VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Kéthetes zárlat Skóciában és Észak-Angliában – 74 000 angol halt meg tavasszal az elmaradt kórházi k

Tízmillió Észak-Angliában élő embert a lehető legszigorúbb lezárási korlátozásokkal sújtanak hétfőtől annak érdekében, hogy lassítsák a megbetegedések rohamos növekedését. Boris Johnson a kritikusok véleményét figyelmen kívül hagyva bevezeti a harmadik szintű korlátozásokat – az új riasztórendszer legmagasabb szintjét – a Covid-19 által sújtott területeken. Manchester, Liverpool és Newcastle – az a három északi város, ahol a helyi korlátozó intézkedések ellenére is folyamatosan nő a fertőzés, ezért érvényesítik a még szigorúbb szabályozást – írja a The Sun. A kormányfő állítólag annak ellenére teszi meg a bejelentését, hogy a 22 óra utáni vendéglátási tilalom ellen lázadó képviselők megkezdték a szövetségesek keresését annak érdekében, hogy megtorpedózzák a határozatot. Ők számíthatnak a kabinet azon tagjainak támogatására, akik meg akarják védeni a gazdaságot az újabb karanténhelyzet okozta pusztító következményektől.

A három érintett város vezetői tegnap arra kérték a miniszterelnököt, hogy ne vezessenek be szigorúbb korlátozásokat. Nicola Sturgeon hasonló kéthetes korlátozást jelentett be Skóciában, míg Matt Hancock egészségügyi miniszter korábban arra utalt, hogy Anglia követheti Skócia példáját. Edinburgh-ban minden kocsma és étterem 16 napra bezár. Más területeken nyitva maradhatnak a vendéglátóhelyek, de csak a szabadban szolgálhatják ki a vendégeiket. A lázongó angol képviselők elismerik: lehetséges, hogy korlátozások nélkül még jobban emelkedik a megbetegedések száma, de az országban eddig is meglévő helyi zárlatok tapasztalatai azt mutatják, hogy a szigorúbb szabályokkal nem sikerült megfékezni a vírust. Ennek egyik fő okát abban látják, hogy az egyetemi fiatalságot egyáltalán nem érdeklik az intézkedések. Az egyetlen hely, ahol szigorúbb intézkedések sikeresek voltak, az Leicester városa volt. A képviselők szerint azonban az ottani korlátozások annyira drákóiak voltak, hogy ha ezek lennének érvényben az egész országban, akkor a gazdaság újból leállna.

A világ minden tájáról orvosok és tudósok ezrei írták alá a „Nagy Barrington Nyilatkozat” néven ismert levelet, amelyet Massachusetts városáról neveztek el. A nyilatkozat kezdeményezői az Oxford-i, Harvard-i és Stanford-i egyetemek vezető epidemiológusai voltak.

Ők a „fókuszált védelem” új taktikája mellett érveltek. Az időseket és a kiszolgáltatottakat védenék, míg a társadalom többi része visszatérne a normális életbe a nyájimmunitás kialakítása érdekében.

A levél rámutat arra, hogy „a Covid-19 okozta halálozás több mint ezerszer nagyobb az idősekben és a fogyatékosságokban szenvedők között, mint a fiatalokban”, és hogy „a gyermekek számára ez kevésbé veszélyes, mint sok más ártalom, beleértve az influenzát is”.

Kijelenti, hogy a jelenlegi politikák „pusztító hatással vannak a közegészségügyre”. Ezek közé tartozik „alacsonyabb gyermekkori oltási arány, romló szív- és érrendszeri betegségek kimenetele, kevesebb rákszűrés és romló mentális egészség – ami az elkövetkező években nagyobb mértékű halálozáshoz vezet. Az aláírók véleménye szerint ezeknek a döntéseknek a következményei a munkásosztályt és a társadalom fiatalabb tagjait terhelik majd túl”.

A professzorok szerint a kormány által előírt gyógymód rosszabb, mint a betegség. A BBC és a sugárzott média nagy része figyelmen kívül hagyta a nyilatkozatot, amelyet 3621 tudós és 5919 orvos írt alá. A kormány saját modellezése szerint 74 000 ember halt meg a márciusban bevezetett zárlat közvetett következményeként.

Közben kiszivárgott az is, hogy a kormányzat megkezdte a még engedéllyel nem rendelkező új vakcina kiszállítását az elosztóközpontokba, és felkészíti a szakszemélyzetet arra, hogy decemberben megkezdje az oltási kampányt.

Források:

MOGY-embléma_2019.png
Blogos rovatok
Kiemelt cikkek