top of page

Vukics Ferenc: Háború Németország ellen – A Morgenthau-terv visszatérése

Az elmúlt két év bebizonyította, hogy az EU gyenge, együttműködésre alkalmatlan szervezet, képtelen beazonosítani az alapvető érdekeit, és képtelen azokért kiállni. Katonai teljesítménye és politikai érdekérvényesítő képessége értékelhetetlen. Nem véletlenül mondja azt a magyar miniszterelnök, hogy aki békét szeretne látni Ukrajnában annak USA-Oroszország egyeztetéseket kell kezdeményeznie.

Az USA-ból érkező, gyorsított eljárásban állampolgárságot kapó európai vezetők egyértelműen nem a kontinens lakóinak az érdekeit képviselik. A szankciókkal teljesen szétverik az európai gazdaságot és semmivé teszik az itt élő emberek viszonylagos jólétét.

Annak idején jeleztem, hogy az Északi Áramlat elleni akció egyben azt is jelenti, hogy a háború túllépett Ukrajna határain és a közeljövőben további infrastruktúra elleni támadások várhatóak. Vlagyimir Putyin szerint a Török Áramlat gázvezeték egyik szakaszának aláaknázására tett nemrég kísérletet az ukrán hadsereg. A német vasúti hálózatban bekövetkezett jelentős fennakadásokért most már biztosan tudható, hogy a kommunikációs infrastruktúrát célzó "szabotázsakció" volt a felelős. Omid Nouripour, az Olaf Scholz kancellár szövetségi koalíciójában részt vevő Zöldek párt vezetője kijelentette, hogy bárki, aki az ország kritikus infrastruktúráját támadja meg, "határozott választ" fog kapni. Közben kiderült, hogy lengyel munkások szivárgást fedeztek fel az Oroszországból Európába olajat szállító Drusba vezeték egyik elágazásán.

A hétvégi, észak-németországi, vasúti káoszt okozó szabotázs után hétfőn egy a Balti-tengeren fekvő dán szigeten volt áramszünet. Egyelőre nem lehet tudni, hogy Bornholm lakosai miért maradtak áram nélkül. Sajtóhírek szerint a víz alatt futó vezetékek sérültek meg. A pánikot az okozta, hogy Bornholm annak a helynek a közelében fekszik, ahol két héttel ezelőtt megrongálódtak az Északi Áramlat gázvezetékek.

A zaporizsjai erőműről szóló hírek során már megtapasztalhattuk, hogy mit is jelent a médiában az ”abszurd humor”. A nyugati sajtó következetesen minden új eseményt, de még a krími híd felrobbantását is „orosz akciónak” tulajdonít.

Az európai sajtó nem tehet mást, mint hogy a „gonosz oroszok” mantrát ismételgeti, mert akkor szembe kellene nézni azzal az eshetőséggel is, hogy esetleg valaki, vagy valakik háborút indítottak Európa, de főleg Németország ellen.

Ha az oroszok ilyen lépésekre szánták volna el magukat, akkor inkább a Baltic Pipe vezetékeit, vagy a telefon és internetvezetékeket vették volna célba. Egy sor, a világgazdasági és nem utolsó sorban a nyugati katonai tényezőket is befolyásoló infrastruktúra felszámolásával komoly előnyre tehettek volna szert. Korábban már a NATO és a titkosszolgálatok képviselői is arra hívták fel a figyelmet, hogy ezek a hálózatok nem védettek a támadások ellen.

Mindennapjaink része a műholdas és mobiltechnológia, de az információáramlás túlnyomó többsége továbbra is kábelen zajlik. Az előnyök kézzelfoghatóak: nagyságrendekkel több információ szállítható kábeleken, a lehallgatás sokkal körülményesebb, és hozzáférni nem egyszerű feladat. Az információ itt sokkal nagyobb biztonságban van. A tenger alatti kábeleken történik az online kommunikáció 95 százaléka: 75 százaléka internetes forgalom, 20 százaléka direkt magánhálózat, 5 százaléka beszédhívások. A New York Times szerint a kábeleken folyó üzleti forgalom értéke napi 10 billió dollár.

