top of page

Meghátráltak: Hazafiak tüntetése miatt közönség nélkül tartják meg a Meseország Mindenkié-felolvasás

Mégsem megy el a vasárnap délelőtt, a második kerületi Átriumban, a Dúró Dóra Mi Hazánk-képviselő által korábban nyilvánosan ledarált mesekönyvből tartandó nyilvános felolvasásra Őrsi Gergely, a II. kerület ellenzéki polgármestere. A Meseország Mindenkié! – Mesematiné programjában az LMBTQ-barát, gyerekeknek szóló kiadványból Szalai Kriszta színművész tart majd délelőtt 10 órától nyilvános felolvasást. A Labrisz Leszbikus Egyesület, és a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene Facebook-oldal által szervezett eseményt az eredeti program szerint Őrsi is felolvasott volna egy mesét.

Azonban a héten a rendezvény ellen a Hazafiak, a múltban számos Pride-ellenes akciót is szervező Budaházy-testvérek jelentettek be a helyszínen ellenakciót, a jobboldali-konzervatív aktivisták által használt aláírásgyűjtő internetes platformon, a CitizenGo-n pedig petíciót tettek közzé, amelyben a könyvterjesztőket arra kérték, „vegyék le kínálatukból” a Meseország Mindenkié című művet.

A Budaházy Edda által az Átriumhoz bejelentett tiltakozó akciót a BRFK végül is engedélyezte, annyi kikötéssel, hogy azt nem a Margit körút 55. szám előtt, hanem egy ajtóval arrébb, a Margit körút 57. szám előtt tarthatják meg.

A döntésről a Facebook-oldalon közleményt is publikáltak, ebben Mérőék úgy fogalmaztak:

„a rendőrségnek mérlegelnie kellett volna, hogy erre a rendezvényre várhatóan érkeznek majd gyerekek, akiket megrémíthet az, ahogyan viselkednek, öltözködnek a tudhatóan és alaposan dokumentáltan ordas eszméket valló szélsőségesek – akikről már több, korábbi alkalom miatt azt is elég jól tudjuk, hogy milyen módon gyülekeznek. Nyilván megrémítené a gyerekeket az is, hogy belekötnek a szüleikbe, agresszívek, és kirekesztő üzeneteket hirdető ruházatban, transzparensekkel érkeznek (vélhetően).

Mivel az extrém nézeteket valló szélsőjobb tüntetése közvetlenül az Átrium mellett lett volna – mert más, távolabbi helyszínt nem fogadnának el –, alappal lehet feltételezni, hogy az ő gyülekezési joguk aránytalanul sértette volna a gyerekek jogait – ezzel pedig hátráltatva az ő megfelelő lelki fejlődéshez való jogukat –, így ezt a demonstrációt jogszerűen meg lehetett volna tiltani. Főleg, mert a fenyegető kommentekről e-mailben és telefonon is, többször értesítettem a BRFK munkatársait, ami miatt a kulturális (gyerek)rendezvényt eleve biztosították volna, ha nincs bejelentett ellentüntetés, akkor is. Önmagában nonszensz, rendőri védelmet kérni egy meseolvasásra, nem igaz?”

Budaházy Györgyék tervezett akciójával kapcsolatban ehhez Mérő még hozzátette:

„Egy köztörvényes, ordas eszméket valló bűnöző és a testvére tudott olyan helyzetet teremteni”, amely közönség nélküli eseményre kényszerítette őket.

Köszönjük a Hazafiaknak és Budaházy György barátunknak ezt az akciót!

 

21 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg