top of page

REGISZTRÁLTA A BIZOTTSÁG A MINORITY SAFEPACKET, DE MI FOG TÖRTÉNNI EZUTÁN?

Erről kérdeztük Vincze Loránt RMDSZ-es EP-képviselőt, aki optimista az új Európai Bizottság hozzáállása miatt: ha minden jól megy, a Minorty Safepackből egy-két év múlva uniós jogszabály lehet.

Regisztrálták az Európai Bizottság online rendszerében a Minority SafePack európai kisebbségvédelmi kezdeményezés aláírásait pénteken délben – számolt be a hírről Vincze Loránt RMDSZ-es európai parlamenti képviselő, aki a kezdeményezést beterjesztő Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnökeként a témában illetékes.

Ez azt jelenti, hogy az RMDSZ által kezdeményezett és a FUEN által koordinált aláírásgyűjtés 1138385, a tagállami hatóságok által hitelesített aláírását láttamozta az Európai Bizottság.

– Ahhoz, hogy a Minority SafePackból érvényes Európai Polgári Kezdeményezés legyen, az aktivistáknak 2017 áprilisától fogva egy év alatt legalább hét tagállamból kellett összegyűjtenie a tagállamra vonatkozó minimális aláírásszámot, összesítve pedig legalább egymilliót. Ennél végül valamivel több is összejött, ráadásul a hét helyett rögtön tizenegy tagállamból: igaz, ezek nagy része Magyarországról és Romániából, de Szlovákia és Horvátország is kiemelkedtek.

– Mi az a Minority SafePack, és mire lenne jó?

– Maga a Minority SafePack lényege, hogy az EU ajánlásokkal, egyes területeken pedig egyenesen kötelező jogalkotási aktusokkal segítse a kisebbségek érvényesülését az állampolgárságuk szerinti országokban, elsősorban a nyelvi jogok terén.

Vincze Loránttal még korábban, az aláírásgyűjtés után is interjúzott az Azonnali, az RMDSZ-es politikust most viszont azért kerestük fel, hogy mondja el, mi is fog most pontosan történni a kisebbségvédelmi kezdeményezés ügyében. Az EP-képviselő elmondta, mostantól az Európai Bizottságnak egy hónapja van arra, hogy fogadja a kezdeményező bizottság tagjait, a FUEN-t egy brüsszeli találkozóra. Ezen biztosok és bizottsági főigazgatók is jelen lesznek, itt pedig a FUEN-esek ismertetik elképzeléseiket, valamint átnyújtják az általuk javasolt és kidolgozott jogszabálytervezeteket.

(...)

 

10 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page