top of page

Az ombudsmanhoz szaladtak a civilek az LMBTQ-mesekönyv védelmében

Orbán Viktor október 4-i rádióinterjúja kapcsán fordult az ombudsmanhoz nyolc civil szervezet, mert úgy gondolják, hogy a miniszterelnök kijelentései megerősítik a társadalom többségében meglévő, a szexuális kisebbségek ellen irányuló sztereotípiákat. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közleményében úgy fogalmazott: a könyv körül kirobbant vita homofób állami gyűlöletkeltéssé alakult.

A Meseország mindenkié a Labrisz Leszbikus Egyesület kiadásában jelent meg, és miután Dúró Dóra, a Mi Hazánk politikusa ledarálta a könyv egy példányát, sokak számára homoszexuális propagandaként híresült el. Dúró akciójára több magyar híresség is reagált, de szót emelt a könyvdarálás ellen a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése is. A mesekönyv iránt ezután annyian kezdtek el érdeklődni, hogy rögtön a sikerlista élére került – írja a Telex.

A civil szervezetek szerint azzal, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az október 4-i rádióinterjúban úgy fogalmazott, hogy Magyarország a homoszexualitás tekintetében egy toleráns, türelmes ország mindaddig, amíg békén hagyják a gyerekeinket, megerősíti a társadalom többségében meglévő, a szexuális kisebbségek ellen irányuló sztereotípiákat: azt sugallja, hogy a gyerekek egészséges fejlődését már az is veszélyezteti, ha tudomást szereznek a többségitől eltérő vonzalmak létezéséről.

Az ombudsman törvénybe foglalt feladata, hogy kiálljon a leginkább veszélyeztetett társadalmi csoportok jogaiért, ezért az aláíró civil szervezetek arra kérték a biztost, hogy emelje fel szavát a miniszterelnök homofób nyilatkozatával szemben, és nyilvánítsa ki, hogy egy demokratikus, a kisebbségek egyenlő emberi méltóságát tiszteletben tartó jogállamban nincs helye a kormányzati gyűlöletkeltésnek. A civilek beadványukban azt is jelezték, hogy alapjogot sért, ha egyes polgármesterek – így a csepeli és a mezőkövesdi – betiltják a könyv használatát településük óvodáiban.

 

11 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg