ad okot Grúzia uniós útját illetően" - mondta Peter Stano, az EU külügyi szóvivője.

Az EU külügyi vezetője az Európába finomított üzemanyagként, többek között gázolajként behozott orosz olaj visszaszorítására szólított fel. Josep Borrell, az Európai Unió külpolitikai vezetője kijelentette, hogy a blokk fel fog lépni az orosz olajat felhasználó indiai kőolajtermékek behozatala ellen, ritka kifejezett bírálatot fogalmazva meg India szerepével kapcsolatban, amely az ukrajnai háború közepette segít Oroszországnak kijátszani a nyugati szankciókat. A Financial Times-nak adott interjújában Borell elmondta, hogy az EU nem bánja az Oroszország és India közötti olajkereskedelem növekedését, de sürgette az orosz olajat finomított üzemanyagként, többek között gázolajként Európába értékesítő India elleni fellépést.


A Northrop Grumman leszállította Lengyelországnak az Integrált Harcvezetési Rendszer (IBCS) kulcsfontosságú komponenseit az új, közepes hatótávolságú légvédelmi programjához.A vállalat alelnöke, Rebecca Torzone szerint az IBCS az ország légvédelmi csapatait képessé teszi arra, hogy gyorsabb és jobban megalapozott döntéseket hozzanak a legkülönbözőbb fenyegetések legyőzése érdekében. Emellett a rendszer a varsóiak közös, minden területre kiterjedő parancsnoki és irányítási képességeinek javítására is használható. A szállítás fontos mérföldkövet jelent a programban, mivel támogatja Lengyelország fejlett lég- és rakétavédelmi rendszereinek bevetési ütemtervét. Emellett ez volt az IBCS első külföldi katonai eladása, ezáltal biztosítva az Egyesült Államokkal való jobb interoperabilitást. A Northrop Grumman által kifejlesztett ICBS képes összekapcsolni az eredetileg nem egymásra tervezett érzékelőket és effektorokat. Lehetővé teszi, hogy a harci erők gyorsabban lássák az adatokat a teljes harctéren, és gyorsabban cselekedjenek azok alapján. Az amerikai hadsereg modern lég- és rakétavédelmének "központi elemeként" megjelölt rendszer a harctéren az eszközök integrált hálózatát képes telepíteni. Segít továbbá érzékelni, azonosítani, követni és legyőzni a fejlődő légi és rakétafenyegetéseket.


A hadiállapotra és az országban dúló háborúra való tekintettel elkezdődött a katonai szolgálatra korlátozottan alkalmas hadkötelesek mozgósítása – közölte csütörtökön a Mukachevo.net hírportál. Az összeállítás szerint katonaorvosi bizottság következtetései alapján döntenek a katonai szolgálatra való alkalmasságról vagy alkalmatlanságról. A bizottság minden esetet egyedileg bírál el, ennek során megjelölik azokat a lehetséges szolgálati feladatokat, amelyek az adott személy életkora, katonai szakképzettsége, beosztása és egyéb kritériumok okán nem javasoltak. A korlátozottan alkalmas mozgósítottak az alábbi szolgálati helyekre vezényelhetők:

·toborzóirodák és szociális központok;

·élelmezést-, és ellátást biztosító egységek;

·intézmények, kiképzőbázisok és szervezetek.

Azok a hadkötelesek, akiket korlátozottan alkalmasnak minősítettek ismételt katonaorvosi vizsgálaton vehetnek részt orvosi és szociális rehabilitáció céljából. Erre legkorábban a katonai szolgálatra korlátozott alkalmasságról szóló rendelkezés hatályba lépését követő harmadik év után kerülhet sor. A korlátozottan alkalmas mozgósítottak nem teljesíthetnek szolgálatot:

·stratégiai létesítményekben;

·a haditengerészetnél;

·a nagy mobilitású különleges erőknél;

·a tengerészgyalogságnál.

A hírportál emlékeztetett arra, hogy Ukrajnában az állampolgárok nagy csoportjára kívánják kiterjeszteni a mozgósítást. Így a tervek szerint a sorkatonai szolgálatra kötelezettek felső korhatárát 25 évre csökkentik a jelenlegi 27 év helyett. A vonatkozó törvénytervezetet már a parlament elé terjesztették. Tarasz Nyikiforcsuk ügyvéd ezzel kapcsolatban leszögezte, hogy a jogszabály elfogadása azt jelentené, hogy az ukránokat elhúzódó háborúra készítik fel az ellentámadás és a harctéri sikerek ellenére.

