top of page

Úzvölgyi katonatemető: pert nyertek a csíkszentmártoniak

Darmanesti város önkormányzatnak nem sikerült érvényteleníttetnie azt a csíkszentmártoni önkormányzati határozatot, mely a csíki község közvagyonává nyilvánította az úzvölgyi katonatemetőt és a magyar hadsereg által a második világháború idején épített egykori kaszárnyákat.

A Hargita Megyei Törvényszéken március végén kimondott elsőfokú ítéletről a Székelyhon portál számolt be pénteken.

A pernek a bíróságok portálján elérhető kivonata szerint Darmanesti város augusztus elején indított pert Csíkszentmárton ellen annak a 2007-es önkormányzati határozatnak a részleges érvénytelenítése céljával, amelyik a székelyföldi település közvagyonaként tüntette fel az úzvölgyi katonatemetőt és a közelében álló használaton kívüli kaszárnyasort.

A csíkszentmártoni önkormányzati határozatot 2010-ben a 299-es kormányhatározat is megerősítette.

1880-as telekkönyvet mutattak be

A per során - a Székelyhon tájékoztatása szerint - Darmanesti (Dormánfalva) önkormányzata arra hivatkozott, hogy a temető területe már 1990-ben a moldvai kisváros magánvagyonának leltárában szerepelt, és az 1997-ben elfogadott, most is érvényes általános rendezési terv (PUG) is a város belterületeként jelölte meg.

Azt is érvként hozta fel, hogy az INSPIRE térinformatikai geoportál is Darmanesti területeként jelöli a temetőt.

A szentmártoniak viszont olyan, az 1800-as évek végéről származó telekkönyveket mutattak be a bíróságnak, amelyek szerint a vitatott terület Csíkszentmárton község földbirtokos közösségének és Csíkcsekefalva földbirtokos közösségének a tulajdona.

A Hargita Megyei Törvényszék megalapozatlannak tartotta és elutasította Darmanesti érveit,

és 9500 lej (712 ezer forint) perköltség megtérítésére kötelezte a moldvai önkormányzatot. Az ítélet ellen a hivatalos kiközlés utáni 15 napban fellebbezést lehet benyújtani.

– Ezt a csatát megnyertük, de a harc még nem ért véget – idézte Gergely András csíkszentmártoni polgármestert a Székelyhon. A községvezető úgy vélte, hogy az állítólagos 1990-es dormánfalvi leltári bejegyzés hamisítás, szerinte ez jóval később történt, és reményét fejezte ki, hogy ez a per folyamán is kiderül.

(…)

 

3 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page