top of page

A Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatója ott volt a Beke-Szőcs ügy bukaresti tárgyalásán


Kedves Barátaim! Most jöttem haza Bukarestből. A budapesti székhelyű Kisebbségi Jogvédő Intézet nevében mélységes csalódásomat fejezem ki a bukaresti legfelső bírósági fórumon hozott mai döntéssel kapcsolatban, Beke István és Szőcs Zoltán ügyében.

Bíztunk abban, hogy a józanság és az emberség egyszer véget vet Romániában a jogállamiság nemzeti hovatartozás alapján történő rendszerszintű megsértésének. Ezzel szemben bebizonyosodott, hogy délkeleti szomszédunknál még mindig nincs független igazságszolgáltatás, a soviniszta, magyargyűlölő erők által irányított titkosszolgálatok diktálnak.

A jogerős ítélet bizonyítékok hiányában született meg, a védelem egyik legfontosabb tanúját nem hallgatták meg, és súlyos eljárási hibát követtek el a döntéshozatal során. Utolsó pillanatban átminősítették a vádat, és úgy hoztak ítéletet, hogy nem biztosítottak lehetőséget a védelemnek a megváltozott váddal szembeni védekezésre. Ez egy jogállamban nem történhet meg.

A közeljövőben megkeresünk több nemzet európai parlamenti képviselőjét, tegyenek lépéseket az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikkelye szerinti eljárás megindítására Románia ellen, hiszen délkeleti szomszédunknál bizonyíthatóan rendszer szintű a jogállamiság nemzeti hovatartozáson alapuló megsértése. Ez nyomon követhető a restítúciós eljárások során és a székelyföldi polgármesterek elleni perek estében egyaránt. Hasonló lépést tervez az Európai Bizottság is, melyet minden erőnkkel támogatni fogunk.

Csóti György

 

6 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page