top of page

Vukics Ferenc: Greta helyett Novalee. Feleannyi idős, mégis több benne az igazságérzet


„Nincs olyan igazság a földön, aminek a tudásától félnék…”

A Minneapolis külvárosban található Lakeville Általános Iskola kilencéves tanulója, Novalee nemrégiben megmutatta, hogy milyen egy öntudatos, határozott elképzelésekkel bíró, az igazságot a felnőtteken kérlelhetetlenül számon kérő amerikai kislány. A külváros, ahol a lány él, nincs messze attól a helytől, ahol George Floyd meghalt.

Novalee az iskolaszék június 8-i ülésén tartott beszédében szembeszállt az iskola igazgatóságával az iskolájában lógó Black Lives Matter-plakátok miatt. A felszólalást az váltotta ki, hogy bár az iskola vezetése a diákok és a szülők előtt kijelentette, hogy megőrzik a tanintézet politikamentességét, mégsem akadályozta meg, hogy Black Lives Matter- és Amanda Gorman-plakátokkal szórják tele az iskolát.

Amanda Gorman egy huszonkét éves fekete nő, aki saját versét mondta el Joe Biden beiktatási ünnepségén. A vers olyan nagy hatással volt a demokraták vezetőire, hogy véleményük szerint az ifjú hölgy a Donald Trump okozta sokkból kikászálódó Amerika új himnuszát írta meg. Hillary Clinton és Barack Obama már az elnöki székben látná az új himnusz megalkotóját.

A Donald Trumppal szemben öt éve alulmaradó Hillary Clinton így nyilatkozott a vers meghallgatása után:


„Hát nem volt egyszerűen lenyűgöző Amanda Gorman verse? Azt ígérte, hogy 2036-ban elindul az elnökségért. Részemről alig várom.”

A kilencéves Novalee a Lakeville Area School Boardhoz fordult nyilvános észrevételeivel, és miután a videót hétvégén közzétették a YouTube-on, rengeteg lelkes és büszke követőre talált. Érdemes megtekinteni a videót, ahol megtapasztalhatjuk, hogy a kislány nem a szülők által betanított előadást tart, hanem szenvedélyesen hiszi és magáénak vallja, amit mond.

Én inkább őt látnám szívesen a 2036-os elnökválasztáson.

Hallgassuk őt röviden:


A minap, amikor éppen egy korábbi tanáromnak szerettem volna adni egy ajándékot a nyugdíjba menetele kapcsán, a folyosón haladva felnéztem a falra, és megláttam egy BLM- és egy Amanda Gorman-posztert. Aki esetleg nem tudja, ki ez a csaj, akkor elmondom, hogy ő az a lány, aki verset készített Biden úgynevezett beiktatási ünnepségén. Olyan dühös voltam. Két hete, éppen ezen a helyen azt mondták nekem, hogy nincs politika az iskolában. Annyira hittem abban, amit ezen a találkozón mondott (az igazgató felé fordulva).”

"Ebéd közben felmentem az igazgatómhoz, hogy elmondjam neki, hogy BLM-plakátot láttam az iskolában, és azt, hogy le akarom szedni a falról. Ő azt mondta: Ezt nem lehet leszedni. Olyan dühös voltam, mert az iskolaszék május 25-én azt mondta, hogy nincs BLM vagy politika az iskolában. A plakátokat pedig Te raktad ki.”

"Hazudtál nekem, és mindannyiótokban nagyot csalódtam" – mondta a negyedik osztályos. – „Még a saját szabályaitokat sem tudjátok betartani. Ha te ezt teszed, akkor nekünk miért kellene követünk minden olyan szabályt, amelyet igazságtalannak vagy nevetségesnek tartunk? Akkor én már nem tartom be a te maszkszabályodat. Vidd el a plakátokat iskoláinkból. A bátorság is fertőző, ezért légy te is bátor."


 

Források:

51 megtekintés

Comentários


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page