top of page

Tucker Carlson az ukrajnai háborúról: eredménytelen, korrupt és hihetetlenül pusztító katasztrófa
A stúdióban Vukics Ferenc katonai szakértő, Marsai Viktor, a Migrációkutató Intézet igazgatója, és Csizmadia Tamás jogász, elemző volt a vendégünk. Adásunkban szó volt többek között arról, hogy az orosz-ukrán konfliktus átterjedt Afrika egyes részeire is.


HírTV


Az adás témái:

  • Tucker Carlson, a Fox News egykori sztár-műsorvezetője, X-műsorának legutóbbi epizódjában Thomas Massie Kentucky republikánus képviselővel készített interjút. Carlson metsző stílusához hűen a következő leírással tette közzé videóját: ,,Hogyan tudna Washington további tízmilliárdokat küldeni a mocskos oligarcháknak Ukrajnába, most, hogy az egész vállalkozásról kiderült, hogy egy eredménytelen, korrupt és hihetetlenül pusztító katasztrófa? Mert mindig ezt teszik.’’ Az interjúban Carlson azt is megkérdezte, hogy a háborút szorgalmazó emberek kértek-e valaha is bocsánatot "egy egész" ukrán generáció megöléséért, kiemelve, hogy olyan "háborút vívnak, amelyet nem tudnak megnyerni".

  • Leah Wright Rigueur, a CNN elemzője kedden azt mondta, hogy az amerikaiaknak elegük van az Ukrajnának nyújtott segélyből, mert az a saját pénztárcájukat érinti. "Az amerikai közvélemény úgy látja, hogy náluk is van elég probléma, például a déli határnál az illegális bevándorlás, mégis Ukrajnának küld pénzt a politikai vezetés. Ezt pedig a politikusoknak el kell adniuk az embereknek valahogy" - mondta Rigueur.

  • Moszkva számára a békéhez semleges és megcsonkított Ukrajna szükséges. Az ukrán ellentámadás kudarcán felbuzdulva Oroszország minden eddiginél jobban hisz abban, hogy a békéhez Ukrajnáról le kell választani déli és keleti régióit - mondta az orosz diplomáciai szóvivő az AFP-nek. Egy írásbeli interjúban Marija Zakharova elmondta, hogy Moszkva arra is számít, hogy Ukrajna "semleges státuszt" kap, és így megszabadulhat NATO-szövetségeseitől, akiket a Kreml egzisztenciális fenyegetésnek tart. Maria Zakharova az Oroszországgal szembeni szankciós politika "kudarcára" is rámutatott, mondván, hogy a Nyugat nem tudta elszigetelni az országot. Szerinte ezek az intézkedések inkább "visszafelé sültek el" a Nyugaton, és "az orosz állam nemzetközi tekintélye" megerősödött.

  • Tegnap holtan találták Moszkva közelében Ilja Kiva oroszbarát ukrán politikust. Egy ukrán védelmi szektorban dolgozó forrás azt állította, hogy egy kijevi akció vezetett a likvidálásához. Illia Kyva élettelen testét "fejsérüléssel" találták meg a Moszkva melletti Odintsovo kerületben - jelentették orosz hírügynökségek a helyi hatóságokra hivatkozva. Az ukrán biztonsági szolgálatok (SBU) "kézifegyverekkel" végeztek vele - mondta az AFP-nek egy, a műveleteiket ismerő forrás. Emellett egy kelet-ukrajnai autórobbanásban, Luhanszkban meghalt egy oroszbarát helyi tisztviselő, Oleg Popov. Az oroszok szerint ez is az ukrán szolgálatok által elkövetett támadás volt.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök közelgő szaúd-arábiai látogatása azt mutatja, hogy Washington Moszkva elszigetelésére tett erőfeszítései kudarcot vallottak – írta az amerikai Bloomberg hírügynökség.

  • Mali után, - amely 2022 májusában állt fel az asztaltól - , szombaton Niger és Burkina Faso is bejelentette, hogy kilép a G5 Száhel-csoportból. Ez újabb kudarcot jelent a 2014-ben létrehozott szervezet számára, amelynek dzsihadistaellenes erői soha nem tudtak hatékonyan helytállni a terepen.

  • Csád biztonsága a Száhel-régió egészét tekintve kiemelt jelentőségű, de Magyarország és egész Európa érdeke is – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a csádi magyar katonai misszió kapcsán.

  • Ukrán különleges erők harcolnak a Wagner-csoport ellen Szudánban. A Le Monde szerint az ellentámadásba beleragadt Ukrajna igyekszik kiterjeszteni jelenlétét a világban, különösen Afrikában. Egyik célja, hogy Wagner ellen harcoljon mindenütt, ahol az orosz zsoldosok csoportja megtalálható.

  • Moszkva igyekszik erősíteni kapcsolatait az afrikai országokkal. Szudán, az arab világ kapuja Afrikában, amely a Nílus nagy részét ellenőrzi. Az Egyesült Államoknak és a nyugati országoknak nem tetszik, hogy Szudán jóváhagyhatott egy orosz katonai támaszpont-projektet, amely hozzáférést biztosítana számára a Vörös-tengerhez. A Khartoumban hatalmon lévő katonai junta azonban úgy vélte, hogy nincs parlamenti legitimitása, inkább kivárja a jobb napokat. Kifogást keresnek vagy nem biztosak benne, hogy jó az nekik, ha megjelenik az orosz befolyás a térségben? Az Afrika szarván és a Vörös-tengeren, a jemeni háború és a Bal el Mandeb-szoros között zajló események megérdemlik a figyelmünket.

285 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page