top of page

COVID ÉS MÉDIA. 1. hullám

HA A TÖMEGMÉDIUMOKBAN OLYAN FORMÁBAN, TECHNIKÁVAL JELENIK MEG EGY ESEMÉNY, MINT A COVID 19 JÁRVÁNY, AKKOR BIZTOSAK LEHETÜNK ABBAN, HOGY A HÍREK HAMISAK.

2020. február tájékán az ellenzéki médiumok (Index) elkezdtek naponta cikkezni a wuhani Covid 19 vírusjárványról. A kormányoldali médiumok (Origo) megkérdezték tőlük, hogy miért keltik a pánikot. A válasz az volt, hogy nem pánikot keltenek, hanem olyan témákról írnak, amik a leginkább érdeklik az olvasókat. Az érdeklődés kétségtelen, az emberek figyelmét leginkább a fenyegető hírek keltik fel.

A politikusok nyilván ismerik azt a tömegpszichológiai alaptételt, hogy aki félelmet tud kelteni a tömegben, az a hatalmat is át tudja venni felette. Március közepén a miniszterelnök a tévében bejelentette az emberek egészségét és életét védő különleges törvényeket: kijárási korlátozás, iskolabezárás, nyugdíjasok vásárlási korlátozása, szórakozóhelyek bezárása, rendezvények tilalma, határok lezárása. A Kossuth Rádió megváltoztatta műsorát, egész nap miséket sugároztak, egy rangos egyházi személy külön a koronavírusról szerkesztett imáját is felolvasták párszor, a hírekben folyamatosan a járvány terjedését ismertették, a köztes időkben kolera és spanyolnátha járványok történetét elemezték, kb. ötpercenként elhangzott a „Maradj otthon!” felszólítás. II. János Pál híres üzenete: „Ne féljetek!” ellentétébe fordult. A rádióban és a tévében naponta jelentkezett az operatív törzs, az országos tiszti főorvos és két egyenruhás rendőr, beszámoltak a járvány alakulásáról és a biztonsági intézkedésekről. Az internetes híroldalakon a járvány eseményei töltötték be az első tíz helyet, a „Maradj otthon!” felszólítás még a zenecsatornákon is felugró reklámként jelent meg. Mindez heteken át folytatódott. Új médiasztárok, szakértői celebek emelkedtek ki a homályból, akik egymásra licitálva jósolták a sötétebbnél sötétebb forgatókönyveket, mint tudományosan megalapozott hasznos információkat.

A hatás elemi erejű volt, az ellenzéki médiumok többé labdába sem tudtak rúgni (az Index válságba került), az idősek alig mertek kimozdulni, sokan maszkot és gumikesztyűt kezdtek hordani, a rokonlátogatások megszűntek, az emberek gyanakodva figyelték és kerülték egymást, igyekeztek tartós élelmiszereket raktározni, óvodák, iskolák bezártak, távoktatás indult szülői felügyelettel, munkahelyek ezrei szűntek meg, aki tudott, otthonról dolgozott, és mindenki rémülten figyelte a híreket, melyek folyamatosan ismertették a halálos világjárvány terjedését. A vírustól való félelem a lehetséges hordozókra, vagyis az emberekre vetítődött, egyfajta általános embergyűlölet alakult ki. Néhány kistérségi vezető teljes lakóterület-lezárást vezetett be, az idegeneket a város határán visszafordították. Az utcák elnéptelenedtek, a társadalmon általános rettegés lett úrrá, nemcsak a halálos kórtól, hanem a várható gazdasági csődtől is. Akiben teszttel kimutatták a vírust, de nem lett beteg, azt otthonában karanténba zárták és ajtajára kiszögeltek egy jókora piros plakátot, amely figyelmeztet a fertőzött személyre és megtiltja a belépést. Megtörtént, hogy ilyen lepecsételt ház körül lincshangulat alakult ki, rendőrségnek kellett beavatkoznia. Megjegyzendő ugyanakkor, hogy az egészségi állapot szigorú orvosi titoknak minősül. Így telt el a tavasz.

