top of page

Üzenet a FIFÁ-nak: A foci sport, nem politika! Az LMBT-jelképek se legyenek kivételek


Nemzetközi labdarúgó mérkőzéseken egyre több esetben írják elő az LMBT-jelkép feltüntetését a játékosok felszerelésén. Előfordult, hogy arra kötelezték a focistákat, hogy az LMBT-jelkép a mezükön, cipőfűzőjükön vagy stoplijukon jelenjen meg. Más együttesek a szögletzászlót díszítették LMBT-színekkel.

A leszbikus, homoszexuális, biszexuális, transzgender (LMBT) jelkép nem a labdarúgó felszerelés része, és nem a focipálya tartozéka. Az LMBT-szivárvány egy politikai szimbólum. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség Szabályalkotó Testülete (IFAB) pedig kimondja, hogy: “A felszerelés nem tartalmazhat politikai, vallási vagy személyes szlogent, állítást vagy képet” (04.5). A FIFA felszerelésről szóló szabályozása hozzáteszi, hogy ez a tiltás magában foglal minden “politikai vagy ehhez hasonló jelképet” (8.3). A FIFA-nak érvényesítenie kell a saját szabályait!

Sokan nem értenek egyet az LMBT-szivárvány által képviselt célokkal. Azok a játékosok, akik megtagadják az LMBT-jelkép viselését egy nemzetközi vagy bajnoki mérkőzésen, zaklatásoknak vannak kitéve, ráadásul futballkarrierjük is veszélybe kerül. Amikor például egy keresztény női focista, Jaelene Hinkle 2017-ben az USA Nemzeti Női Csapatában játszott volna, rájött, hogy az amerikai csapat megköveteli a játékosoktól, hogy az "LMBTQ Pride Hónap"-ot hirdessék a mezeiken. Kötelező lett volna viselnie a szimbólumot, ezért elutasította, hogy játsszon. Keresztényként ezt nem engedte volna meg a lelkiismerete.

Egy játékost sem szabadna politikai tesztnek alávetni, és politikai szimbólumok viselését számára előírni. A FIFA és az IFAB felelősséggel tartozik azért, hogy biztosítsa a játékosokat arról, hogy kizárólag a játékhoz való tehetségük, nem pedig politikai és vallási nézeteik alapján kerülnek megítélésre. Senki sem kötelezhető arra, hogy olyan politikai jelképet viseljen, amivel nem ért egyet.

Míg a FIFA szemet huny az LMBT-jelképek kötelező viselése előtt, más politikai szimbólumokkal szemben szabályait betartatva fellép:

2016-ban a FIFA pénzbírságot szabott ki az Írországi Labdarúgó Szövetségre azért, mert mezükön az 1916-os húsvéti lázadásra emlékeztek annak századik évfordulóján. 2017-ben a FIFA figyelmeztette Argentínát, mivel a kapitány karszalagján szimbólumot viselt. 2018-ban az Angol Labdarúgó Szövetség pénzbírságot szabott ki a Manchester City F.C. menedzserére, Pep Guardiolára, mivel megsértette a politikai szimbólumokat tiltó szabályt. Ő sárga szalagot viselt egy meccsen a katalán szeparatista politikai foglyokra emlékezve.

Legyen a FIFA következetes a politikai szimbólumok tekintetében, és ne tegyen kivétel az LMBT-lobbi színeivel kapcsolatban sem!

Kérjük, írja alá ezt a petíciót! Forduljunk együtt a FIFÁ-hoz és az IFAB-hoz. Érvényesítsék saját szabályaikat, és ne engedélyezzék, vagy tegyenek kötelezővé különböző politikai szimbólumok játékok során való megjelenését. Aláírását a FIFA elnökéhez, és az IFAB vezetőjéhez fogjuk eljuttatni.

---

Példák:

Dánia:

2017. június 6-án a a dániai Brøndbyvesterben tartott Németország-Dánia meccsen Julian Draxler (Németország) and Christian Eriksen (Dánia) csapatkapitányok LMBT-szivárványos karszalagot viseltek. A szögletet jelölő zászló is szivárványos volt.

2017. július 1-jén a dániai Søborgban tartott Anglia-Dánia meccsen a két csapatkapitány, Ellen White és Pernille Harder szintén így tettek.

Anglia:

Anglia női nemzeti csapata LMBT-szivárványos cipőfűzőket viselt a Bosnia-Hercegovinával játszott meccsen 2017. november 24-én. az Egyesült Királyságban, Walsallban.

Franciaország:

Az Egyesült Államok játékosai szivárványos mezt, a kapitány, Wil Trapp pedig LMBT-s karszalagot viselt az USA és Franciaország közt zajló mérkőzésen, 2018. június 9-én, a franciaországi Lyonban.

Írország:

A 2018. június 2-án Dublinban zajló, USA és Írország közti meccsen mindkét nemzeti férficsapat játékosai LMBT-szivárványos mezeket viseltek, az USA kapitánya, Wil Trapp pedig szivárványos karszalagot.

Norvégia:

2017 június 11-én a norvégiai Sandefjordban tartott USA és Norvégia közti mérkőzésen mindkét csapatkapitány LMBT-karszalagot viselt, az amerikai játékosok pedig a mezeikkel is támogatták az LMBT-törekvéseket.

Svédország:

2017. június 8-án a svédországi Gothenburgban, a Svédország-USA mérkőzésen az amerikai játékosok szivárványos mezt viseltek, a kapitányuk, Carli Lloyd pedig szivárványos karszalagot.

Egyesült Államok:

Olyan sok példát kellene felsorolnunk, hogy helyhiány miatt nem kíséreljük meg. A példákat angolul itt megtalálja.

---

Részletes összefoglaló: https://www.letallplay.org/fifareport

 

98 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page