top of page

Takács József: Az írások egyik őse

Takács József tanulmánya
A Szilaj Csikó nyitóoldalán ajánljuk tisztelt Olvasóink figyelmébe a Zürichi Magyar Történelmi Egyesület folyóiratát. Darai Lajos, Magyar Őstörténet rovatunk vezetője pedig a folyóiratból kínál hétről hétre olvasnivalót.MAGYAR ŐSTÖRTÉNET


Takács József


Az írások egyik őseE cikkben a székely rovásírásból kifejlődött kései, de nem késői írásokat tárgyalom. Bármit es hangoztatnak a mai nyelvészek, írástörténészek a fejlett kultúrák, a fejlett betűk átvevéséről, nincs igazuk. A latin és a görög betűk nagy része a székely rovásírásból alakult ki. Az említett ábécék (ma es használatos) betűi a székely jellemzés alapján vagy a rovásírásból történő átmásolás által jöttenek létre. Ezen újkeletű betűk valamelyikében (kicsiben vagy nagyban, nyomtatottban vagy írottban) ott rejtőzik a székely rovásírás. A két új ábécének es megvannak az előnyei, de vannak hátrányaik es. Pl. A papírra való írás nem előny. Rovátkákkal es lehetne papírra írni, sőt számítógépet működtetni es. (Kínában és máshol es léteznek modern számítógépek latin betű nélkül.) Az a nagy kérdés, hogy miért nem így történt. Továbbá: Ha a két szakálosnak kőre vagy pálcára kellett volna vésnie gondolatait, jól meggondolta volna, hogy mit farag fára, s mit vés kőtáblára. Aztán a (kommunizmus) kísértet(e) nem járta volna bé (nemcsak) Európát. Ezen írásban a (mai értelemben vett) rövid és a hosszú magánhangzók között, bár van, de nem tészek megkülönböztetést. A görög betűket e cikkben nem írom ki, de gondoljon belé a Tisztelt Olvasó. Sőt, mi több, próbálja egy húzással leírni a székely rovást, s aztán hasonlítsa össze a megfelelő görög írásjellel. Továbbá a Tisztelt Olvasónak tudatosítania kell azt es, hogy cikkben lévő rovásjelek két rovásírásnak a keverékei. A szögletesnek és a kereknek. (Pl. a b szögletes, a h kerek, pedig a h két b-ből lett összetéve.) Talán egyszerre es használtatott mindkettő? Minden székely rovásjelnek van értelme és formája. Most nem az értelméről, hanem csak a formájáról akarok írni. Bár néhol az értelmét, értelmezését nem kerülhetem el.


Ékalakú egy vonalkával elzárva. Ráillik mindkettőre? Igen! Ha valaki megpróbálja ezt a rovást hirtelen leírni, nem más lesz belőle, mint a görög alpha, azaz alfa.


Amennyi fenn, annyi lenn. Egyenrangúság. Bár ez a latin B nem mindenoldali egyenrangúság, csak alul fölül előhasúság. Értelmezésében csak egy féloldaliság maradt meg. Hasonló a latin betű írásához a görög béta formája…
Próbálja meg valaki azt a nyilat gyorsan, s egyhúzással leírni. Leírni a bal oldali kisvonalkát, majd gyorsan le, aztán hirtelen föl, majd jön a másik kisvonalka. Na ugye, hogy ez a görög gamma. A latin c kialakulásához a nyílnak nincsen semmi köze.

170 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page