Ne feledjük, hogy a hidegháború egyik legsikeresebb akciója is az volt, amikor az amerikaiaknak sikerült megcsapolniuk az Ohotszki-tengerben lefektetett kommunikációs kábelt. Ez kötötte össze a Kamcsatka-félszigeten és a Kuril-szigeteken elhelyezkedő haditengerészeti bázisokat a csendes-óceáni flotta főparancsnokságával Vlagyivosztokban, és közvetve Moszkvával. Ezek a szovjet felségvizekben futó kábelek voltak a legbiztonságosabbnak tartott hírcsatornák nagy mennyiségű bizalmas információ továbbítására a stratégiailag fontos állomások között. Az amerikaiak hosszú évekig gyűjtötték az információt.

Az utóbbi években Washingtonban amiatt aggódnak, hogy orosz hajókat láttak cirkálni olyan területen, ahol tenger alatti kábelek futnak. Különösen idegesek lettek, amikor a Yantar nevű orosz kémhajó az Egyesült Államok partjai és Kuba között cirkált, ahol több főbb vezeték is fut, az egyik például épp a hírhedt Guantánamói-öbölben lévő haditengerészeti bázisra tart.

A Yantar két víz alatti járművet is hordoz magával, és a haditengerészet szerint rendelkezik olyan képességekkel, amelyekkel el tudja vágni a mélyben fekvő kábeleket. Az oroszok akkori közlései szerint azonban a jármű csupán egy óceánkutató hajó volt, és nem volt katonai feladata.

A háború új szakaszába lépett az infrastruktúra elleni támadásokkal. Az orosz választ az Ukrajnát ért rakétatámadásokban láthatjuk. Európa riadtan figyeli az eseményeket, de közben egyre inkább világossá válik, hogy egysége nem létezik és az EU-belül is több szereplő érdekelt nemcsak Oroszország, de Németország meggyengítésében is.

Néhány nappal ezelőtt jelent meg Pepe Escobar: Az Északi Áramlat 2 randevút kínál Németországnak a végzettel c. írása amely arról a lehetőségről is beszél, amelyről nyugaton nem illik nyilatkozni. Escobar szerint a csővezetékek elleni terrortámadás egy kétségbeesett húzás volt annak érdekében, hogy Németország ne kössön megállapodásokat az Északi Áramlatra vonatkozóan Oroszországgal.

„Az Északi Áramlat 2 (NS2) saga fordulatai újabb elképesztő részeket hoztak. Azzal kezdődött, hogy a Gazprom jelezte, hogy az NS2 'B' vonala sértetlen és nemcsak, hogy megmenekült a csővezetéket ért terrortámadástól, de 'potenciálisan' felhasználható a Németországba irányuló gázszállítások folytatására. Ez ismét megerősíti, hogy az NS2 egy mérnöki csoda. Valójában a csövek olyan erősek voltak, hogy nem törtek el, csak kilyukadtak. Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes közölte, hogy a vezeték helyreállítható, de Oroszország prioritási sorrendje szerint előbb az elkövetőket kell egyértelműen azonosítani. Moszkvai források megerősítették a Gazprom értékelését az NS2-ről. Erről még a Bloombergnek is be kellett számolnia. Ezt követően Bécsben, az Opec+ találkozón résztvevő Novak megjegyezte, hogy az Orosz Föderáció 'készen áll arra, hogy az Északi Áramlat 2 második vonalán keresztül gázt szállítson'. 'Ez szükség esetén lehetséges'. Tehát tudjuk, hogy lehetséges. A 'szükség' Németország politikai döntésétől függ. Novak azt is megjegyezte, hogy sem Oroszország, sem az Északi Áramlat üzemeltetői nem vizsgálhatják a csővezeték elleni támadást. Oroszország ragaszkodik ahhoz, hogy szakértői ott legyenek a helyszínen.

