top of page

Zelenszkij udvarol Ukrajna leghírhedtebb neonácijának (Alexander Rubinstein jegyzete)

Eredeti cikk:

Zelensky Holds Court With Ukraine’s Most Notorious Neo-Nazi, By Alexander Rubinstein, AUGUST 16, 2023

Schiller Mária küldeménye

A nyugati média Zelenszkij elnök zsidó származására hivatkozva utasította el az ukrajnai neonáci befolyás bizonyítékait. De a Zelenszkijről közzétett új felvételek azt mutatják, hogy a vezető nyíltan együttműködik egy fasiszta ideológussal, aki egyszer megfogadta, hogy "a világ fehér rasszait egy végső keresztes hadjáratba vezeti... a szemita vezetésű Untermenschen ellen".


Vlodimir Zelenszkij ukrán elnök feltöltött egy videót a Telegram-csatornájára, amelyen az látható, amint a modern ukrán történelem egyik leghírhedtebb neonácijának udvarol: az Azov zászlóalj alapítójával, Andrij Biletszkijjel.


Augusztus 14-én, alig több mint egy órával azután, hogy Anthony Blinken külügyminiszter újabb 200 millió dolláros katonai segélyt jelentett be Kijevnek, Vlodomir Zelenszkij ukrán elnök közzétette azt a videót, amely az általa "nyílt beszélgetésnek" nevezett, az ukrán 3. Különleges rohamdandárral folytatott együttműködést ábrázolja.


"Hálás vagyok mindenkinek, aki megvédi hazánkat és népünket, aki közelebb hozza a győzelmünket" – írta Zelenszkij a Bakhmut külvárosában az egységgel való találkozását követően.


Bár az alkalmi nyugati megfigyelők talán nem jöttek rá, a dandár, amelyet Zelenszkij megszólított, valójában az ukrán neonáci Azov zászlóalj legújabb iterációja.


"A 3. különálló rohambrigád, kiváló harcosok" – írta Zelenszkij napokkal a konzultáció után egy Twitter-bejegyzésben, amely utalt egy külön találkozóra is az Aidar zászlóaljjal, egy másik neofasiszta alakulattal, amelyet az Amnesty International háborús bűnökkel vádol. "Megállították az ellenség előrenyomulását Kosztyantinivka felé, és 8 kilométerre visszaszorították a megszállókat".


A csoport eredete azonban nem titok. Legutóbbi átnevezésüket leírva egy januárban közzétett YouTube-videóban az egység kifejtette: "Ma hivatalosan is bejelentjük, hogy az SSO AZOV dandárrá bővül. Mostantól mi vagyunk Ukrajna Fegyveres Erői szárazföldi erőinek 3. önálló rohamdandárja".


Az ukrán 3. Különleges rohamdandár harcosai tűzzel-vassal tisztelegnek az újjáalakulásukat bejelentő videóban. Elődjéhez hasonlóan ezt az egységet is Andrij Biletszkij vezeti, aki az Azov zászlóaljat alapította, és régóta a hozzá közel álló Nemzeti Hadtest politikai mozgalom egyik vezéralakja.


De Biletszkij gazdag náci származása ellenére a Zelenszkij által közzétett videón az látható, hogy barátkozik egy fehér nacionalista harcossal, aki a zsidókat "ellenségünknek", illetve az Ukrajnát megrontó oligarchák és gyáva politikusok "igazi urainak" nevezte.


"Hogy lehetnék én náci?", kérdezte Zelenszkij az orosz invázió előestéjén, zsidó származására utalva. "Hogyan támogathatná a nácizmust egy olyan nép, amely nyolcmillió életet vesztett a nácik ellen harcolva?".


Talán ezt a kérdést újra fel kell tenni az ukrán elnöknek, miután tisztelgett országa vezető neonáci ideológusának.Ukrajna zsidó vezetője találkozik a "Fehér Vezérrel"


Mióta Oroszország 2022-ben megkezdte katonai műveleteit Ukrajnában, Biletszkij igyekezett elhatárolódni fasiszta múltjától. Most azt állítja, hogy egy hírhedt ígéretét, miszerint megszabadítja a világot a "szemiták által vezetett untermenschen"-től, valójában Szergej Lavrov orosz külügyminiszter koholta.


De Biletszkij leghírhedtebb zsidóellenes kirohanása nem elszigetelt kirohanás volt. Valójában náci ihletésű tirádái kiterjedtek, és évtizedek óta nyilvánosak.