Időközben azonban a médiahálózaton felbukkantak a járvány súlyosságát, sőt puszta létét is megkérdőjelező vélemények, a hivatalostól eltérő adatértékelések. Ezekben néhány egészségügyi szakember, köztük magasrangú orvosok, felhívták a figyelmet a hivatalos adatok ellentmondásosságára, az intézkedések indokolatlan, túlzó, a józan ésszel ellentétes voltára. Pl. arra, hogy a Covid 19 nem egy ismeretlen betegséget, hanem influenzát okoz, és a halálozások jóformán csak a legidősebb, már legyengült állapotú korosztályt érintik, mint minden más betegség, és ott magas a viszonylagos halandóság, ahol magas az átlagéletkor, pl. Olaszország, Spanyolország, Svédország. Továbbá, hogy a halottakban kimutatott Covid 19 vírus nem a halál oka. Időközben hivatalosan is kiderült, hogy a járvány időszaka alatt az érintett országok halálozási statisztikái nem romlottak, sőt javultak a megelőző évekhez képest. Magyarországon pl. 2020 első felében tizedannyi ember halt meg influenzában (melyet állítólag a Covid 19 okozott), mint szokott általában tavasszal, így a népességfogyás csökkent. A kritikusan szemlélők észrevételezték, hogy a médiumok adatközlése súlyosan megtévesztő, pl. a vírushordozókat betegekként emlegetik, a vírustól megszabadultakat pedig gyógyultakként, holott a víushordozás nem betegség. Ugyanakkor a betegek száma egyetlen országban sem közelítette meg a járványküszöböt.

A tömegmédia rémhírterjesztő hatásának kulcsa a pozitív teszteredmények, amely a vírushordozókat jelzi. Ezeket a számokat naponta közlik a médiumok az elvégzett tesztelések száma nélkül, és a hordozókat új betegeknek nevezik. Ám a pozitív tesztek abszolút száma csak attól függ, hogy hány vizsgálatot végeznek. Súlyos hamisítás továbbá, hogy a pozitív eredményeket új fertőzöttnek, sőt új betegnek nevezik, miközben nem tudják, hogy a megelőző napokban, hetekben, vagy akár években is, nem volt-e már bennük (vagy bárki másban) a vírus. Az is kiderült ugyanis, hogy a Covid 19 vírus évek óta kimutatott természeti létező. Az új pozitív teszteredmények száma tehát egyáltalán nem jelezi a fertőzés növekedését, terjedését, miközben a média ezt a rémhírt sugallja. Lehetséges, hogy ha bármelyik korábbi évben végeznek efféle tesztelést, ugyanez az eredmény adódott volna. A nagyobb számok nagyobb szuggesztív hatást gyakorolnak, ezért újabban a médiumok a 30 milliós világfertőzöttséget számlálják és közlik naponta, miközben ez az adat a félelemkeltésen kívül minden szempontból értéktelen. A hamis, félelemkeltést fokozó megfogalmazások tudatosságához, szándékosságához, a média szerkesztői részéről, kétség nem férhet, miközben rémhírterjesztést büntető törvényt léptettek életbe.

Ha a tömegmédiumokban olyan formában, technikával jelenik meg egy esemény, mint a Covid 19 járvány, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a hírek hamisak. Hogy a járványt illetően mi az igazság, azt a nyilvános hírekből nem lehet eldönteni, de azt fel kell tudni ismerni, hogy az ilyen formában terjedő hírek álhírek. Hogy a Covid 19 vírus mikor keletkezett és hogyan mutálódott, nem tudjuk biztosan, de azt igen, hogy a tömegmédia az elmúlt 1-2 évtizedben lényegi változáson (mutáción) ment át, aminek következtében szuggesztív (agymosó) kapacitása soha nem látott mértékben megnőtt. Az a médiafogyasztó, aki nem képes a médiumokat saját értékükön kezelni, finoman szólva: korszerűtlen ember. Ha pedig a törvényhozás nem korlátozza, vagy inkább tiltja meg a tömegmédiumokban a negatív hírek reklámhordozóként való használatát, amely gyakorlat durva visszaélés a veszélyekkel és szerencsétlenségekkel, akkor az országos és világméretű hisztériakampányok sora nemhogy véget nem ér, hanem beláthatatlan mértékben szaporodni fog. E hisztériakampányok gerjesztői, technikai kivitelezői és elsődleges haszonélvezői a tömegmédiumok.

122 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK