top of page

Ez a holland fickó szerelmes a jogállamba, ezért minket támad magyar csatlósaival, de otthon némileg

Ez a holland fickó éppen csak túlélt egy bizalmatlansági indítványt tavaly, miután kiderült, hogy hazudott a parlamentben. Mark Rutte holland kormányfő három minisztere és egy miniszterhelyettese mondott le az elmúlt években, mert korrupciós és egyéb botrányokba keveredtek. És ő az a miniszterelnök, aki gyakran a jogállamiságot emlegeti. A V4NA hírügynökség gyűjtése.

A holland miniszterelnök – akiről Orbán Viktor csak úgy emlékezett meg a hétvégén, ez a holland fickó – szerelmes a jogállamba. Legalábbis ezt kéri számon magyar kollégáján illetve az országon, pályáját botrányok övezik. Legutóbb tavaly bizalmatlansági szavazást kezdeményezett a holland parlament alsóháza Mark Rutte ellen, miután kiderült: a miniszterelnök hazudott arról, miként hozott döntést az osztalékadóval kapcsolatban. Ő ugyanis azért lobbizott a holland törvényhozásnál, hogy töröljék el az osztalékadót, amivel az volt a célja, hogy az Unilever élelmiszeripari multicég tartsa meg európai központját Rotterdamban.

Holland parlamenti képviselők azonban nyilvánosságra hoztak egy 50 oldalas dokumentumcsomagot, amelyből kiderült, hogy a kormányfő az Unilever érdekében lobbizott. Rutte korábban úgy nyilatkozott a parlamentben, hogy „nem emlékszik” arra, hogy ilyen emlékeztetők készültek volna, majd megpróbálta megakadályozni a rá nézve terhelő bizonyítékok nyilvánosságra hozatalát. A parlament ezután bizalmatlansági indítványt terjesztett be Rutte ellen, amit szűk többséggel végül elvetettek a képviselők.

A holland fickó több miniszterét is elveszítette 2015 óta, miután azok félrevezették a parlamentet, és ezzel hiteltelenné váltak. Tavaly májusban lemondott Mark Harbers bevándorlásügyi miniszter, miután kiderült, hogy a parlament elé terjesztett éves migrációs jelentése manipulált adatokat tartalmazott. A jelentésben a migránsok által Hollandiában elkövetett bolti lopások több kategóriára lebontva részletesen jelentek meg, míg a társadalmat sokkal inkább megosztó bűnözési statisztikákat – köztük a gyilkosságokat és a szexuális bűncselekményeket – összevonva az „egyéb” kategóriába sorolták. Rutte elfogadta Harbers lemondását, (…)

Korábban kormányának két minisztere és egy miniszterhelyettese is lemondásra kényszerült, miután kiderült, hogy rajta voltak egy 2001-ben elfogott kábítószer-kereskedő kifizetési listáján, akitől kenőpénzt fogadtak el. Ard van der Steur igazságügyi miniszter 2017. januárjában mondott le emiatt, míg elődje, Ivo Opstelten miniszter és helyettese, Fred Teeven 2015-ben volt kénytelen távozni hivatalából. Utóbbi két tisztségviselőről kiderült, hogy hazudtak a parlamenti vizsgálóbizottságnak a drogbárótól származó kenőpénzekről, amelynek összege 2 millió eurót tett ki.

Ha nem sikerül megállapodásra jutni a vitás kérdésekről a költségvetéssel és a mentőcsomaggal összefüggésben, az Hollandiának lesz „köszönhető” (azért Hollandia okolható – a szerk.) – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben vasárnap, a következő hétéves európai uniós költségvetésről és az ahhoz kapcsolódó gazdasági helyreállítási csomagról szóló uniós csúcstalálkozó harmadik munkanapját megelőzően. A nemzetközi sajtónak nyilatkozva a kormányfő azt mondta, a hollandok egy olyan eszközt kívánnak bevezetni, amely ellenőrzi az uniós pénzek kifizetését és felhasználását, különösen a déli országok esetében. Aláhúzta: ez az eszköz teljesen új mechanizmus a jogállamisággal összefüggésben is.

 

8 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page