top of page

Vukics Ferenc: Amerikában már nagyobb a munkanélküli segély, mint a munkabér


Miközben a idehaza az ellenzéki média felháborodottan kérte számon a kormánytól a májusban megjelent inflációs értékeket, addig bizony kevesen voltak, akik kitekintettek volna a világra, hogy valójában mi is okozza ezt, és ezek a hatások milyen mértékű inflációt generálnak más országok gazdaságában. Májusban az EU-n belül a magyar infláció lett a legmagasabb 5,3 százalékkal. Ezzel párhuzamosan az euróövezetben szintén két és fél éves csúcsra tört a májusi infláció.

A növekedést elsősorban az energiaárak növekedése okozta. A magyar iparban kiemelt szerepet játszó autógyártás gyengén kezdte az évet, az európai újautó-eladások az év első két hónapjában több mint 19 százalékkal estek vissza, ráadásul a globális chiphiány termelési gondokat okozhat a szektornak a következő hónapokban is.

Hazánk a világ egyik legnyitottabb gazdaságával rendelkezik (kitett gazdaság – a gazdaság tulajdonosai ma is döntő részében külföldi szereplők), ami azt is jelenti, hogy kormányának mindig kevesebb mozgástere van, mint a zártabb gazdaságokkal rendelkező országok vezetőinek. Nem nálunk dőlnek el a világgazdaságot meghatározó folyamatok. A jövőre nem a hazai, hanem a világadatokból lehet következtetni.

A magyar kormány ellenállóbbá teheti a gazdaságot, de nem tud szembe menni a piaci folyamatokkal.

Ilyenkor érdemes az amerikai gazdaság folyamatait figyelni, mert az éppen ott lezajló krízisek árát mindig a peremországokkal fizettetik meg. Vigyázó szemeteket az USA-ra vessétek!

Májusban a fogyasztói árindex (CPI), amely az alapvető termékek és szolgáltatások – mint például az élelmiszer, a lakhatás, a közlekedés és az orvosi ellátás – országos átlagárát méri, éves szinten 5,1 százalékkal emelkedett az Egyesült Államokban. Ezzel 2008 augusztusa óta (amióta a válság következtében ekkor a legtöbb gazdaság recesszióba került) a legnagyobb mértékű növekedésről beszélünk. Ezzel párhuzamosan már az áprilisi 4,2 százalékos inflációs ráta is komoly meglepetést okozott a tengerentúlon, erre most a májusi adat is magasabb lett a vártnál: a szakemberek 4,7 százalékos rátára számítottak.

Mindezek mellett komoly figyelmeztető jelzés lehet az arany árfolyamának alakulása is. A nemesfém ugyanis hagyományosan az egyik legbiztonságosabb, infláció elleni menekülőeszközként van számon tartva a befektetők körében. Április eleje óta már 11 százalékot emelkedett a jegyzés.

Eddig az volt megállapítható, hogy a járvány hatásai ellenére az Egyesült Államok és Kína gazdasága megbízhatóan működik (az európai piacról ez kevésbé mondható el), de úgy tűnik, hogy a Trump által sikeresen bevezetett gazdaságélénkítő intézkedések után a Biden-kormányzat már egyre több hibás döntést hoz. A külpolitikai parádé eredményessége is kérdéses, de a hazai kérdések is komoly próbatételek elé állítják a Biden-adminisztrációt. Nemrégiben újabb vita alakult ki a demokraták és a republikánusok között a válságkezelés megoldásairól. A republikánusok részéről Ron De Santis floridai kormányzó és Marco Rubio szenátor annak a véleményének adott hangot, hogy

tarthatatlan a szövetségi kormánynak az a módszertana, miszerint hónapok óta a megemelt összegű munkanélküli segély összege magasabb, mint a valóságos munkabér, s emiatt a munkanélküliek többsége nem akar visszamenni dolgozni. Ennek az lett az eredménye, hogy több szektorban általános munkaerőhiány lépett fel. Ez veszélyezteti a termelés eredményességét.

