top of page

Orbán is, Trump is egyenes ember – az USA távozó nagykövete a Mandinernek

Érthető, hogy a magyaroknak fontos a határon túli magyarság ügye és Trianon emléke – mondja a Mandinernek David Cornstein. Az Amerikai Egyesült Államok november elején távozó nagykövete hozzáteszi: a magyar kormánnyal nagyon jók a kapcsolatok. Szóba kerül az orosz energiafüggés, Kína és a koronavírus, a fegyvervásárlások és persze az, hogy mire számítsunk a következő nagykövettől. Interjúnk.

Amikor januárban interjút adott nekünk, azt mondta, két fő célja van: az ukrán nyelvtörvény rendezése és az energiapolitika ügye, a diverzifikáció előmozdítása. Hogyan állnak ezek az ügyek?

– Az üzleti életben megtanultam, hogy egyes álmaink meghiúsulnak. Itt is ez történt. Az energiaügyekben volt némi fejlődés, főleg ami a horvát LNG-terminált illeti. Az energiahordozók legalább 10 százaléka már nem az oroszoktól érkezik, és talán több diverzifikációra, több terminál építésére is lesz lehetőség. Reméltem, hogy a gázvezeték, ami a Fekete-tenger alatt húzódna, és Romániából jönne a gáz rajta, megvalósul, de úgy tűnik, az Exxon eladja a részesedését a projektben. Energiafronton tehát részleges a siker. Ami az ukrán nyelvtörvényt illeti: sajnos semmi sem változott január óta. Akkor a választásokra vártunk, a választások ugyan megvoltak, de semmi sem történt a kérdésben. Pedig az ukránoknak fontos lenne, hogy közeledjenek a NATO-hoz, a magyaroknak pedig, hogy lezárhassák ezt az ügyet. Tudom, hogy külügyminiszteri szinten sok találkozó volt, a kormányfői szint még várat magára. Remélem, egy ponton ez is megtörténik, ez lenne mindkét ország érdeke.

Mit gondol, érti a nemzetközi politika a magyar álláspontot?

– Azt nem tudom, a világ érti-e, számomra viszont teljesen érthető a magyar álláspont.

Ha Magyarországon bárkivel beszélgetsz, és megpróbálja leírni az országot, rendszeresen elhangzik, hogy Magyarország olyan ország, amit magyarok vesznek körbe. Elvégre a trianoni békeszerződés elcsatolta az ország kétharmadát. És a határ másik oldalán élő magyaroknak még ma is erős a kötődése Magyarországhoz. Teljesen megértem, hogy meg kell őket védeni. Ugyanakkor egy másik országban élnek, és az az ésszerű, ha megtanulják annak az országnak a nyelvét is. Ha a felek félre tudnák tenni a nézetkülönbségeket, és azt néznék, mi az országaik érdeke, mindenki jobban járna.

– Ha külföldiekkel való beszélgetés közben szóba kerül Trianon, általában annyi a válasz, hogy „régen volt, lépjetek túl rajta”.

Hát, el tudom képzelni, mit szólnának az amerikaiak, ha a hazájuk harmadát Kanadához, másik harmadát meg Mexikóhoz csatolnák.

Azt hiszem, nem lennének boldogok.

Hogy látja, Orbán Viktor elszigetelődött a nemzetközi politikai életben?

– A legsúlyosabb kritikám Magyarország kormánya felé az, hogy a pr-ja a lehető legrosszabb. Ebben tényleg pocsékul teljesít a kormány. A Magyarországról alkotott kép az Európai Unióban és az Egyesült Államokban teljesen más, mint a valóság. Remélem, ha hazatérek a nagyköveti posztról, segíteni tudok egy kicsit. Ugyanakkor a kormánynak is dolgoznia kell az ügyön.

Orbán Viktor az elsők közt volt, akik gratuláltak Donald Trumpnak, sőt még a 2016-os választások előtt kiállt mellette. Nemrég pedig kijelentette, hogy reméli, Trump nyeri a választást. Bölcs dolog ilyen kijelentéseket tenni? Vagy kockázatos, de bátor?

Jobban ismerem az Egyesült Államok elnökét, mint a magyar kormányfőt, de ismerem mindkettejüket, és tudom, hogy mindketten egyenes emberek, amit gondolnak, azt mondják.

Őszintén mondom, hogy ez nagyon üdítő. A legtöbb politikus azt mondja, ami politikailag korrekt. Ez a két ember pedig azt mondja, ami a fejében van, ami a szívén, az a száján.

Az ön érkezése előtt, az Obama-elnökség utolsó éveiben meglehetősen rossz volt a két ország közötti kapcsolat, nem is beszélve a nagykövetség misszióvezetőjéről. Talán Orbán azért mond ilyeneket, mert rosszabb már úgysem lehet?

– Szerintem ez igaz lehet. Amikor idejöttem, nehéz lett volna elképzelni rosszabb viszonyt. S most, hogy távozom, a kapcsolatok sokkal jobbak.

Örülök, hogy ehhez hozzájárulhattam. Tudja, ha jók a kapcsolatok, akkor el lehet érni dolgokat. Ha nincs párbeszéd, akkor nehéz bármire is jutni. Most jó a viszony, és sok mindent el is értünk. Ennek igazán örülök.

(…)

 

4 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page