top of page

Fogmosással és szájvízzel a COVID-19 ellen

Angol és német orvosok és fogorvosok azt javasolják, hogy az egyes országok kormányai a maszkhasználat, a távolságtartás és a gyakori kézmosás mellett hívják fel a lakosság figyelmét a fogmosás és a szájvízhasználat antibakterális és antivirális hatásaira is.

Martin Addy, a Bristoli Egyetem fogorvos professzora azt állítja, hogy a fogkrémek olyan speciális anyagokkal rendelkeznek, amelyek eltávolíthatják a szájüregbe került vírusrészecskéket. Szerinte a kormánynak ösztönöznie kell a napi kétszeri fogmosást a lakosság körében.

Állítása szerint a fogkrémekben is megtalálhatóak a kézfertőtlenítő zselék összetevői. Ezek az anyagok elpusztíthatják a szájon keresztül bejutott a koronavírust, és megakadályozzák annak szaporodását. Addy professzor szerint az embereknek minden alkalommal meg kell mosniuk a fogukat, mielőtt elhagyják otthonaikat. Minden bevásárlás, edzés vagy éttermi látogatás előtt szükséges lenne a megszokott kétperces műveletet elvégezni.

"A szájban lévő fogkrém antimikrobiális hatása három-öt órán át fennmarad, és ezáltal csökkenti a nyál vírusterhelését vagy a szájba kerülő vírusok fertőzőképességét."

Német tudósok ugyanezt állítják a szájvízről. A nyugat-németországi Bochum egyetemének virológusai nyolc, különböző összetevőkkel rendelkező németországi gyógyszertárakban kapható szájvizet teszteltek.

Minden szájvizet összekevertek vírusrészecskékkel és az elegyet ezután 30 másodpercig rázogatták a gargarizálás hatásának utánzása céljából.

Ezután megmérték a vírus mennyiségét a folyadékban. Három szájvíz esetében 30 másodperces expozíciós idő után már nem lehetett a vírust kimutatni. A kutatók szerint további kutatásokra van szükség annak megértéséhez, hogy ez valóban megakadályozza-e a vírus terjedését és, hogy ez a hatás valójában meddig tart.

A kutatásokat vezető Toni Meister asszony a következőket nyilatkozta: „A szájöblítéssel történő gargarizálás nem gátolhatja a vírusok termelődését a sejtekben, de rövid távon csökkentheti a vírusterhelést ott, ahol a legnagyobb a fertőzés lehetősége, nevezetesen a szájüregben és a torokban. Ez pedig hasznos ismeret lehet a Covid-19 betegek orvosi ellátása során."

Forrás:

31 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page