Több tízezer orosz partizán áll készen arra, hogy megkezdje a harcot a Putyin-kormány ellen, Oroszország területén – mondta Gyenisz Kapusztyin, az Orosz Önkéntes Hadtest (RDK) vezetője egy videóban. Az RDK Ukrajna-párti, Putyin-ellenes harcosokból áll, akik többnyire az ukrán haderő oldalán harcolnak a „különleges műveletben” résztvevő orosz katonák ellen. Valószínűleg ez az a szervezet, amely néhány hónappal ezelőtt betört egy kisebb gyalogsági alakulattal Ukrajna területéről Brjanszk térségébe majd kitűzték a zászlójukat és visszavonultak – írja a Portfolio Gyenis Kapusztyin egy fegyverraktárból bejelentkezve azt mondja: minden kész ahhoz, hogy a tavaly megalakult orosz partizánbrigád Oroszországon belül is megkezdje a harcot “Putyin véres rezsimje ellen.” “Eljön hamarosan a mi napunk. Készen állnak a támogatóink, és mi is. Figyeljétek a híreket” – jelentette ki az RDK vezetője, majd a kamera egy maroknyi fegyveresre vált, akik Kapusztyin szerint Oroszország területéről jelentkeznek be. AZ RDK AZT ÍGÉRTE: “FELELŐSSÉGRE VONJÁK AZOKAT A SZEMÉTLÁDÁKAT, AKIK TÖNKRETETTÉK AZ ORSZÁGOT” ÉS MEGKÖSZÖNIK AZT, HOGY FEGYVEREKET KAPTAK A „KÜLÖNLEGES MŰVELETNEK” KÖSZÖNHETŐEN. A vezető szerint egyébként több tízezren vannak, ám a videóban csak öt milícistaa látható. Hozzátették: hamarosan sosem látott dolgok történnek majd Oroszországban.

Szerhij Cserevatij ukrán katonai szóvivő csütörtökön azt közölte, hogy az elmúlt nap folyamán az ukrán hadsereg egységei 1,7 kilométert haladtak előre Bahmut közelében – írja a Korrespondent hírportál. Cseravatyij arról is beszámolt, hogy 25 összecsapás és 6 légicsapás történt Bahmut irányában. Hozzátette 130 orosz megszálló halt meg és további 145 sebesült meg, négy megszállót ejtettek fogságba. 487 alkalommal nyitottak tüzet az orosz erők az ukrán katonák állásaira ágyúkkal és rakétatüzérségi eszközökkel. Az ukránok két önjáró tüzérségi eszközt, egy felderítő drónt és nyolc lőszerraktárt semmisítettek meg.

A Pentagon hozzávetőleg hárommilliárd dollárral túlbecsülte az eddig Ukrajnába küldött katonai felszerelések értékét, de ez a hiba lehetőséget teremt arra, hogy az USA még több fegyvert küldjön Ukrajnába az orosz agresszió elleni védekezéshez – számolt be csütörtökön a Reuters hírügynökség. A jelentés szerint a hírügynökségnek a Pentagon két magas rangú tisztviselője elárulta, hogy a hibát az amerikai készletekből elvett, majd Ukrajnába szállított fegyverek valós árának túlértékelése okozta. „Eltérést tapasztaltunk az Ukrajnának átadott felszerelések értékének becslésében” – mondta az egyik magas rangú védelmi tisztviselő. Egy szenátori tanácsadó ugyanakkor névtelenül elmondta, hogy a Kongresszust május 18-án, csütörtökön tájékoztatják a számviteli kiigazításról. A védelmi minisztérium illetékese hozzátette: lehetséges, hogy a túlértékelt fegyverek mennyisége növekedhet, mivel a Pentagon alaposabban szemügyre veszi a helyzetet, és megnöveli a három milliárd dolláros összeget.

