top of page

Vigyázz, hűtlen Albion, Nagy-Britannia vezető szerepet vállal a háborús provokációban
Schiller Mária küldeménye


A NATO és Oroszország közötti ukrajnai proxyháború miatti feszültségek puskaporos hordót jelentenek. És a brit piszkos trükkök brigádja a múlt mesterei, akiket érdemes alaposan megfigyelni.


A sokat dicsért angol-amerikai "különleges kapcsolat" új, kétes értelmet nyer, mivel Nagy-Britannia ügyes agent provokátorként tűnik fel az Oroszország elleni szélesebb körű NATO-háború szítására.


Háborút szító brit törvényhozók ezen a héten erőteljesebb NATO-válaszokat követelnek egy állítólagos orosz "háborús cselekmény" miatt, amelyben a Királyi Légierő kémrepülőgépe és egy orosz vadászrepülőgép érintett.


A Pentagonból nemrégiben kiszivárgott dokumentumok szerint a brit felderítőgépet majdnem lelőtte egy Szu-27-es a Fekete-tenger felett. A tavaly szeptemberi incidenst követően a brit védelmi minisztérium "műszaki hibaként" bagatellizálta a találkozást.


Most azonban úgy tűnik, hogy a brit RC-135-ös kémrepülőgépre tüzet nyitott az orosz gép, de a rakéta célt tévesztett. Lehet, hogy szándékos figyelmeztető lövés volt, mivel a brit felderítő repülőgép értesülések szerint a Krím orosz területének közelében tartózkodott.

A britek és az amerikaiak célzási információkkal látják el a kijevi rezsim erőit. Így Oroszországnak vitathatóan joga van védelmi intézkedéseket tenni a hadviselő felek ellen, ahogyan azt tette, amikor a múlt hónapban egy amerikai MQ Reaper drónt fogtak el a Fekete-tenger felett.

Az Egyesült Államok az incidens óta állítólag korlátozta a térségben végrehajtott megfigyelő repüléseit.


Most, hogy a hírek szerint orosz rakétát lőttek ki, egyes brit politikusok választ követelnek egy "háborús cselekményre".


Ez a bizonyos incidens könnyen elszállhat.

De aggodalomra ad okot, hogy a brit erők gyújtogató szerepet játszanak az Oroszország elleni NATO-helyettesi háborúban Ukrajnában.

Mivel az országot már most feltöltötték NATO-fegyverekkel, és a Fekete-tenger és a Balti-tenger térsége tele van NATO-erőkkel, amelyek a következő hetekben és hónapokban hatalmas hadgyakorlatokat tartanak, megnő a veszélye egy véletlen vagy akár szándékos eszkalációnak. Tekintettel a NATO közös védelmi kötelezettségeire, a katonai szövetség egyik tagját érintő incidens elkerülhetetlenül teljes háborús készültségbe taszítaná a többi 30 tagot.

Nagy-Britannia áruló szerepe az utóbbi időben rutinszerű, kiszámított jelleget öltött Ukrajnában.

Miközben a NATO az elmúlt évben fokozta az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat, úgy tűnik, hogy

London a végsőkig fokozta a tétet. A britek voltak azok, akik megtörték a harckocsik küldésének tabuját, amikor az év elején bejelentették a Challenger 2 harckocsik szállítását.

Ez a lépés aztán Németországra és az Egyesült Államokra hárította a feladatot, hogy engedjenek a Leopard 2 és Abrams harckocsik szállításából.


A britek ezután egy lépéssel tovább mentek, amikor bejelentették, hogy szegényített urániumot tartalmazó tüzérségi lövedékeket szállítanak az ukrán erőknek. Oroszország elítélte ezt a lépést az ismert környezetszennyezési veszélyek miatt, valamint a radiológiai/nukleáris fegyverek használatára vonatkozó határvonal megsértése miatt. Moszkva és mások azt állítják, hogy a szegényített uránt tartalmazó lövedékek egyfajta "piszkos atombomba".


Mindenesetre, a technikai vitákat félretéve, a London által a szegényített uránnal töltött fegyverek szállítására tett lépést különösen indokolatlan provokációnak tekintik Oroszországgal szemben.


