top of page

Az új csornai napelemgyárban jártunk, ahol éppen egy magyar technológiai fejlesztés válik valósággá

Napjainkban a megújuló energia és a környezettudatos megoldások kutatása, fejlesztése az egyik vezető iparág az egész világon, így Európában is. Az ágazat minden szereplője azon verseng, kinek sikerül a legolcsóbban a leghatékonyabb zöldenergiát előállítani.

Magyarországon 5 fejlesztő mérnök egyedülálló technológiát hozott létre. Fejlesztésük alapján nem Németországban, nem Svájcban vagy Kínában, hanem itthon, egy nyugat-magyarországi kisvárosban, Csornán építettek gyárat. A magyar innovációt és a beruházást azonban ahelyett, hogy büszkén mutogatnánk a világban, mint a hazai mérnöki tudás remek példáját, a hazai ellenzék és sajtója folyamatosan támadta.

Hasonlóval sem találkozott soha a nemzetközileg ismert és elismert tulajdonos, aki több évtizedes külföldi tapasztalattal a háta mögött hozta Magyarországra az üzemet. Csak az ő kitartásuknak köszönhető, hogy ma már a tömegtermelés kapujában van a gyár, és éppen hat országgal közösen egy nagy európai kutatás-fejlesztési projektre készülhetnek.

Európa vezető szolár cégei óriási napelemparkokat létesítenének a magyar mérnökök gyártási “receptje” alapján. A terv az, hogy az EU-s projektben itthon is létesüljön egy olyan méretű napelempark, amely több száz munkahelyet teremt, és évente a Paksi Atomerőmű egyik reaktorával összemérhető nagyságrendű villamosenergia termelésére képes.

A PestiSrácok kapott elsőként lehetőséget, hogy forgathasson az üzemben és körbejárja a balliberálisok által csak szellemgyárnak titulált csarnokot, ahol valójában már termelnek a gépek, zajlik a próbaüzem.

Az Ecosolifer vezérigazgatója arra a kérdésünkre, hogy ennyi gáncsoskodás ellenére miért tart ki mégis Magyarország mellett és ragaszkodik ahhoz, hogy itt vigye tovább az innovációjukat, azt mondta: a magyar szaktudás páratlan és messze a legkiemelkedőbb egész Európában, ezért keres itthon partnereket céljai elérésére.

Stábunk segítségével bepillantást nyerhet a néző az ipari titoknak minősülő speciális “vékonyréteg technológiába” is, amellyel szilícium lapokból olyan prémium minőségű napelemcellákat tudnak előállítani, amelyek mindkét oldala hasznosítja a napsugarakat, és így 60 százalékkal több elektromos áramot képes előállítani, mint a piacon elterjedt társai.

 

9 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page