Val Demings demokrata politikus „szégyenteljesnek” nevezte De Santis felvetését. Demings az MSNBC Chris Hayes-nek adott interjújában hétfő este elmondta:

„Szerintem elég szégyenletes, hogy Marco Rubio támogatja az ilyen felvetéseket. 2020 nehéz év volt. 600 000 embert veszítettünk. Azt is tudjuk, hogy emberek százezrei önhibájukon kívül veszítették el munkájukat. Ezek a munkanélküli segélyek azoknak az embereknek voltak a segítségére, akik amúgy nem kerültek volna bajba. Úgy gondolom, hogy kötelességünk segítsünk nekik a nehéz időkben. Ki kell fizetniük a számláikat, a hiteleiket, élelmiszert kell vásárolni, fizetniük kell a bérleti díjat. Ha mindez rendben van, az a gazdaságunkat is serkenti. Tehát valóban szégyenteljesnek tartom, hogy a nemzet kormányzói és szenátorai ilyen véleményen vannak. A kormány elsődleges feladata, hogy segítse az amerikai embereket a legnehezebb időkben is. Marco Rubio úgy döntött, hogy nem, és nagyon sokan vannak, akik szerint igaza van. Ezért meg kell érteni, hogy ilyen embereket a jövőben nem küldhetünk a kongresszusba.”

A világjárvány előtt a szövetségi kormány egyáltalán nem ajánlott fel munkanélküli ellátást – ezt csak az államok tették meg. A szövetségi program – az egyidejűleg kapott állami juttatásokkal kombinálva – sokszor többet fizetett az embereknek azért, hogy otthon maradjanak és ne dolgozzanak, mint amennyit a tényleges munkavégzésért eddig fizettek nekik.

A „kék államokban” ezt a rendszert fenn akarják tartani, a „vörös államokban” pedig fel szeretnék számolni. Floridában számos étterem és vállalkozás vagy nem képes kinyitni, mivel nincs elegendő munkavállaló, aki vissza akarna jönni dolgozni – kevesebb pénzért. Ennek eredményeképpen a betöltött munkahelyek száma három hónapon át folyamatosan csökkent. Ha ez a tendencia tovább folytatódik az ősz folyamán is, az súlyosan lassíthatja a gazdasági fellendülést, amely Trumppal indult.

Rubio, a Tampa Bay Times nemrégiben megjelent, korábban júniusban közzétett opciójában arra figyelmeztetett, hogy az amerikai gazdaság egyik legfenyegetőbb kérdése ez a megemelt munkanélküli juttatás.

A kisvállalkozások ma újabb kihívást előtt állnak: képtelenek új munkavállalókat találni. Miért? Az ok nagy része a Biden-adminisztráció munkanélküli segélyeihez kapcsolódik, amelyek olyan hatalmasak, hogy a leendő munkavállalókat arra ösztönzik, hogy otthon maradjanak és ne foglalkozzanak az álláskereséssel. Még az oltási arányok emelkedése és a COVID-19 esetek számának zuhanása ellenére is, az adminisztráció politikája immár milliók számára teszi lehetetlenné a normális élethez való visszatérést. Végül is, ha majdnem annyit - vagy egyes esetekben még többet is - keresel munka nélkül, mint amennyi normál esetben kapnál, akkor addig otthon maradsz, amíg ez a helyzet fennáll. Ezek az emberek éppen Joe Biden elnök logikáját követik. Ez a logika a kisvállalkozások számára - amelyek közül sokan generációk óta szolgálják közösségeiket – a felszámolás forgatókönyvét írja. A Biden-adminisztráció torzítja a sikeres gazdasági beavatkozásokat, amelyeket Trump-adminisztráció tett a pandémia negatív hatásainak ellensúlyozása érdekében. Most, hogy Biden hivatalba lépett, annyira eltorzította a programot, hogy az felismerhetetlen, mindeközben tetteivel több kárt okoz, mint hasznot.”

„Mindez romboló hatással van az életedre és a személyiségedre. A demokratáknak hiába mondjuk, hogy a munka sokkal többről szól, mint az a dolog, hogy fizetés kapsz valahonnan. A Trump-adminisztráció Paycheck Protection Programja (PPP) sok elismerést érdemel. Csak hátra kellene dőlni és várni, hogy működjön. A Biden-kormány szakértői szörnyen alkalmatlanok. Mindenféle őrült, új követelményt találtak ki. Ezek mindenkit megzavartak. Elmondhatom, hogy nagyrészt a PPP volt – azt hiszem – a legértékesebb és leghatékonyabb kormányzati beavatkozás egy válság idején, amellyel életem során találkoztam.”

A hétvégén a House GOP vezetője, Kevin McCarthy emlékeztetőt adott ki arról a „válságról”, amelyet a nemzetre nézvést a Biden-i gazdaságpolitika eredményez..

„Ez egy olyan időszak, amikor az optimizmus több lehetőséggel találkozik. Ehelyett hazánk válságban van. Összességében a fogyasztói árak az elmúlt 13 év tekintetében a legnagyobb mértékben nőttek. Ez az infláció valójában egy újabb adó, amit az amerikaiakra ki akarnak vetni.”

 

Források:

75 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page