top of page

Ukrajna beismerte, hogy „elég sok” orosz civilt gyilkoltak meg, akik Putyin mögött álltak
Eredeti cikk:

Schiller Mária küldeménye
Egy magas rangú ukrán tisztviselő elismerte, hogy országa "jó néhány" orosz civilt meggyilkolt, akik Putyint és a Donbassz feletti ellenőrzés megszerzéséért folytatott háborúját támogatják.

A The Times of London által elsőként közölt interjúkban Kijril Budanov vezérőrnagy, aki az ukrán katonai hírszerző szolgálatot vezeti, azt is megígérte, hogy további támadások következnek.

"Már elég sok embert sikeresen célba vettünk" – mondta Budanov. Nem nevezte meg az áldozatokat, de elmondta, hogy "voltak jól ismert esetek, amelyekről mindenki tud, köszönhetően a médiamegjelenéseknek".


Az ukrajnai 2022. februári invázió óta több prominens orosz támogatót – és sok ártatlan járókelőt – öltek meg vagy sebesítettek meg az akcióban.


Az egyik legismertebb ilyen támadás tavaly augusztusban történt, amikor egy autóbomba megölte Darja Dugina újságírót – valószínűleg apja, Alekszandr Dugin politológus-filozófus meggyilkolására tett kísérlet során.


Apjához hasonlóan Darja is Putyin és inváziójának hangos támogatója volt. Mind őt, mind apját az Egyesült Államok szankciókkal sújtotta a háború kezdete után. Tekintettel a profiljára, lehetséges, hogy Ukrajna szándékosan gyilkolta meg őt egy baljóslatú, kettő az egyhez büntetésként.

Ukrajna: Ukrajna: Egy szélesebb körű háborúra van kilátás?


Legutóbb Zakhar Prielepin regényíró sebesült meg egy május 6-i autós robbantásban, Vladen Tatarsky orosz katonai blogger pedig egy áprilisi nyilvános szereplésen halt meg, miután egy nő egy szobrocskát nyújtott át neki, amelyben egy bomba volt elrejtve. Tizenöt másik személy megsebesült.

A perspektíva kedvéért, ennek a kampánynak a hipotetikus párhuzama az lenne, ha az iraki hírszerző szolgálat 2003-ban felrobbantaná az iraki inváziót szorgalmazó Bill Kristol, Jeffrey Goldberg, Ann Coulter és Max Boot nevű szurkolókat.

Az, hogy Ukrajna civileket vesz célba, nem pusztán sérti azokat a homályos "nemzetközi normákat", amelyeket Washington úgy tesz, mintha fontosnak tartana - ezek kifejezetten háborús bűnök.


Mi több, ha elfogadjuk a terrorizmus definícióját, miszerint az "erőszak szándékos alkalmazása civilek ellen politikai célok elérése érdekében", Budanov a terrorizmus állami támogatójaként keverte Ukrajnát – amely a háború kezdete óta 37 milliárd dollár amerikai katonai segélyt kapott, és talán ennek kétszeresét egyéb támogatásként.

Budanov nem egyszerűen egy bocsánatkérés nélküli terrorista, hanem egy hencegő terrorista.

"Ezek az esetek megtörténtek és meg fognak történni" – mondta. Az ilyen emberek megérdemelt büntetést fognak kapni, és a megfelelő büntetés csak a likvidálás lehet, és én ezt végre is fogom hajtani".


Egy ukrán YouTube-csatornának adott külön interjúban Budanov arra utalt, hogy bármelyik ország tanúja lehet annak, hogy megöli azokat a civileket, akik rosszat mondanak vagy írnak:

"A világ bármely országában előbb-utóbb megbüntetik a szemétládákat. Csak a likvidálás lehet a jól megérdemelt büntetés az ilyen cselekedetekért".

Pimasz vallomása mellett – amelyet a nyugati média szinte mindenütt figyelmen kívül hagyott – Budanov a YouTube műsorvezetőjének azt mondta, hogy "az orosz hadsereg előrenyomulási potenciálja teljesen kimerült, de még mindig jelentős védelmi potenciállal rendelkezik".


Mivel Ukrajna régóta várt és sokat hangoztatott ellentámadása még mindig várat magára, Budanov azt mondta: "Oroszország többszintű védelmi rendszert épített fel. Mégis, ez már nem ugyanaz az orosz hadsereg, amelytől jelentős támadó hadműveleteket lehetett volna várni".
455 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page