VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Vukics Ferenc: A „nyugat alkonya” – Kína, Oroszország és Irán szövetsége
Úgy tűnik, hogy a nyugati szövetségesek egyfajta dinoszauruszként próbálnak viselkedni az afgán káosz után. A média és a politika tudomást sem akar venni a felelősség kérdéséről és a nyilvánvaló vereség következményeiről. Ez már tényleg a „nyugat alkonya”. Az afganisztáni dicstelen kivonulás után egyértelművé vált mindenki számára, hogy az amerikai hegemóniának lassan, de biztosan vége van. Ha az EU-nak egy csöpp esze lenne, akkor megpróbálna önnállósodni az USA-val szemben, és nem követni őt a totális bukás felé vezető úton.

Bogár professzor úr még két évtizedet ad az USA-nak, amíg vereségei nemcsak lokális, de globális véget is érnek, ám úgy tűnik, hogy a feltörekvő hatalmak nem fogják ezt az időt kivárni. A kínaiak már szervezik is azt az új erőteret, amely minden bizonnyal leváltja a nyugat hegemóniáját.

A kínai politológusok szerint a Kína – USA és Oroszország – USA konfrontációk fényében Kína, Oroszország és Irán együttműködésének növelése és közös fellépésének trendje lesz megfigyelhető az elkövetkező években. A három eurázsiai ország most a Sanghaji Együttműködési Szervezet (The Shanghai Cooperation Organisation – SCO) csúcstalálkozóján teheti meg a következő lépést ehhez. A találkozóra ezen a héten csütörtökön és pénteken kerül sor Tádzsikisztán fővárosában, Dušanbében. Az iráni SCO-tagság iránti kérelemmel foglalkozó közelgő csúcstalálkozó az elmúlt napokban nagy figyelmet keltett az egész világban.

Nézzük mit ír erről a kínai Global Times:

Irán reméli, hogy a lehető leghamarabb az SCO tagja lehet – nyilatkozta Kazem Jalali, iráni orosz nagykövet szeptember 10-én a Tass orosz hírügynökségnek. Iránt már régóta elszigetelte és embargó alatt tartja néhány nyugati ország, az Egyesült Államok vezeté