top of page

Ez a nép sokszor hozott áldozatot a hitéért – a gyimesi csángók papja a Mandinernek

„Ne törődjetek vele, hogy mi jelenik meg a Facebookon, hanem kövessétek az őseiteknek a kiállását” – mondta gyimesi híveinek Berszán Lajos atya Ferenc pápa csíksomlyói látogatása előtt. A gyimesi magyar iskola atyját a pápalátogatásról, az úzvölgyi eseményekről és az erdélyi magyarság és románság együttéléséről is kérdeztük. „Néha az érdekek mozgatnak egy-egy becsapott tömeget. Jaj annak azonban Isten színe előtt, aki kihasználja ártatlan emberek hiszékenységét” – vallja az atya.

Berszán Lajos 1943. január 15-én született Zágonban. Márton Áron püspök szentelte pappá. Az ő kezdeményezésére jött létre magyar nyelvű római katolikus középiskola a Gyimes völgyében, melynek alapítója, majd megalakulásától, 1994-től 2007-ig igazgatója volt. Ma is a líceum lelki igazgatója, hittan- és latintanára. Munkássága során számos elismerő kitüntetésben részesült, így elnyerte többek között a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét és a Mindszenty-emlékérmet is.

***

– Berszán atya a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Líceum alapítója. Miért jött létre ez az iskola, miért volt rá szükség?

– A változás után mi, egyháziak is bemehettünk az iskolába, ahová addig nem volt bejárásunk, és taníthattuk a hittant. Én még mellette a latint is tanítottam, mert a nyolcadik osztályban kötelező a latin nyelv tanulása. Az év végén az évzáró ünnepre meghívtak. Bementem az osztályba, hogy elbúcsúzzak. Ott síró gyermekeket találtam, akik azért sírtak, mert nem tudtak tovább tanulni,

nem volt olyan anyagi helyzete a szülőknek, hogy tovább taníttassák őket. Nagyon megsajnáltam őket. Még abban az évben zarándokcsoportot fogadtunk Debrecenből Gyimesfelsőlokon. Csíksomlyóról hazafelé menet a két autóbuszon külön-külön született meg az ötlet: építeni kellene ide egy zarándokházat. Az első pihenőhelynél mind a két busz közönsége úgy adta elő a másiknak, mintha ők találták volna ki. Hamar rájöttek azonban, hogy ezt a Szentlélek sugallta. Azonban jött a kérdés: zarándoklat nyáron van, télen mit lehetne kezdeni a zarándokházzal? Ekkor jött az iskola ötlete.

– Hogyan alakult az iskola létrejötte?

– Hát így visszatekintve most már nem is akadálynak tekintem. Talán csak egy kanyart tetetett meg velünk a Jóisten, és ez jó volt így. Először elzarándokoltam a Szentföldre. Az öregjeink valamikor azt tartották, ha az embernek van egy szép szándéka, ami Istennek is tetszik, akkor menjen el egy olyan templomba, ahol még sosem járt, imádkozzon a szándékért, és megkapja azt. Hát a Szentföldön elég sok templom volt, ahol én nem jártam soha, neki is fogtam minden templomban, kértem a Jóistent, hogy adjon ide egy katolikus iskolát.

– Voltak akadályok az alapítás útjában?

– Amikor hazajöttem, megírtam a kérést. Ez januárban történt, szeptemberben indult volna az oktatás. A kérés megjárta a maga útját, a végén nem kapott jóváhagyást. Nem gondoltam erre, én akkor a Szentföldön annyi templomban, üresben imádkoztam… Hát fogtam magam és eljutottam Bukarestig. A minisztérium épületében a folyosón összebarátkoztam két valakivel, akik elintézték, hogy még aznap bejussak az illetékes vezetőhöz. Az illetékes úrnak a szemébe néztem és megkérdeztem: ön keresztény ember-e? Erre ő kihúzta magát és kijelentette, hogy ő meggyőződéses keresztény. Ahogy ott végigtekintettem magunkon, eszembe jutott a rengeteg különbség: nyelvileg, kulturálisan, de a hitünk megélését tekintve is különböztünk. De egyszerre úgy éreztem, sikerült kiépíteni a hidat közöttünk. Megkérdeztem, tudnánk-e úgy tárgyalni, mint két keresztény. Ezek után már megígérte, hogy segíteni fog. Pár nap múlva telefonáltak, mehettem az írásbeli engedélyért. Ezért írtam ki az iskola tetejére: „Hála és dicsőség Istennek!” Éreztem, hogy itt a Szentlélek működött. Milyen szépen is tudnánk egyezni, mi keresztények.

– Honnan indult és hol tart most az iskola?

– Az iskola itt indult, a közösség klubtermében, más helyünk nem volt. A távolról érkezőket a plébánián szállásoltam el, ez volt az első kollégium. Harmincan voltak az első osztályban. Az iskola állami jóváhagyással működik, az állam fizeti a tanári kart. Hogy az épületeket fel tudtuk építeni, azt a magyar kormánynak köszönhetem. Három osztály működik párhuzamosan, az A osztályban humán tantárgyakat, a B osztályban reáltárgyakat tanulnak a gyerekek, a C osztály pedig szakmát ad, itt agroturizmussal foglalkoznak. Az idei iskolai évben már háromszázhúsz tanulónk volt.

(...)

 

20 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page