VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Mit szólna ehhez Benedek Elek? Tisztelt Olvasó!


Benedek Elek szobra Kisbaconban

Tisztelt Olvasó!

Hallva, olvasva a napjainkban hangoztatott sok zagyvaságot a gender-elképzelésekről, az óvodáskori ún. „érzékenyítés” bevezetésének szándékáról, ilyen szellemben készült kiadványokról, mesekönyvekről, filmekről jutott eszembe – és követendő példaként nem is kellett oly messzire visszatekintenem –, mit szólna ehhez Benedek Elek?

Mi, magyarok különösen gazdag népmesei örökséget vallhatunk magunkénak. Az idő nem áll meg, a hagyományok egymásra rakódnak, együtt nemesednek, s az újabbak ebből a termékeny talajból táplálkoznak. Nem is okoztak kárt egyetlen kisgyermek lelkében sem. Az igazi érték sohasem változik. Kérdés, hogy akarjuk-e a liberális körök által hangoztatott gender-semleges felfogást elfogadni, mi több népszerűsíteni azt, ami szembe megy a természet, a teremtés rendjével? És akarjuk-e olyasmikkel „érzékenyíteni” a mesére éhes, óvodáskorú kisgyermekeket, amiket megérteni még nem képesek, ellenben könnyen felzaklathatja, megzavarhatja őket?

A nevelés felelőssége a miénk, felnőtteké! Olyan biztos, tiszta alapzatokat kell kiépítenünk a lelkükbe, amelyeken egész életükben meg tudják vetni a lábukat.

Az alább jó példaként felidézendő nagy mesemondónk, Benedek Elek életével, munkásságával, gyermekei felnevelésével – és főképp meséivel még egészen másképp képzelte az „érzékenyítést”. Kérem, tisztelt Olvasó, döntse el, Ön szerint nekünk s a világnak mi lenne a jobb: ha mi, magyarok is az új csapásokat, az új trendiket követjük, vagy inkább Benedek Eleknél maradunk, s továbbra is őt ajánlgatjuk nyiladozó értelm