top of page

Gyurcsány a gyújtópontban


Számos kapcsolódási pont van az 1990-es évek olajügyeiben felbukkanó személyek és Gyurcsány Ferenc között. A Magyar Nemzet nem tett mást, csupán annyit, hogy a sajtóban már megjelent cikkeket a volt kormányfő személye köré keretezte. Íme, az eredmény!

Gyurcsány Ferenc nevét kevesen hozzák összefüggésbe az olajjal, holott az egykori kormányfő vagyonosodásában nyilvánvalóan szerepe volt a Fortus Rt.-nek is. Ez volt az a cég, amely vélhetően a titkosszolgálati bábáskodás mellett létrehozott Energol Rt. egyik beszállítója volt. Legalábbis erről árulkodnak a korabeli dokumentumok. Igaz, a Fortus képviselői később azzal védekeztek, hogy tudtukon kívül, csak papíron, hamis számlákon keresztül vettek részt az ügyletekben.

Nem árt azért egy kicsit elidőzni a Fortus körül. A cég történetébe ugyanis belesűrűsödik a gyurcsányi rendszer működésének logikája. A Gyurcsány-birodalom zászlóshajója, az Altus Rt., valamint a Magyar Villamos Művek (MVM) 1995-ben alapította meg a társaságot. Előbbi 45, utóbbi 55 százalékos tulajdonrészt birtokolt.

Az ügyletek itt azonban még nem értek véget. Az MVM ugyanis tett még egy nagylelkű gesztust. Nevezetesen: a részvénytársaság alapító okirata öt százalék osztalék- és szavazatelsőbbséget biztosított az eredetileg kisebbségi tulajdonrésszel bíró Altusnak. Gyurcsány cégbirodalmának zászlóshajója egyébként kilencmillió forint készpénzzel szállt be az üzletbe, az MVM pedig, amelynek nem mellesleg akkor éppen Apró Piroska (Gyurcsány Ferenc anyósa) volt a tanácsadója, szerette volna a vállalkozásba apportálni a Dunamenti Hőerőmű fűtőolaj-tározóit. Az MVM ezt azzal indokolta, hogy az olajtározók működtetése gondot jelent neki, ezért partnert kellett keresni az üzemeltetésükhöz. A megfelelő partnert pedig éppen a Fortus Rt.-ben találták meg.

Azt csak zárójelben jegyezzük meg, hogy a tározókkal összefüggő beruházásba valamivel korábban négymilliárd forintnyi közpénzt fektetett be az állam. A tervet végül az Állami Számvevőszék húzta keresztül, az azonban nagy kérdés, hogy vajon miért volt szüksége az MVM-nek egy olyan cégre, amelyen keresztül olajszállításokat bonyolít saját magához? A Fortus tájékoztatása szerint egyébként csak 1996-ban negyvenezer tonna fűtőolajat értékesítettek a villamos műveknek.

Néhány bekezdés erejéig mindenképpen érdemes felidézni, hogy Gyurcsány Ferenc anyósa, Apró Piroska milyen döbbenetes kapcsolatrendszerrel rendelkezett és nyilvánva­lóan rendelkezik is. Túl azon, hogy többtucatnyi Gyurcsány-érdekeltségben bukkant, illetve bukkan fel mint vezető tisztségviselő, számos társaságnál, köztük állami cégeknél vállalt tanácsadást. Titkosszolgálati, állambiztonsági összeköttetéseit mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a rendszerváltás után felügyelőbizottsági tag volt abban az 1991-ben létrehozott S-Komplex Nemzetközi Biztonságvédelmi Rt.-ben, amelyben az elnök-vezérigazgatói teendőket éveken keresztül a 2006-ban elhunyt Nagy Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal első főigazgatója látta el. A céget lénye­gében egy magán-titkos­szolgálatnak tartották, amely az úgynevezett elbocsátott légió tagjaiból verbuválódott.

Apró Piroska édesapja Apró Antal, az Ország­gyűlés egykori elnöke, az MSZMP KB tagja. Testvére, ifjabb Apró Antal az állambiztonságnál dolgozott, méghozzá a Medgyessy Pétert is beszervező III/II-es főcsoportfőnökségnél. Az Index korábbi írása szerint ifjabb Apró Antalt fontosságát jól jellemezte, hogy az első szabadon választott Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága előtt a titkos­szolgálatokért felelős miniszter, Boross Péter név szerint is megemlítette. „Boross arról beszélt, hogy a III/III-asokon kívül szakértelmük miatt szinte mindenkit megtartottak a nemzetbiztonságiak közül a demokráciában is, kivéve az olyan kommunista nagykutyákat, mint például ifjabb Apró Antal” – közölte a hírportál. És ha ez még valakinek nem lett volna elég, Horn Gyula miniszterelnöki kabinetfőnökeként Apró Piroska szinte az egész ország működésére rálátott.

(...)

 

8 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page