top of page

Lezsák Sándor: Az egyház jó tulajdonosa lesz a Hungarikum Ligetnek!

„Úgy gondoltam, hogy ha az egyház ezer évig jó tulajdonos volt, akkor a következő ezerben is az lesz, ezért megkapta a létesítmény tulajdonjogát” – nyilatkozta lapunknak Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Nemzeti Fórum elnöke, akivel hitről, magyarságról, illetve az önfenntarthatóság kérdéséről is beszélgettünk.

– A Lakiteleki Népfőiskolán az elmúlt években úgy megváltozott minden, hogy rá sem lehet ismerni. Mi épül egészen pontosan a Népfőiskola területén? – A Népfőiskola a most épülő Hungarikum Liget leánykori neve. Ez egy hatalmas, 26 hektáros terület, amely az elmúlt években egy kiemelt, 30 milliárd forintos kormányzati beruházás keretében teljesen átalakult. A beruházás tulajdonosa a Szeged-Csanádi Püspökség lett.

Úgy gondoltam, ha az egyház ezer éven át jó tulajdonos volt, akkor a következő ezerben is az lesz, ezért megkapta a létesítmény tulajdonjogát. A Népfőiskola Alapítvány, mint a projekt vagyonkezelője, semmit sem ad ki vállalkozóknak; mindent úgy kell megszerveznünk, egymáshoz illesztenünk, hogy egy költséghatékony, fenntartható intézményegyüttes jöjjön létre.

– Mi a Hungarikum Liget célja?

– A Hungarikum Liget lényege, hogy a Népfőiskola gondolatát segítő, támogató környezetet alakítson ki, amely három alappillérre támaszkodik. Az első – amennyire csak lehetséges – az önfenntartás, a második a keresztény-nemzeti múlt (és értékei) bemutatása, megőrzése, a harmadik pedig a jelen eseményeinek megismerése. Egyfajta figyelem a világ eseményei iránt, mellyel eldönthetjük, mit kell átgondolni, átértékelni ahhoz, hogy a jövőben is sikeresek lehessünk.

– A 21. században az önfenntartás gondolata nagyon fontossá vált. Hogyan jelenik ez meg a Hungarikum Ligetben? – Egy hagyományos oktatási, kulturális intézmény mindig állami finanszírozásra szorul. Mi azonban azt szeretnénk, hogy a Hungarikum Liget önfenntartó legyen. A most létesült modern épületek fűtése a talajban található meleg víz felhasználásával történik. Három kutunk van, ráadásul az itteni víz egyben gyógyvíz is, melynek segítségével – várhatóan már jövő tavasztól – reumatikus és nőgyógyászati betegségeket lehet majd gyógyítani. Gyógyászatunkban TB-támogatott kezelések is elérhetőek lesznek. Három éven belül megépül a napelempark is – tehát a Hungarikum Ligetnek nem lesz villanyszámlája sem.

(...)

 

7 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page