VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

KITÜNTETÉST KAP AZ „AVANTI RAGAZZI DI BUDA” DAL SZERZŐJE

A magyarok szabadságszeretetéről szóló dalnak nevezte az MTI-nek az Előre budai srácokat a szerző, Pier Francesco Pingitore, akinek október 23. alkalmából a magyar érdemrend tisztikeresztje kitüntetést adományozzák.

Pier Francesco Pingitore 1966-ban írta a ma már Magyarországon is jól ismert Előre budai srácok, előre pesti srácok refrénű dalt.

A magyar érdemrend tisztikeresztje kitüntetést Rómában, a nemzeti ünnep előtt esedékes megemlékezésen veszi át Kovács Ádám Zoltán nagykövettől. Az idei október 23-i megemlékezésen a járványintézkedések miatt Rómában is korlátozott számban vesznek részt.

A nyolcvanhat éves egykori újságíró, rendező, dramaturg elmondta, hogy a dalt az 1956-os magyar forradalom tizedik évfordulójára írta.

Pier Francesco Pingitore visszaemlékezése szerint a hatvanas évek közepén Olaszország is a kelet és nyugat közötti csendes nyugalom politikáját követte: „az tűnt a legkényelmesebbnek, ha nem bolygatjuk a történteket, én viszont nem akartam elfelejteni a magyarok szabadságharcát, azt akartam, hogy a szabad Európa büszkén rázza le magáról a tétlenséget és felejteni akarást”.

A dalt elsőként az akkori kulturális és politikai élet központjának számító Bagaglino nevű római kabarészínházban adták elő. Az Előre budai srácok zenéjét Dimitri Gribanovski szerezte, az előadó Pino Caruso színész volt.

„Első alkalommal százötven néző hallgatta, másnap már az egész városban dúdolták” – hangoztatta Pingitore. Hozzátette, az olaszok, ha messziről is, de „nagy átéléssel” kísérték a magyar forradalom sorsát. Elismerte, nem gondolta, hogy dalát 2020-ban az olasz és magyar fiatalok fogják énekelni.

„Nagyon örülök, de ez nem az én érdemem, hiszen én nem tettem mást mint írtam egy dalt. Az érdem a magyaroké, akiknek a dal emléket állít” – mondta.