A Twitter vezérigazgatója felháborodást vált ki az establishment médiában, amiért kritizálta a NATO állami propagandaszervezetét. Elon Musk, a Twitter vezérigazgatója azzal került a címlapokra, hogy azt állította, hogy a Bellingcat nevű weboldal, amely az establishment amerikai médiumok megbízható forrása, "pszichopsziát folytat". Musk a Bellingcat "pszichológiai műveletekben" játszott szerepére hivatkozott, miközben szkeptikusan nyilatkozott a csoport azon állításairól, miszerint a texasi Allenben történt tömeges lövöldözés mögött fehér fajgyűlölő nézetek álltak. Prominens hangok jelentkeztek, hogy megvédjék a Bellingcat-et, mint "nagyszerű újságíró szervezetet" (Jake Tapper, a CNN műsorvezetője) és "a rendkívül fontos oknyomozó újságírás kincsesbányáját" (Timothy Snyder, a Yale professzora).Bár a rendelkezésre álló bizonyítékok alátámasztják a Bellingcat megállapításait az Allenben történt lövöldözővel kapcsolatban, Musknak összességében igaza van a csoporttal kapcsolatban. A Bellingcat médiaszurkolói elfelejtik, hogy a csoportot a NATO-államok és vállalkozóik finanszírozzák. És ahogy Musk is sugallta, a Bellingcat rendszeresen olyan propagandát terjesztett, amely elősegíti támogatói külpolitikai céljait. 2017 óta a Bellingcat legfőbb pénzügyi támogatói közé tartozik a National Endowment for Democracy, egy amerikai kormányzati szervezet, amelyet Ronald Reagan CIA-főnöke, Bill Casey alapított. A NED megalakulásától kezdve az amerikai hírszerzési műveletek fedőszerveként szolgált, beleértve a destabilizálást és a rendszerváltást a célzott államokban. "Sok mindent, amit ma csinálunk, huszonöt évvel ezelőtt a CIA titokban csinált" - mondta a NED első igazgatója, Allen Weinstein a Washington Postnak 1991-ben. A NED igazgatótanácsának tagjai közé tartoztak a veterán neokonzervatív bürokraták, Elliott Abrams és Victoria Nuland. A NED eltitkolja a Bellingcat finanszírozását, olyannyira, hogy az adatbázisában végzett keresés nem ad eredményt. A Bellingcat több éven át szintén nem volt hajlandó megadni a NED finanszírozását, míg végül elismerte, hogy az amerikai kormányzati szervezet volt a legnagyobb "nonprofit" adományozója: 2020-ban több mint 112 000 euró, 2021-ben pedig 212 000 euró. (A Declassified UK szerint a Bellingcat potenciálisan több NED-támogatást kapott más csatornákon keresztül). A Bellingcat több pénzt kap más nyugati kormányoktól és kivágott pénzektől, többek között a holland Postalottól. A Bellingcat alapító partnere volt a Nyílt Információs Partnerségnek (Open Information Partnership, OIP), amelyet a brit kormány Külügyi, Nemzetközösségi és Fejlesztési Hivatala, FCDO finanszíroz. Egy másik OIP-partner, a Zinc Network, amelyet az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok kormánya finanszíroz, legalább 160 000 eurót adott a Bellingcatnek. A Bellingcat olyan cégektől is kap adományokat, amelyek a NATO által támogatott rendszerváltási műveletekből profitálnak. Ezek közé tartozik a botrányba keveredett, külföldi segélyekből profitáló Adam Smith International (ASI), az Egyesült Királyság kormányának egyik legnagyobb külföldi szerződéses partnere. 2017-ben egy brit kormányzati ügynökség felfüggesztette a céggel kötött összes jövőbeli szerződést, mivel az "helytelen" magatartást és "súlyos ítélőképességbeli hiányosságokat" állapított meg, többek között a segélyezési szolgáltatásairól szóló, lelkesítő beszámolók gyártása miatt. Amint arról a The Grayzone beszámolt, az ASI és egy másik magánadományozó, a Bellingcat, a Chemonics nyugati szerződéseket kapott a szektás felkelők segítésére és felbujtására a Szíria elleni rendszerváltó háborúban. A Bellingcat számos munkatársa és közreműködője NATO-hírszerzési és katonai háttérrel rendelkezik, többek között a brit hadsereg, a GCHQ, a Royal United Services Institute, az Egyesült Királyság Külügyi és Nemzetközösségi Hivatala és a Pentagon munkatársai.