Bármi is volt a Pipeline Terror modus operandija, a hozzá nem értés része volt a csomagnak. Az NS2 B vonalán nem helyeztek el és nem robbantottak fel robbanótölteteket. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag készen áll az üzemelésre. A B vonal évente 27,5 milliárd köbméter gázt képes szivattyúzni, ami történetesen az NS teljes kapacitásának a fele. Az NS kapacitása a véget nem érő turbina-saga miatt 20%-ra csökkent, mielőtt teljesen leállították volna. A legfontosabb tudnivalók a számok. A NS2 B vonala még mindig 2,75-ször akkora kapacitást pumpálna a rendszerbe, mint a nemrég átadott Baltic Pipe, amely Norvégiából Dánián keresztül Lengyelországba vezet. A Baltic Pipe alapvetően csak Lengyelországnak kedvez, ellentétben az NS2-vel, amely számos uniós ügyfelet szolgál ki.


A NATO vizsgálja a NATO-t


Egy racionális világban Berlin elvetné az orosz szankciók halmozását, és azonnal elrendelné az örökké késleltetett NS2 elindítását, ami garantáltan enyhítené a Németországra erőltetett, folyamatban lévő energiaszegényedési, dezindusztrializációs és társadalmi-gazdasági válságfolyamatot. De a kollektív Nyugat továbbra is az irracionalitás által vezérelt geopolitikai pszichopaták rabszolgája marad. Tehát nem valószínű, hogy ez a feleszmélés megtörténik. Kezdjük azzal, hogy a csővezeték ellen indított támadással kapcsolatos 'nyomozás' olyan, mintha Kafkát a NATO írta volna újra.


Az NS és az NS2 üzemeltetői – a Nord Stream AG és a svájci székhelyű Nord Stream 2 AG – a dánok és a svédek által előírt abszurd korlátozások miatt nem juthatnak el a bűncselekmény helyszínére. Az üzemeltetőknek nem kevesebb, mint 20 munkanapra van szükségük ahhoz, hogy megkapják az 'engedélyeket' a saját ellenőrzéseik elvégzéséhez. A koppenhágai rendőrség a dán kizárólagos gazdasági övezet (EEZ) közelében, a svéd parti őrség párhuzamosan a svéd kizárólagos gazdasági övezetben vizsgálja a bűncselekmény helyszínét.


Ha ez úgy néz ki, mint a Netflixen népszerű skandináv noir sorozatok egyike, az azért van, mert az is. Ez a sorozat fő csavarja: a NATO nyomoz saját maga után. Svédország hamarosan belép a NATO-ba, az oroszok pedig a közelében sem lehetnek a vezetéknek.

A csővezeték elleni terrortámadással kapcsolatos összes hipotézis egy NATO-n belüli piszkos műveletre utal, amely valójában a NATO-tag Németország ellen irányul.

Tehát minden olyan zavaró bizonyíték, amely NATO szereplőkre utal, kényelmesen 'eltűnhet' vagy meghamisítható ez alatt a hosszú 20 nap alatt, amely az 'engedélyek' kiadásához szükséges.


Mindeközben az USA által Európára kényszerített, Oroszország elleni energiaháború következményei egyre csak halmozódnak. A Yakov & Partners, a McKinsey korábbi oroszországi részlege által készített jelentés szerint ez az energiaháború akár 1,6 trillió euróba is kerülhet az EU-nak. Az NS2-től megfosztott EU és a spotpiaci energiaárak folyamatos emelkedése esetén az EU GDP-je akár 11,5%-kal (1,7 trillió euróval) is csökkenhet, és mintegy 16 millió ember lehet munkanélküli.

Az EU jelenlegi magas (90%-os) gáztárolási szintje nem jelenti azt, hogy elegendő gáz állna rendelkezésre a télre. A teljes gáztárolás körülbelül 90 napra elegendő.

Az EU könnyen kifogyhat a gázból márciusra vagy még korábban, ha a jelenlegi ütemben csak csepegtetve áramlik a gáz. Ez azt jelenti, hogy az EU-nak összességében legalább 20%-kal kell csökkentenie a gázfogyasztást. Azt se feledjük, hogy az importált norvég vagy amerikai gáz nevetségesen pimasz módon drágább, mint a fix szerződéses orosz gáz.


A Morgenthau-terv visszatérése


A szankciós demencia azonban sosem ér véget. A G7 most három egymást követő szakaszban az amerikai pénzügyminisztérium szerint szankció alá vett orosz nyersolajat, dízelüzemanyagot és a földgázt fogja célba venni. Továbbra is ragaszkodnak az olajárplafonhoz – amit sem Oroszország, sem több globális déli fogyasztó nem fog betartani.