A Pentagon közelmúltbeli kiszivárogtatásai, amelyek hitelesnek tűnnek, bár az amerikai média által elferdítettek, megerősítették azokat a korábbi, különálló állításokat is, amelyek szerint a NATO különleges erői a helyszínen, Ukrajnában harcolnak az orosz hadsereg ellen.

Jelzésértékű, hogy a britek azok, akik a többi NATO-tagországhoz képest a legtöbb különleges alakulatot vetették be. Hogy ezek a kommandósok mit csinálnak Ukrajnában, nem világos. Ahogy arról a BBC is beszámolt:

"A március 23-án keltezett dokumentum szerint az Egyesült Királyság rendelkezik a legnagyobb kontingensnyi különleges erőkkel Ukrajnában (50 fő), őket követi a NATO-társállamok közül Lettország (17 fő), Franciaország (15 fő), az Egyesült Államok (14 fő) és Hollandia (1 fő). A dokumentumból nem derül ki, hogy az erők hol tartózkodnak, és mit csinálnak".


A BBC az irónia legkisebb jele nélkül hozzátette:


"A brit különleges erők több elit katonai egységből állnak, amelyeknek külön szakterületeik vannak, és a világ legképzettebbjei között tartják őket számon".


Különleges szakterületek, a legképzettebbek, valóban! Ez a klasszikus brit eufemizmus.


Állítólag brit ügynökök segítettek az ukrán tüzérségnek a Zaporozsjei Atomerőmű – Európa legnagyobb polgári atomerőműve – elleni támadásokban, hogy ezzel is fokozzák a háborút.

Moszkva azt is állítja, hogy a brit Special Boat Service (SBS) tagjai voltak azok, akik tavaly novemberben megszervezték a krími orosz bázisok elleni tömeges dróntámadást.

A légitámadást az orosz védelem meghiúsította, de ha sikerrel járt volna, az orosz válaszlépés geopolitikai szempontból robbanásveszélyes lett volna.


Emlékeztetni kell arra is, hogy még mielőtt Oroszország 2022. február 24-én megkezdte volna a katonai beavatkozást Ukrajnában, egy brit hadihajót érintő súlyos provokáció történt a Fekete-tengeren.


A HMS Defender 2021. június 23-án megsértette a Krímtől délre fekvő orosz felségvizeket. Miután figyelmen kívül hagyták az orosz szóbeli figyelmeztetéseket, a brit rombolóra tüzet nyitottak. Egy orosz Szu-24-es vadászgép bombákat dobott a hajó útjába.


A brit védelmi minisztérium – hasonlóan a Királyi Légierő RC-135-ös kémrepülőgépének közelmúltbeli incidenséhez – megpróbálta lekicsinyelni a tengeri incidenst. Később azonban titkos dokumentumokból kiderült, hogy London szándékosan provokálni akarta Oroszországot, hogy ezzel is kifejezze támogatását Ukrajna iránt.

Az elmúlt évszázad nagy részében a bukott brit birodalom az amerikai birodalom igényeinek kiszolgálására a komornyik szerepét kapta. Ez a különleges kapcsolat azt jelentette, hogy London politikai és diplomáciai fedezetet nyújtott amerikai főnökének, valamint katonai szolgálatokat, amikor az egyik vagy másik piszkos háborúban szükség volt rá.

Axióma, hogy egy haldokló birodalom veszélyes fenevad, amely hajlamos arra, hogy a fogyatkozó hatalma megmentése érdekében kirohanjon. Az amerikai birodalom elérkezett a halálos pillanatához.

De talán még a haldokló birodalmi hatalomnál is veszélyesebb egy haldokló birodalmi csatlós.

Ma Nagy-Britannia egy lerobbant, elszegényedett, ipartalanított pusztaság, amelynek sokkoló számú szegénye olyan, mint egy élőholtakból álló hadsereg.

Egykori gyarmatait már régen elvesztette az élősködők miatt. De van egy volt gyarmat – az Egyesült Államok -, amely talán elég ostoba ahhoz, hogy hagyja, hogy a Tökéletes Albion manipuláljon egy katasztrofális háborút.

A NATO és Oroszország közötti ukrajnai proxyháború miatti feszültségek puskaporos hordó helyzetet teremtenek.

És a brit piszkos trükkök brigádja a múlt mesterei, akiket érdemes alaposan megfigyelni.
455 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page