Biletszkij főiskolai szakdolgozatában az Ukrán Felkelő Hadsereget védte, a náci kollaboránsok félkatonai csoportját, amelyet Stepan Bandera Ukrán Nacionalisták Szervezete alapított, és amely több mint 100 000 zsidó és lengyel ellen etnikai tisztogatást hajtott végre. Miután elhagyta az egyetemet, Biletszkij gyorsan beágyazódott több fasiszta alakulatba, köztük a "Stepan Bandera 'Tryzub' összukrán szervezetébe" és a Szociál-Nemzeti Pártba – nem összetévesztendő az 1940-es évek Németországának nemzetiszocialista pártjával.


Biletszkij 2004-ben tiltakozásul kilépett a Szociál-Nemzeti Pártból, amikor a csoport elkezdett újjáalakulni és eltávolodni a nyílt neonáci szimbolizmustól. Két évvel később az Ukrán Hazafiak nevű szervezetet vezette, amelyet számos tömeges támadással hoztak összefüggésbe. A Patrióta Ukrajna egyik tagja azt állította, hogy a csoport állt egy politikai párt székházának elfoglalása és felgyújtása mögött a 2014-es, az USA által támogatott "Majdan" puccs idején.

Középen: az Azov alapítója, Andrij Biletszkij


Az ukrajnai Harkivi Emberi Jogvédő Csoport szerint a Patriots of Ukraine "idegengyűlölő és neonáci eszméket vallott, és erőszakos támadásokat intézett a migránsok, a Harkivban élő külföldi diákok és a nézeteivel szembeszegülők ellen". Mi több, Biletszkijt és néhány más tagot újságosbódék erőszakos elfoglalásával és hasonló bűncselekményekkel gyanúsítottak meg.


"A szervezet három egymást követő évben hírnevet szerzett a harkivi, kijevi és csernovici diákkollégiumok körüli fáklyás felvonulásairól, amelyek rettegéssel töltik el az Ukrajnában tanuló külföldi diákokat" – jegyezte meg 2008-ban az emberi jogi csoport.


A Patriots of Ukraine 2009-es közgyűlésén Biletszkij tombolt:

"Hogyan jellemezhetnénk az ellenségünket? A hatóságok és az oligarchák. Van bennük valami közös? Igen, egy dolog közös bennük: zsidók, vagy mögöttük az igazi uraik – zsidók".

2011-ben Biletszkijt letartóztatták, mert állítólag a Patriot of Ukraine tagjait arra utasította, hogy egy vitát követően öljék meg egy ultranacionalista társát a csoport irodájában, és a következő éveket előzetes letartóztatásban töltötte. Az ukrán parlament által Viktor Janukovics elnök nyugati támogatású megbuktatása után elfogadott határozatnak köszönhetően végül 2014-ben szabadon engedték.

A három évnyi fogva tartás alatt azonban Biletszkijnek sikerült elérnie, hogy számos fasiszta kiáltványa megjelenjen "A fehér vezér szava" című gyűjteményben.

Egy "szervezeti művezető" bevezető esszéjének illusztrációja Biletskij vezetéséről "A fehér vezető szava" című kötetben.


A gyűjtemény egyik esszéje 2007-ből származik, és a zsidók és a fekete migránsok ellen uszít, és közben lazán elejti az n- szót.


"Ukrajna Európa fénye! Nemzetünknek még van elég ereje, hogy ellenálljon az idegenek beáramlásának, hogy megtisztítsa földünket és meggyújtsa a megtisztulás tüzét egész Európában!" – zárul az esszé.


Egy másik, a "szociál-nacionalizmus" ideológiáját felvázoló esszéjében Biletszkij a nemzetiszocializmust "nagyszerű eszmeként" dicsérte, de bírálta a nácikat, hogy családsegítő programjaikban nem voltak eléggé eugenikusak.

Kifogásolta, hogy támogatták a többgyermekes szülőket, "anélkül, hogy figyelembe vették volna az egyes családok biológiai minőségét".

"Az eredmény – folytatta – a születési ráta jelentős növekedése volt, [de] az északi típusúak arányának jelentős csökkenése a népességen belül". Mivel "ezek a szociális juttatások a tömegeket célozták meg, a legrosszabb emberanyagot ösztönözték arra, hogy egyáltalán gyermeket szüljön" – siránkozott az önjelölt "Fehér Vezér".


Egy későbbi Biletszkij kiáltvány "Nyelv és faj – elsődleges kérdések" címmel bővítette a "szociál-nacionalista" koncepciót:


"Az ukrán szociál-nacionalizmus az ukrán nemzetet vér-faji közösségnek tekinti... A faj a nemzetépítés szempontjából minden – A faj az alap, amelyen a felépítmény nemzeti kultúra formájában növekszik, amely ismét a nép faji természetéből származik, és nem a nyelvből, vallásból, gazdaságból stb.".


