top of page

Trump után a texasi főügyész is a Legfelsőbb Bírósághoz fordult

Már 18 szövetségi állam támogatja a keresetet, amelyet Ken Paxton texasi republikánus főügyész nyújtott be kedden az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságához – számol be róla egy helyi texasi híroldal.


Paxton Texas állam nevében perelte be Wisconsint, Michigant, Pennsylvaniát és Georgiát, mivel elmondása szerint a négy billegő állam a 2020-as választások előtt alkotmányellenes módosításokat hajtott végre törvényeiben a koronavírus-járványra hivatkozva, és így nemcsak Texasban, de a többi államban is megbolygatták a szavazás integritását.

– Azzal, hogy semmibe vették a tagállami és a szövetségi törvényeket, nemcsak saját állampolgáraik szavazatait bolygatták meg, hanem Texasét és az összes többi olyan államét is, amelyek törvényes választást folytattak

nyilatkozta Paxton.

– A jogrendhez való ragaszkodás elmulasztása sötét árnyékot vet az egész választás eredményére. Ezért most a Legfelsőbb Bíróságot kérjük, lépjen közbe, és javítsa ki ezt a szörnyű hibát

– tette hozzá a főügyész. Paxton a beadványban azt kéri a bíróságtól, rendelje el a négy állam törvényhozóinak, hogy változtassák meg a „beszennyezett” választási eredményeket, és válasszák meg saját elektoraikat.

A texasi keresetet Arizona, Alabama, Arkansas, Florida, Indiana, Kansas, Louisiana, Mississippi, Missouri, Montana, Nebraska, Észak-Dakota, Oklahoma, Dél-Karolina, Dél-Dakota, Tennessee, Utah és Nyugat-Virginia is támogatja. Jogi szakértők szerint Paxton törekvésének sincs túl sok esélye a sikerre, a döntés azonban kizárólag a Legfelsőbb Bíróságé.

(...)

„Az alkotmányos kérdés nem az, hogy a szavazók csaltak-e, hanem hogy az állami tisztviselők megsértették-e a törvényt a szavazás integritását szolgáló intézkedések fokozatos lazításával, ami észrevehetetlenné tette a csalást”

– írta a beadványban Trump ügyvédje, John Eastman.

 

15 megtekintés

Commenti


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page