top of page

Vukics Ferenc: Az amcsik szerint már csak az MI garantálhatja az USA biztonságát Kínával szemben

Kína katonai tevékenységének és haderőfejlesztésének legutóbbi megnyilvánulásai a Kongresszus és a Pentagon tagjait egyaránt komolyan aggasztják. A Reagan-adminisztráció egyik egykori tisztviselője szerint ma már senkinek nincs megfelelő elképzelése Kína távoltartására. Michael Sekora fizikus, a Védelmi Hírszerző Ügynökség volt tisztviselője szerint a közelmúltban megjelent hírek, miszerint Kína feltételezhetően hiperszonikus rakétákat tesztel, az egyik legújabb példa arra, hogy az Egyesült Államok saját hibáinak esett áldozatul.

„Azt hiszik, hogy K+F versenyfutásban vagyunk Kínával" – mondta Sekora a Fox News-nak, rámutatva arra, hogy az Egyesült Államok állítólag olyan „ezüstgolyós" megoldást keresett, amely döntő előnyt jelenthetne keleti riválisával szemben. A legutóbbi ezüstgolyó a hiperszonikus járművek voltak. Miután ezek kifejlesztése nem sikerült, „a következő ezüstgolyó az MI" lehet – mondta Sekora.

Hasonlóan vélekedett Nicolas Chaillan, a légierő volt szoftverfőnöke is: „valószínűleg az egyetlen módja annak, hogy sikeresen megvédjük magunkat [Kínával szemben], az, hogy felhasználjuk a mesterséges intelligencia képességeit". Chaillan szerint az Egyesült Államok „kifut az időből", és lassan képtelen lesz felzárkózni a Kínával folytatott versenyfutásban.

Így vélekedik Sekora is. A fizikus szerint az Egyesült Államok nem lesz képes felzárkózni Kínához, bármennyi pénzt fordítanak is kutatásra és fejlesztésre, amíg a kormány ki nem dolgoz egy másik nemzeti technológiai stratégiát. Jelenleg az Egyesült Államokban pénzügyi alapú tervezést alkalmaznak, amely szerinte annyit tesz ki, hogy több pénzt fogunk költeni, mint ők. „Pontosan ezt akarja Kína” – mondta Sekora.

Sekora a technológia alapú tervezést szorgalmazza, mert az ezt használó országok védelmi kapacitása (Kína, Oroszország, Japán és India) óriási ütemben növekedett az elmúlt évtizedben.

Az 1980-as években Sekora a Project Socrates igazgatója volt. A vezetése alatt álló intézetnek az volt a feladata, hogy a már meglévő technológiák lehetőségeit kiaknázza. Ezt a Stratégiai Védelmi Kezdeményezést általában „csillagháborús elképzelésként" ismerték.

A Socrates projekt annak az eredménye, hogy a Reagan-kormányzat úgy gondolta, hogy a technológia-központú megközelítéshez való visszatérés – amelyet a kormány felügyel – segíthet a Szovjetunió elleni küzdelemben. A tudósok előre jelezték, hogy hogyan fejlődhet a technológiai környezet.

Sekora szerint az Egyesült Államok saját magát hozta nehéz helyzetbe a pénzügyi alapú gazdasági stratégia miatt. Ez az elképzelés a rövid távú profitmaximalizálásra összpontosít. Itt nem cél a legmagasabb technológiai szintet képviselő termékek előállítása és a hosszú távú piaci dominancia megteremtése. Ahelyett, hogy a legjobb technológiák fejlesztésére és megszerzésére összpontosítana, a kormány a dollárra és a centre összpontosít.

„Több pénzt költünk, tovább eladósodunk, miközben nem ragadjuk meg a kezdeményezést és nem alakítunk ki versenyelőnyt. Aztán kezdjük az egészet elölről. Eközben Kína megfullad a nevetéstől" – mondta Sekora.

A képviselőház fegyveres szolgálatai bizottságának rangidős tagja, Mike Rogers egyetért azzal, hogy a technológia-alapú stratégia kulcsfontosságú a védelem javításában, míg a pénzügyi alapú tervezés hátráltathatja a fejlődést.


„A technológia által vezérelt döntéshozatal elengedhetetlen része védelmi modernizációnknak. A Pentagon jelenlegi ösztönzői kevesebb innovációhoz és több bürokráciához vezetnek. Még egy új technológia egyetlen sikertelen tesztje is súlyos következményekkel járhat a tisztek karrierjére nézve. Ez a hozzáállás elfojtja az innovációt, és megerősíti a régi, »bevált« technológiák alkalmazását, amelyek nem felelnek meg a modern fenyegetéseknek.”


 

Irodalom:116 megtekintés

Commentaires


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page