A Kreml csütörtökön közölte, hogy a finn nagykövetségek és konzulátusok oroszországi bankszámláinak befagyasztásáról szóló döntés válasz volt arra, amit "a kollektív Nyugat", köztük Finnország barátságtalan cselekedeteinek nevezett. Finnország és Dánia tisztviselői szerdán közölték, hogy mindkét ország oroszországi diplomáciai bankszámláit befagyasztották, ami arra késztette nagykövetségeiket, hogy készpénzben teljesítsenek kifizetéseket. Finnország, amelynek hosszú határa van Oroszországgal, április 4-én hivatalosan is csatlakozott a NATO-hoz egy történelmi jelentőségű politikai váltás keretében, amelyet Oroszország Ukrajna elleni háborúja váltott ki, amit Moszkva "különleges katonai műveletnek" nevez. Az orosz nagykövetségek Európa-szerte azóta problémákkal küzdenek a bankszámláikkal, és egyes esetekben pénzeszközöket koboztak el, hogy megbüntessék Moszkvát az ukrajnai akciói miatt. A finn diplomáciai bankszámlák orosz befagyasztását kommentálva Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta: "Ez nem az orosz fél kezdeményezése. Mi arra a helyzetre reagálunk, amelyet a kollektív Nyugat több országának, köztük sajnálatunkra Finnországnak a hatóságai teremtettek". Peszkov szerint Oroszország soha nem hagyta válasz nélkül az általa "barátságtalannak nevezett akciókat". Pekka Haavisto finn külügyminiszter szerdán újságíróknak elmondta, hogy Helsinki május 4-én jegyzéket küldött az orosz hatóságoknak, amelyben kérte, hogy Moszkva biztosítsa a diplomáciai képviseletek működőképességét, és hivatalos magyarázatot kért a befagyasztásra, de eddig nem kapott. Peszkov azt mondta, hogy Moszkva válaszolni fog. "A jegyzékre válaszul megismételjük, hogy kapcsolatainkban továbbra is a kölcsönösség elve és a barátságtalan lépésekre adott megfelelő válasz elve érvényesül" - mondta.


"Koporsóba tesszük, és betakarjuk az amerikai zászlóval": Prigozhin Wagner főnök azt állítja, hogy az amerikai különleges erők veteránja meghalt Ukrajnáért harcolva Bakhmut városában, miközben a hadúr egy holttestet vizsgál meg az új videón. A Wagner vezetője azt állította, hogy nála vannak a férfi amerikai személyazonosító okmányaiAz orosz Wagner zsoldoscsoport vezetője azt állította, hogy egy amerikai állampolgár halt meg, miközben Ukrajnáért harcolt a harcok sújtotta Bakhmut városában. Jevgenyij Prigozsin egy Telegramra feltett videóban pózolt azzal, ami állítása szerint az amerikai különleges erők veteránjának holtteste. Az éjjel készült felvételen látszólag Prigozsin aztán megvizsgálja a katona állítása szerint amerikai személyazonosító okmányait, miközben nyilvánvalóan erős tüzérségi tűz hallatszik.Prigozsin azt mondja a videóban: "Szóval átadjuk őt az Amerikai Egyesült Államoknak, koporsóba tesszük, betakarjuk az amerikai zászlóval, tisztelettel, mert nem az ágyában halt meg, mint egy nagypapa, hanem háborúban halt meg, és valószínűleg méltó [halált halt], igaz?". A videón egy Wagner zsoldos azt állítja, hogy a katona viszonozta a tüzet, amikor meghalt. Prigozsin válaszol: 'Visszalőtt, a csatában halt meg, úgyhogy holnap reggel átadjuk az iratait, és mindent összepakolunk, igaz?'.

