top of page

Vukics Ferenc: A „nyugat alkonya” – Kína, Oroszország és Irán szövetsége
Úgy tűnik, hogy a nyugati szövetségesek egyfajta dinoszauruszként próbálnak viselkedni az afgán káosz után. A média és a politika tudomást sem akar venni a felelősség kérdéséről és a nyilvánvaló vereség következményeiről. Ez már tényleg a „nyugat alkonya”. Az afganisztáni dicstelen kivonulás után egyértelművé vált mindenki számára, hogy az amerikai hegemóniának lassan, de biztosan vége van. Ha az EU-nak egy csöpp esze lenne, akkor megpróbálna önnállósodni az USA-val szemben, és nem követni őt a totális bukás felé vezető úton.

Bogár professzor úr még két évtizedet ad az USA-nak, amíg vereségei nemcsak lokális, de globális véget is érnek, ám úgy tűnik, hogy a feltörekvő hatalmak nem fogják ezt az időt kivárni. A kínaiak már szervezik is azt az új erőteret, amely minden bizonnyal leváltja a nyugat hegemóniáját.

A kínai politológusok szerint a Kína – USA és Oroszország – USA konfrontációk fényében Kína, Oroszország és Irán együttműködésének növelése és közös fellépésének trendje lesz megfigyelhető az elkövetkező években. A három eurázsiai ország most a Sanghaji Együttműködési Szervezet (The Shanghai Cooperation Organisation – SCO) csúcstalálkozóján teheti meg a következő lépést ehhez. A találkozóra ezen a héten csütörtökön és pénteken kerül sor Tádzsikisztán fővárosában, Dušanbében. Az iráni SCO-tagság iránti kérelemmel foglalkozó közelgő csúcstalálkozó az elmúlt napokban nagy figyelmet keltett az egész világban.

Nézzük mit ír erről a kínai Global Times:

Irán reméli, hogy a lehető leghamarabb az SCO tagja lehet – nyilatkozta Kazem Jalali, iráni orosz nagykövet szeptember 10-én a Tass orosz hírügynökségnek. Iránt már régóta elszigetelte és embargó alatt tartja néhány nyugati ország, az Egyesült Államok vezetésével. Washington továbbra is folyamatos szankciókat vezet be Iránnal szemben. Annak ellenére, hogy Joe Biden amerikai elnök adminisztrációja ígéretet tett az iráni nukleáris megállapodás helyreállítására, nem beszélt a szankciók feloldásáról. Tekintettel erre, Irán új elnökének, Ebrahim Raisinek és kormányának nincsenek illúziói az iráni-amerikai kapcsolatok javításával kapcsolatban, Raisi pedig többször is kifejezte hajlandóságát, hogy együttműködjön Kínával és Oroszországgal."

Az SCO Kína és Oroszország által vezetett szervezet, néhány regionális ország részvételével. Irán 2005 óta SCO-megfigyelő, és többször is benyújtotta teljes jogú tagsági kérelmét. Raisi csalódottsága az USA-val szemben tovább sürgette őt, hogy folytassa az állandó SCO-tagsággal kapcsolatos törekvéseket.

Az Afganisztánnal szomszédos országok, köztük Irán is nagy figyelmet fordítanak a káoszba fulladó ország helyzetére. Különösen azt igyekeznek megakadályozni, hogy az amerikai megszállás alatt ott összegyűlt nagyszámú dzsihadista kiáramoljon Afganisztánból, ami fenyegetésekhez és károkhoz vezetne saját országában. A terrorizmus elleni küzdelem szintén az SCO egyik legfontosabb problémája lett. Az SCO-hoz való csatlakozással vagy a SCO keretében megvalósuló terrorizmusellenes együttműködés megerősítésével Irán maximálisan biztosíthatja regionális biztonságát.

A nyugat hosszú ideig Iránt a nukleáris kérdés miatt a nemzetközi közösség számkivetettjének tekintette. Ha Irán csatlakozik az SCO-hoz, bizonyos mértékig elkerülheti az ilyen jellegű diplomáciai és politikai elszigeteltséget. Ez azt jelenti, hogy Iránt néhány fontos, nem nyugati ország elismeri, ami valószínűleg nagy politikai előnyökkel járna az ország számára.

A biztonság szempontjából fontos téma lesz az SCO koordinált terrorizmusellenes erőfeszítéseinek kérdése. A terrorizmus megoldásához transznacionális együttműködésre van szükség. Ha Irán csatlakozik az SCO -hoz, akkor szorosabb együttműködést folytat a hírszerzés megosztása terén, és összehangolja a műveleteket más tagállamokkal. Ez erőteljes visszatartó erő lesz a szélsőségesek esetleges tovagyűrűzésére és Afganisztán jövőbeni kilátásaival kapcsolatban.

Moszkva felszólított kínai kormányt arra, hogy hagyja jóvá Teheránnak az SCO tagságra irányuló pályázatát. Kína óvatos volt Irán csatlakozásával kapcsolatban. A kínai vezetés abban bízott, hogy békés rendezést érhet el az USA-val, és elkerülheti az USA túlzott provokálását. Kínának fenntartásai voltak az iráni tagsággal kapcsolatban, amely már régóta kemény álláspontot képvisel az Egyesült Államokkal szemben. Kína eddig nem akarta azt a benyomást kelteni a nemzetközi közösségben, hogy az SCO az Egyesült Államok ellen irányuló szervezet lenne. A helyzet azonban megváltozott.

Miközben az USA folytatja Kína átfogó elszigetelését, a két nagyhatalom közötti játék egyértelművé válik. Kína és Irán márciusban hivatalosan is aláírt egy hosszú, 25 évre szóló együttműködési megállapodást, amely Kína hajlandóságát kívánja megerősíteni az együttműködés kapcsán.

Ami Irán SCO-tagságát illeti, Kína megváltoztathatja álláspontját, mivel az Iránnal fenntartott kapcsolatok felerősítése nem tűnik hibás döntésnek.

 

Forrás:

59 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page