top of page

1956: itt nézheti meg Szilágyi Andor Mansfeld című játékfilmjét

TIZENNYOLC ÉVES KORÁBAN VÉGEZTÉK KI A PESTI FIATALEMBERT

A rendező szerint Mansfeld Péter emléke élni fog, mert a sorsa azt juttatja eszünkbe, hogy a szabadságért nagy áldozatokat kell hozni.

– Nekem ’56 mindig is egyet jelentett egy név nélküli gyerekember emlékével. Nem budapesti vagyok, fiatalkoromban azonban mégis nagyon sokszor hallottam egy fiú történetét, akit 18 évesen kivégeztek az ötvenhatos forradalom „folytatása” miatt. Ha ilyenkor, október táján azokról a régi eseményekről beszélgettünk, vagy immár Pestre kerülve 23-án égő emlékgyertyát tettünk ki az ablakba, az én szemem előtt mindig az ő ismeretlen arca jelent meg.

Aztán 1986-ban elkezdtem írni róla egy regényt, Világtalan szemtanú címmel. Amikor 1989-ben ez a kézirat nyomdába kerülhetett, a szedő óvatosan azt kérdezte a kiadótól, hogy ez a könyv véletlenül nem Mansfeld Péterről szól-e. Így, hála Istennek, az utolsó pillanatban az első oldalra felkerülhetett a felirat: Mansfeld Péter emlékére – mondja Szilágyi Andor filmrendező, aki később színházi darabot írt, majd nagyjátékfilmet forgatott a kivégzett pesti fiatalember sorsáról. A filmet ide kattintva nézheti meg.

– Nem ivott, nem cigizett, soha nem volt nővel, a szabadság angyala volt, egy hazafias gyerek, akit nem hagyott nyugodni a sok igazságtalanság, amit a magyar nemzet ellen elkövettek. Szeretném hinni, hogy amíg él magyar ember ezen a földön, addig Mansfeld Péter emléke is élni fog, mert a sorsa azt juttatja eszünkbe, hogy a szabadságért nagy áldozatokat kell hozni – mondta a rendező.

(...)

Mansfeld László, Péter testvére, tavaly februárban halt meg 74 éves korában, ő volt bátyja emlékének leghőbb ápolója. Az ő kitartó erőfeszítéseinek köszönhető, hogy 2008-ban a főváros II. kerületében egy parkot neveztek el a testvéréről, nem véletlenül a Rózsadomb Parlamentre néző oldalában.

 

12 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page