Az USA nem számít az ukrán ellentámadás sikerére. A Biden-kormányzat arra készül, hogy az ukrajnai háború évekig, esetleg évtizedekig tartó befagyasztott konfliktussá válik, hasonlóan a Koreai-félszigeten kialakult helyzethez jelentette csütörtökön a POLITICO. Az amerikai tisztviselők megvitatták ezt a lehetőséget, beleértve a lehetséges opciókat arra vonatkozóan, hogy hol húzzák meg a befagyasztott konfliktus határvonalait, amelyeket egyik fél sem léphet át. A jelentés szerint a harcok befagyasztásának ötlete "politikailag elfogadható hosszú távú eredmény" lehetne. kormányzat azért fontolgatja a lehetőséget, mert nem számítanak arra, hogy Ukrajna sok területet visszaszerezhet a régóta várt ellentámadás során. A POLITICO szerint az USA arra számít, hogy a támadás "nem fog halálos csapást mérni Oroszországra". Egy amerikai tisztviselő szerint a kormányzat arra készül, hogy hosszú távon támogatja Ukrajnát, akár befagyasztják a konfliktust, akár nem. "Hosszú távra tervezünk, akár befagyottnak, akár felolvadtnak tűnik" mondta a tisztviselő a POLITICO-nak. Ez a hosszú távú támogatás magában foglalná Ukrajna további felfegyverzését, és azt, hogy az ország hadserege jobban együttműködőképessé váljon a NATO-val. Egyes NATO-tagok Ukrajna szövetségen belüli státuszának felértékelésére törekszenek. Az Egyesült Államok és a nyugat-európai NATO-tagok vonakodnak attól, hogy konkrét utat adjanak Kijevnek a tagsághoz, de a jövőben várható néhány új garancia. A POLITICO szerint az Ukrajnának nyújtott új garanciák "egy NATO-stílusú, 5. cikkely szerinti kölcsönös védelmi megállapodástól az Izrael-stílusú fegyverüzletekig terjedhetnek Ukrajnával, mint elrettentő eszköz Oroszországgal szemben". Amerikai tisztviselők szerint a NATO legalább azt biztosítaná, hogy Ukrajna fegyverei kompatibilisek legyenek a szövetséggel, és közös kiképzést tartana az ukrán csapatokkal. Mivel Oroszország egyik fő indítéka Ukrajna lerohanására a NATO-hoz való igazodás volt, és a háború első napjaiban folytatott rövid ideig tartó tárgyalások során a fő követelése az ukrán semlegesség volt, egy befagyasztott konfliktus, amely magában foglalja, hogy a NATO továbbra is felfegyverzi Kijevet, valószínűleg nem lenne elfogadható Moszkva számára. Míg orosz tisztviselők nyitottságukat fejezték ki a tárgyalásokra, a Kreml azt mondta, hogy úgy véli, Oroszország céljait csak katonai eszközökkel lehet elérni. Ha a konfliktus a jelenlegi harcvonalak mentén befagyasztásra kerül, Ukrajna lényegesen több területet veszítene, mintha röviddel az invázió után tárgyalásokat folytatna Moszkvával. A béketárgyalásokról azonban az USA és szövetségesei lebeszélték, és a Biden-kormányzat továbbra sem mutat érdeklődést a tartós diplomáciai megoldás szorgalmazása iránt.


A Pentagon tulajdonában lévő két izraeli gyártású Vaskupola-elem közül az egyik készen áll az ukrajnai bevetésre közölte egy amerikai tábornok csütörtökön a szenátusban. Tel-Aviv eddig elutasította a rakétaelhárító rendszer szállítását Kijevbe, mert attól tart, hogy provokálja Oroszországot, és kockáztatja, hogy nem bombázhatja szabadon Moszkva szövetségesét, Szíriát. A szenátus Stratégiai Erők albizottságának csütörtöki meghallgatásán Angus King szenátor a Pentagon egyik magas rangú tisztviselőjét azzal kapcsolatban kérdezte, hogy Ukrajna miért nem kapta még meg a Vaskupolát, megjegyezve, hogy az Egyesült Államok szerepet játszott a légvédelmi rendszer létrehozásában. "Valami 3 milliárd dollárt küldtünk Izraelnek a kifejlesztésére... Nem lenne ez egy nagyon fontos erőforrás az ukránok számára, mivel a fő problémájuk jelenleg a rakétavédelem?" kérdezte a törvényhozó. Daniel Karbler tábornok, a hadsereg űr- és rakétavédelmi parancsnokságának vezetője azt válaszolta, hogy jelenleg két Iron Dome-elem van az amerikai készletekben, amelyek közül az egyik most készen áll a Kijevnek történő átadásra.