Ami Kelet-Ukrajna orosz ajkú lakosságát illeti, Biletszkij azt írta:


"A teljes ukránosítás kérdése a leendő szocialista nacionalista államban 3-6 hónapon belül megoldódik egy kemény és kiegyensúlyozott állami politika segítségével".

Zelenszkij találkozik Biletszkijjel az elnök által közzétett videón, 2023. augusztus 14.


A börtönből való szabadulása után Biletszkij lehetőséget kapott arra, hogy erőszakos kampányt folytasson a kelet-ukrajnai oroszok ellen. Amikor az országban kitört a háború, és a keleti orosz többség önrendelkezésre törekedett a nyugati báboknak tekintett nacionalista, puccs utáni kormány ellenében, Biletszkij feloszlatta az Ukrán Hazafiakat, és megalakította az Azov zászlóaljat, hogy háborút vívjon a szeparatisták ellen. Ez idő tájt beválasztották az ukrán parlamentbe is, és 2019-ig maradt hivatalában.


Az új félkatonai alakulat Mariupolban rendezkedett be, a kikötővárost a donbászi támadások állomáshelyéül használta, és erőszakkal eltiporta a feminista és liberális politikai véleménynyilvánítás formáit a város utcáin.


Eközben a Nemzeti Testületet, a Biletszkij által 2016-ban alapított politikai pártot még az amerikai külügyminisztérium is "nacionalista gyűlöletcsoportnak" minősítette. A párt többször is erőszakra uszított a Kijevi Pride felvonulás ellen, 2018-ban pedig felszólította "Ukrajna minden aggódó polgárát", hogy akadályozzák meg a felvonulás megtartását. 2019-ben a Nemzeti Hadtest egyik vezetője ennél közvetlenebb üzenetet fogalmazott meg:


"Maradjanak otthon, és ne jelenjenek meg a nyilvánosság előtt. Soha. Ez megkönnyíti az életünket, és biztonságban leszel."


2019-ben szinte úgy tűnt, mintha Biletszkij befolyása csökkenne. Egy választási koalíció, amelyet több más prominens ukrajnai neonácival alkotott, nem szerzett elég szavazatot ahhoz, hogy átlépje a parlamenti mandátumhoz szükséges küszöböt. Eközben Vlodomir Zelenszkij az Oroszországgal való béketeremtés platformján megnyerte az elnökválasztást.


De Biletszkij még mindig tartotta magát az aduászhoz, mint országosan elismert erős ember.

Amikor az egyik ukrán hírcsatorna bejelentette, hogy kétórás élő stúdióbeli "tévéhíd" lesz az ukrán és orosz civilek között, amelynek célja a kölcsönös megértés erősítése, Biletszkij megragadta a pillanatot, és alig leplezett fenyegetést intézett Zelenszkij ellen, ha egy napon belül nem mondja le az eseményt.

Ha Zelenszkij nem lép közbe, a Kreml "kis zöld emberkéire" a választ a "kis fekete emberkék" kezdik majd adni" mondta Biletszkij, utalva az Azovhoz hasonló fasiszta elemek fekete ruházatára.

Biletszkij felszólította Zelenszkijt, hogy legyen "egy háborúban álló állam vezetője", és "ne egy bohóc, ne az oligarchikus vállalatok művésze, hanem az elnök".

Zelenszkij az ultimátumban megadott határidőn belül válaszolt, felmondta a párbeszédet, és látszólag visszavágott Biletszkijnek, azzal érvelve, hogy az ukránokat "olyan politikusok manipulálják, akik tényleg be akarnak jutni a parlamentbe".


Néhány hónappal később a páros ismét egymásnak esett, miután Zelenszkij elrendelte az ukrán csapatok, köztük az Azov harcosok kivonulását a Donbassz egyik frontvárosából, nyilvánvalóan a minszki megállapodások feltételeinek betartása érdekében. Biletszkij azzal fenyegetőzött, hogy az elnök parancsával nyíltan szembeszegülve további több ezer katonát küld ki.


Zelenszkij leszámolása a parancsát megtagadó harcosokkal abban csúcsosodott ki, hogy az államfő a kamerák előtt majdnem összeomlott és könyörgött a harcosoknak: "Én vagyok ennek az országnak az elnöke. 41 éves vagyok. Nem vagyok vesztes. Eljöttem hozzátok, és azt mondtam nektek: vegyétek el a fegyvereket".


Néhány évvel később, az Oroszországgal vívott forró háború közepette Ukrajna zsidó elnöke és Ukrajna leghíresebb élő antiszemitája, úgy tűnik, félretették nézeteltéréseiket. Ahogy Shakespeare mondta, "a nyomorúságban furcsa ágytársakkal ismerkedik meg az ember".295 megtekintés

Comentarios


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page