top of page

Vukics Ferenc: Dél-Afrikában lecsengőben van az Omicron okozta járványhullám


Dél-afrikai közegészségügyi tisztviselők csütörtökön bejelentették, hogy véleményük szerint véget ér az Omikron variáns által táplált koronavírus-megbetegedések száma az országban, így a korábbi hullámokhoz képest kevesebb kórházi kezelést és súlyos eseteket regisztráltak.

Dél-Afrika volt az első ország, amely november végén figyelmeztette az Egészségügyi Világszervezetet (W.H.O.) egy új koronavírus-változat megjelenésére. A globális egészségügyi hatóságok értesítésére vonatkozó döntés azt eredményezte, hogy a nyugati országok, köztük az Egyesült Államok beutazási tilalmat rendeltek el a dél-afrikai állampolgárok és más szomszédos országok lakói számára.

A teljesen oltott Cyril Ramaphosa afrikai elnök, akinek a koronavírus-tesztje a járvány jelenlegi hulláma alatt pozitív lett, hangosan tiltakozott az utazási tilalmak ellen, mivel azok tudománytalan megállapításokra voltak alapozva.

Különös az zavarta az afrikai vezetőt, hogy országát úgy korlátozták, hogy több európai ország, köztük Hollandia is nyilvánosságra hozta (a W.H.O. megerősítette), hogy bizonyítékuk volt a kontinensen keringő változatra, mielőtt azt Afrikában felfedezték volna.

Az afrikai utazókat kitiltó európai országok a kinyilatkoztatásokat követően nem módosították a korlátozásokat. Azok más európai országokra nem vonatkoztak.

Ramaphosa bojkottálta az Egyesült Államok külügyminisztériumának múlt havi „Csúcstalálkozó a demokráciáért” rendezvényét, így tiltakozva Joe Biden elnök afrikaiak elleni beutazási tilalma ellen. Biden a múlt héten mindenféle sajtóvisszhang nélkül feloldotta a tilalmat.

Az omikronos betegeket kezelő dél-afrikai orvosok folyamatosan azt mondták újságíróknak szerte a világon, hogy úgy tűnik, a pácienseik nem szenvednek súlyos tünetektől, és a dél-afrikai kormánytisztviselők kerülték az agresszív korlátozásokat, amelyeket a koronavírus kezdeti helyi kitörése során alkalmaztak.

„Minden mutató arra utal, hogy az ország nemzeti szinten túljuthatott a negyedik hullám csúcsán” – áll a dél-afrikai kormány csütörtöki, rendkívüli kormányülését követően kiadott közleményében. A nyilatkozat hangsúlyozta: „Bár az Omicron változat nagyon fertőzőképes, alacsonyabb volt a kórházi kezelések aránya, mint a korábbi hullámokban.”

Az ország egészségügyi tisztviselői következtetésüket azzal támasztották alá, hogy a december 25-ével végződő hét és az azt megelőző hét között közel 30 százalékos csökkenést dokumentáltak az esetek számában, ami közel 38 000 esetet jelent. A dél-afrikai Országos Fertőző Betegségek Intézete (NICD) pénteki jelentésével igazolta a jó hírt, amelyből kiderült, hogy

még a kórházba kerültek között is körülbelül 73 százalékkal kisebb az esélye annak, hogy az omicron-változattal fertőzött betegeket kezeljék súlyos betegség miatt.

Ez az eredmény összhangban van az ugyanazon intézmény két hete publikált tanulmányával, amely arra a következtetésre jutott, hogy a koronavírusos betegek „80 százalékkal kisebb valószínűséggel kerülnek kórházba, ha elkapják az omikron variánst, összehasonlítva más törzsekkel” – számolt be a Bloomberg erről akkoriban.

„Az április és november közötti dél-afrikai delta-fertőzésekhez képest az omicron fertőzések 70 százalékkal alacsonyabb súlyos betegségek kockázatával járnak" – mondta akkor a NICD. „A korai elemzések azt sugallják, hogy az SGTF [omicron]-fertőzött egyéneknél alacsonyabb a kórházi kezelés kockázata, mint az ugyanabban az időszakban nem SGTF-fertőzötteknél."

A NICD szerint az esetek ritkábbak és kevésbé súlyosak az omikronos betegeknél, mint a béta-variánssal fertőzötteknél (ez a mutáció Dél-Afrikából származik). A tudósok most úgy vélik, hogy a béta-változat súlyosabb betegséget okozhatott, mint a kínai Vuhanból származó eredeti, „alfának” nevezett vírus.

A dél-afrikai kabinet arra a következtetésre jutott, hogy az adatok lehetővé teszik a jelenleg érvényben lévő kijárási tilalom és számos más, 2020 márciusa óta érvényben lévő korlátozás megszüntetését, ezzel a legalacsonyabb szintre csökkentve a koronavírus-fenyegetettséget.

A fennmaradó korlátozások megtiltják a több mint 1000 fős beltéri és a 2000 fős szabadtéri összejöveteleket.

Dél-Afrika még mindig nem szigorította a korlátozásokat az omikron felfedezésére válaszul, ami lehetővé tette az országban élő keresztények számára, hogy viszonylag normális körülmények között ünnepelhessék meg a karácsonyt.

Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési Központja (CDC) ezen a héten tíz napról öt napra csökkentette az ajánlott karantén időszakot. Több mint öt nappal szenteste után a dél-afrikai tisztviselők még mindig a bejelentett esetek számának csökkenését dokumentálták,

ami arra utal, hogy a karácsonyi mulatság nem volt negatív hatással az ország járványügyi reakciójára.


 

Forrás:

 188 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page