A Nagy Kép ugyanaz marad. A csővezeték-terror egy kétségbeesett húzás volt, hogy megakadályozzák Németországot abban, hogy megállapodásokat kössön Oroszországgal a Nord Stream-re vonatkozóan.

Valószínűleg működött egy titkos tárgyalási csatorna. Az ügyet jól megvilágítja az a tény, hogy Berlin és Moszkva minden korábbi, a gázáramlást késleltető és korlátozó akcióját azért hajtották végre, hogy a Birodalom ne váltsa valóra az NS2 megszüntetésével kapcsolatos fenyegetését.


Aztán a Birodalom lépett…


Moszkva szempontjából ez semmit sem változtat a nagy sakkjátszmán. A Kreml manipulálta Washington abszolút kétségbeesését, mert nem hajlandó beismerni a Vietnam óta legnagyobb külpolitikai bukásukat; az oroszok eközben tovább követik a különleges katonai művelet (SMO) céljait, amelyet hamarosan terrorellenes műveletté (CTO) fognak átalakítani. Jelen állás szerint Moszkvát nem érintik az egymáshoz kapcsolódó energia-, üzemanyag- és nyersanyagválságok, amelyek hatalmas, világméretű ellátásilánc-zavarokkal párosulnak.

Az oroszok lényegében csak szórakozott szemlélőként figyelik az euróövezet ipari termelésének lassulását, amelyhez tőkekiáramlás, az infláció növekedése és a hamarosan kirobbanó társadalmi tiltakozások társulnak majd. Az irracionális birodalmi akcióknak van egy veszélyes időablakuk a jövő hónapban Balin megrendezésre kerülő G20 találkozóig. Utána teljesen más lesz a helyzet, nemcsak az ukrajnai csatatereken, hanem főként a bajba jutott EU-ban.

A Morgenthau-terv a második világháború után azért született, hogy a Ruhr-vidéki szénbányák megsemmisítésével szó szerint éhen haljon Németország.

Meglepően hasonlít az amerikai neokonpszichopaták Straussian tervéhez, hogy az NS és NS2 bombázásával elvágják Németországot az orosz földgáztól.

Az első Morgenthau-terv Németország dezindusztrializációjához vezetett volna. A 3. tétel szerint az egész Ruhr-vidéket 'nemcsak hogy meg kell fosztani minden... meglévő iparától, hanem annyira meg kell gyengíteni és ellenőrizni kell, hogy belátható időn belül nem válhat ipari területté'.

Németország ipari államként való megszűnése Henry Stimson, az USA hadügyminisztere szerint hatalmas, 30 millió embert érintő tartós munkanélküliséget teremtett volna. Morgenthau válasza az volt, hogy a felesleges lakosságot Észak-Afrikába lehetne telepíteni.

Az amerikai hírszerzés nagyon is tisztában volt a Berlin és Moszkva közötti közeledéssel. Az NS és az NS2 elleni támadás volt a Morgenthau-terv jellegzetes gambitja, amelyet a Straussian/neokon kombó újrakevert. Addig nincs vége, amíg a wagneri hölgy nem énekel. Nincs szükség Gotterdammerungra: Németország talán mégiscsak a saját kezében tartja a sorsát. Csak kapcsolja be az NS2-t.”

 

Amikor fél évvel ezelőtt Mark Milley tábornok arra figyelmeztette a West Point végzett hallgatóit, hogy az USA nagy valószínűséggel háborút fog vívni Oroszországgal és Kínával, még nem sejthettük, hogy néhány hónap múlva oda jutunk, hogy az angolszász-NATO, a Skandináv-NATO, a balti országok, Lengyelország és Ukrajna részesei lesznek egy Németországot megcélzó akciónak. A tábornok akkor arra emlékeztette a kadétokat, hogy Oroszország Ukrajna elleni inváziójának legfontosabb tanulsága az volt, hogy „a válasz nélkül hagyott agresszió csak felbátorítja az agresszort”.

Németországnak is válaszolnia kell, ha fenn akar maradni. Ne feledjük, hogy Magyarország a német gazdasági övezet része.
885 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK