top of page

Aki fittyet hányt Trianonra


Héjjas Iván

DOMONKOS LÁSZLÓ: HÉJJAS IVÁN ÉS A RONGYOSOK IGAZI NÉPI HŐSÖK

Kevés kalandosabb életű magyart ismerünk, mint Héjjas Iván katonatisztet: szolgált Vilmos albán fejedelem oldalán, végigharcolta az első világháborút, majd a széteső Magyarországon megszervezte a Rongyos Gárdát, és szembeszállt a román, majd az osztrák megszállókkal. Domonkos László író, újságíró A Héjjas-nyárfa árnyékában című könyvében tabuk nélkül jelenik meg a vörös propaganda által patás ördöggé formált katonatiszt fordulatos élete.

– Héjjas Ivánról, az 1919-es ellenforradalom egyik első szervezőjéről, a Rongyos Gárda legendás vezetőjéről írt könyvet. Miért fontos tudnunk, hogy ki volt ő? – Héjjas a XX. századi magyar történelem azon legendás alakjai közé tartozik, akikkel szemben az egyik leg­gyalázatosabb karaktergyilkosságot követték el. Páratlan mennyiségű mocskot, rágalmat, hazugságot szórtak rá, holott nem csekély mértékben neki és embereinek köszönhető, hogy a megcsonkított haza földjéből megmaradhatott egy darab – Sopron és a környező falvak –, és az is, hogy nem ellenállás nélkül kellett tűrnünk az ellenünk elkövetett nemzetgyilkossági kísérletet. Úgy gondolom, Héjjas Ivánt a maga igazi mivoltában, teljes tárgyilagossággal, csakis az örök emberi igazságnak megfelelő módon kell bemutatni. Legalábbis erre kell törekedni.

– Héjjas Ivánból patás ördögöt, „herélőkéses” gyilkost fabrikált a vörös propaganda. Miért kellett mindenáron befeketíteni? – Legalább két lényeges oka van ennek: az egyik, hogy a kommün bukása után elmenekült „’19-es emigráció” vad és tehetetlen dühvel fordult a hatalomra került vezetés és kormányzati hatalom ellen. Ennek köszönhető (???) az eszelősen gyűlölködő propaganda, amely elsősorban a Bécsi Magyar Újság, illetve az általuk munícióval bőségesen és folyamatosan ellátott, ostoba és tájékozatlan nyugati sajtó révén Magyarország és a magyar vezetés, a „Horthy-pribékek”, a „keresztény-nemzeti gyilkosok” úgynevezett fehérterrorja ellen fordult. Mindezt a jelenlegi helyzethez kísértetiesen hasonló módon, azt mintegy megelőlegezve. Ezekben a lapokban eltúlozták a történéseket, és különböző perverz hazugságokkal bőségesen tarkították a vörösterrorra reakcióként itt-ott valóban megtörtént – azokénál jóval kisebb számú és enyhébb „kivitelezésű”, sok esetben máig tisztázatlan kimenetellel és elkövetőkkel lezajlott – atrocitásokat. Ezek sorában Héjjas Iván csak egy lenne Horthy Miklós és „bűntársai” között, ám mivel ő a szabadcsapatok egyik nagyra becsült vezetője volt, a hazugságokból jócskán kijutott neki.

– Hol található a legendás, a címben is említett Héjjas-nyárfa, és mi történt az árnyékában? – A nyárfa a Héjjas-tanyán, Kecskeméttől mintegy 15 kilométerre északkeletre állt. Két nappal azt követően, hogy 1945 után a kommunisták elkobozták a Héjjas-vagyont, a hatalmas fába villám csapott, a gyökeréig leégett. A környékbeli nép azt mondogatta, hogy az Isten nem engedte át nekik. A több mint kétszáz éves nyárfa alatt gyűltek össze Héjjas Iván hívására 1919. április 18-án a környékbeli magyarok, itt hirdette ki a programpontjait, és megalakították a Rongyos Gárdát.

 

[if !supportLineBreakNewLine] [endif]

24 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page