top of page

Fekete színészek: Hollywood törölje el a rendőri brutalitás istenítését filmjeiben

A Hollywood 4 Black Lives nevű csoport hatni szeretne a hollywoodi döntéshozókra.

Több mint 300 fekete színész, filmkészítő, köztük Idris Elba, Queen Latifah és Billy Porter levélben szólította fel kedden Hollywoodot arra, hogy tettekkel bizonyítsa, számítanak a fekete életek.

A levélben, amelyet „hollywoodi szövetségeseiknek” címeztek, támadták az iparág „fehér felsőbbrendűséget magában hordozó örökségét”, és annak a véleményüknek adtak hangot, hogy Hollywood „bátorítja a rendőri erőszak járványát és a feketeellenes kultúrát”.

A Hollywood 4 Black Lives (Hollywood a fekete életekért) nevű csoport által írt levél az Egyesült Államokban a rasszizmusról folyó kulturális és politikai számvetés közepette született.

A levélírók követelik, hogy Hollywoodban ne alkalmazzon a jövőben rendőröket a filmforgatásokon, és gyakoroljanak nyomást a Los Angeles-i önkormányzatra, hogy csökkentse a rendfenntartás költségvetését. Felszólították a film- és televíziós ipart arra, „hogy vessen véget a rendőrségi brutalitás és korrupció dicsőítésének” a filmekben, a stúdiókat pedig arra, hogy több fekete embert foglalkoztassanak vezetői és döntéshozói pozíciókban.

A tévétársaságok a hónap elején törölték műsoraikról az olyan régóta futó rendőrségi sorozatokat, mint a Zsaruk vagy a Live PD, több híresség, köztük Jimmy Kimmel, Jimmy Fallon

és Tina Fey pedig bocsánatot kért, amiért fekete embert alakított fehérként.

„Itt az ideje, hogy Hollywood elismerje szerepét és felelősséget vállaljon a károk kijavításában, valamint aktív szerepet játsszon a változásban” – írták.

A filmipar sokszínűségéről februárban Hollywoodban közzétett jelentés szerint a főszerepek 27,6 százalékát alakították színes bőrű színészek 2019-ben, ami háromszor több, mint 2011-ben. A filmstúdiók vezetőinek 91 százaléka azonban fehér és 82 százaléka férfi volt 2019-ben a Kalifornia Egyetem által készített jelentés szerint. (...)

 

5 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page