top of page

„Lyukó isten országa” hieroglifikus mondat egy meroving bogláron

A pazar szépségű, merovingként nyilvántartott korongfibula a hunok által Európába hozott és elterjesztett polichróm stílus jeles alkotása. Méltó ahhoz a Hun Birodalomhoz, amelyik a legjobb ötvösöket alkalmazta s azokat el tudta látni minden szükséges alapanyaggal is. Ezen alapanyagok közé szokás számítani a nemesfémeket és a drágaköveket, amelyekkel – az ötvös tehetségén és a tárgy történelmi jelentőségén felül – általában mérik egy ékszer értékét. Van azonban egy további összetevő is, ami a szemünkben különösen értékessé teszi ezt a szép korongot: a magyar hieroglif írás jeleivel rögzített gondolati tartalom. Hun eleink ugyanis nem puszta dísztárgyakat rendeltek meg az ötvöseiktől, hanem olyan díszes jelvényeket, amelyek hieroglifák (vallásos jelentőségű szójelek) segítségével kifejezték a világnézetüket is.

1. ábra. A meroving korongfibula közepén Lyukó napisten hieroglifája található, ahonnan a négy világtáj felé egy-egy mondatjel helyezkedik el olyképpen, hogy a korongot bármely irányból szemlélő a Lyukó isten földje mondatot olvashatja

A világ legszebb írásának, a magyar hieroglif írásnak az olvasásában még járatlan szem számára szokatlannak tűnhetnek ezek az írásjelek, ám ez a legtermészetesebb dolog egy felfedezés esetén. Kezdetben mindenkinek újdonságszámba mennek, még a felfedezőnek, e sorok írójának is hozzá kellett szoknia és keresgélnie kellett az érveket a magyarázathoz. Az olvasó megdöbbenését nyugtázhatjuk, hiszen valóban különleges írásemlékek soráról van szó a hun hieroglifákkal borított ötvösremekek esetében.

2. ábra. A meroving korong (fentről lefelé) Lyukó isten országa olvasatú mondatjele

3. ábra. A meroving mondatjelnek van néhány párhuzama, például a kölkedi avar boglár (fentről lefelé) Nagyságos Ten szár földje (mai magyarsággal: Nagyságos Ten úr földje) olvasatú mondatjele

Nem megszokott, hogy az írásjeleket aranyból és drágakövekből alakítják ki, de ez nem is példátlan. Mindannyian ismerünk ilyeneket, például az ókori Egyiptomból. S a Hun Birodalom ehhez fogható gazdasági-katonai-kulturális jelenség volt, hasonló eredményekkel. Ha tudjuk, hogy e jelvényeket egy világnézet propagálása érdekében alkották, akkor azt is elfogadhatjuk, hogy e mondatjelek szembeszökően szépek. Azért szépek, mert így jobban képviselték a hun mondanivalót, s a megrendelők megengedhették maguknak ezt az elképesztő fényűzést. A pazar külsőhöz illő írással és írástechnológiával megfogalmazott mondat illik egy olyan, hatalma csúcsán lévő nagyhatalomhoz, amelyik az ismert világ minden anyagi és szellemi javával (például saját írással is) rendelkezvén, így tette közzé a több évezredes léte alatt megfogalmazódott, számára legfontosabb mondanivalót.

 

212 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page