Szergej Korotkikh páncéltörő rakétákat szerzett be Nagy-Britanniából, annak ellenére, hogy egy migráns lefejezésével vádolták, amikor egy neonáci csoportot vezetett Oroszországban. Az Egyesült Királyság által szállított fegyverek számos szélsőjobboldali erőhöz jutottak el Ukrajnában derül ki a vizsgálatunkból. Korotkikh alapította a Nemzetiszocialista Társaságot Oroszországban, és az ukrajnai neonáci Azov mozgalom veteránja. A Declassified az orosz nácik fegyverraktárában lévő páncéltörő rakétákat brit fegyvereknek véli. Korotkikh a testpáncélján egy eredetileg a náci Németországból származó Fekete Nap szimbólumot viselt. A harkivi Azov-veteránok voltak az első erők az ostromlott városban, akik brit fegyvereket kaptak. Korábban egy bevándorlók meggyilkolásával vádolt neonáci lefilmezte magát öt páncéltörő rakéta birtokában, amelyeket Nagy-Britannia szállított Ukrajnának derült ki a Declassified UK vizsgálatából. Szergej Korotkikh három, a Telegram-csatornájára feltöltött videón látható brit gyártmányú rakétavetőkkel. A Campaign Against Arms Trade (Kampány a fegyverkereskedelem ellen) szerint a felfedezés "nagyon aggasztó". A bizonyítékokat gyarapítja, hogy a Nagy-Britannia által Ukrajnába küldött fegyverek egy része szélsőséges erők kezébe került. A Declassified nemrég egy másik esetet is feltárt, amikor egy kínzásért elítélt dzsihadista brit rakétákat birtokolt.


A CENTCOM eredetileg azt állította, hogy a csapás egy magas rangú al-Kaida-vezetőt ölt meg, de a helyiek szerint a férfi egy ártatlan farmer volt. Amerikai katonai tisztviselők visszavonták azokat az állításokat, amelyek szerint a Központi Parancsnokság (CENTCOM) május 3-án Északnyugat-Szíriában indított dróncsapása egy magas rangú al-Kaida-vezetőt ölt meg, miután bizonyíték merült fel arra, hogy egy civil halt meg. Amikor a csapást először indították el Szíria északnyugati Idlíb tartományában, azonnal olyan hírek jelentek meg, hogy a csapás egy olyan birkapásztort ölt meg, akinek semmilyen kapcsolata nem volt semmilyen militáns csoporttal. Az Associated Press beszélt az áldozat, Lotfi Hassan Misto családtagjaival és szomszédjaival, akik ragaszkodtak az ártatlanságához. A The Washington Post szerint Misto 56 éves, 10 gyermekes családapa volt, és a lap beszélt terrorizmus-szakértőkkel, akik szerint nem valószínű, hogy kapcsolatban állt az al-Kaidával. "Már nem vagyunk biztosak abban, hogy megöltünk egy magas rangú AQ-tisztviselőt" mondta a Postnak egy meg nem nevezett katonai tisztviselő. Egy másik tisztviselő azt állította, hogy az általuk megölt személy az al-Kaida tagja volt, de nem szolgált bizonyítékkal. "Bár úgy gondoljuk, hogy a csapás nem az eredeti célpontot ölte meg, úgy gondoljuk, hogy a személy az al-Kaida tagja volt" mondta a tisztviselő. A CENTCOM első sajtóközleménye a csapásról nem nevezte meg a megölt személyt. Azóta a parancsnokság nem volt hajlandó megosztani a művelet részleteit, és azt sem közölte, hogy miért lehetett rossz személy a célpontjuk. Az amerikai hadsereg hírhedt arról, hogy a civil áldozatok számát alulbecsüli vagy hazudik róluk. A Pentagon arról is ismert, hogy saját magát vizsgálja ki, és nem talál semmi rosszat, még akkor sem, ha jelentős civil halálesetekről van szó, mint például a 2021. augusztusi kabuli dróncsapás, amely 10 civilt, köztük hét gyermeket ölt meg.


(vukics)
516 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page