top of page

Elbukni látszik a WHO által legsikeresebbnek tartott COVID-19 oltóanyag-kutatás

A COVID-19 vírus valódi természetéről, a vírus izolációjáról, az alkalmazott gyógymódokról erőteljes vita folyik az orvostársadalomban. Az emberek nem véletlenül kezdenek egyre inkább elbizonytalanodni. Bármilyen eseménysorozat zajlik is a háttérben, abban mindenki egyetért, hogy a médiában csodaszerként bemutatott az oltóanyagért és az ezzel kapcsolatos piaci részesedésért óriási a versenyfutás. Úgy látszik, az élmezőny egyik versenyzője rosszul vette az egyik gátat...

Az AstraZeneca (az Oxfordi Egyetemmel, a Pfizerrel és a Modernával közös) COVID-19 vakcinakísérletét biztonsági okokból felfüggesztették, miután egy brit önkéntessel „súlyos nemkívánatos esemény” történt az oltás hatására – írta a Mail Online és a Stat News. Az AstraZeneca által szabadalmaztatott vakcina fejlesztése (AZD 1222 néven) a harmadik fázisban van. Eddig senki sem közölte, hogy pontosan mi történt a vizsgálatok során megbetegedett személlyel. A fejlesztést a WHO a legreményteljesebb kutatásnak nevezte, és eddig tucatnyi ország csaknem egymilliárd adag oltóanyagot rendelt a cégtől.

Az üzlet várhatóan több tízmilliárd dollárt hoz majd a cégcsoportnak.

A brit kormány 100 millió dózist rendelt meg, és már a vizsgálatok lezárása előtt meg is kezdte gyártást. Állítólag azért kockáztat, hogy készen álljanak a klinikai vizsgálatok lezárása utáni gyors oltási kampányra. Az előre kifizetett árat nem közölték.

Ausztrália 1,7 milliárd dollárt (1,24 milliárd amerikai dollárt) költött 84 millió COVID-19 oltóanyag rendelkezésre állásának biztosítására.

Az amerikai kormány 100 millió adag vakcinát rendelt meg, és 1,2 milliárd dollárral járult hozzá a kutatásához és fejlesztéséhez.

Az Európai Bizottság 300 millió adagjának vakcinát kötött le és amennyiben klinikai vizsgálatai lezárulnak, kilátásba helyezte további 100 millió adag AZD 1222 vásárlását. Az üzletet az EU országai nevében kötötték. Az előre kifizetett pénz nagyságáról az EU nem nyilatkozik.

Egy orosz vállalatnak, az R-Pharm-nek is van szerződése az oltás előállítására és forgalmazására, de nem világos, hogy mikor és mennyit fog fizetni az AstraZeneca-nak.

A cégcsoport engedélyezte, hogy egy független vizsgálócsoport megvizsgája a kísérlet biztonsági szabályozóit.

Korábban Trump amerikai elnök azzal gyanúsította a gyógyszergyártókat, hogy akadályozzák a vakcina kifejlesztését és ezzel az amerikai választások eredményét próbálják befolyásolni. Az elnök sürgette az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságot (FDA), hogy hagyja jóvá az oltóanyagot a november 3-i választások előtt. A fejlesztők akkor 2021 elejére ígérték hogy a vakcina eljut a legkiszolgáltatottabb betegekhez. Egyes kutatók szerint a késlekedés miatt csak 2021 őszén juthat el az oltóanyag a megrendelőkhöz.

Bővebben ld. itt!

43 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page