VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Ne temessük el a múltat! – Üzenik az ősi fejfák

A fejfás temetkezési kultúra különleges szellemi és tárgyi öröksége nemzetünknek, melyet népünk még a messzi Keletről hozott magával. Ennek ellenére a régi, fából készült síremlékek döntő többsége menthetetlenül pusztul, miközben a magyar temetők lassanként lélektelen túlvilági beton-lakótelepekké válnak. Ismeretterjesztő filmünk ennek az örökségnek járt utána, azzal a nem titkolt céllal, hogy ősi temetőink veszélyeztetettségére, megóvásuk fontosságára felhívjuk a figyelmet, amíg nem késő.

Halottak napja közeledtével feltöltöttük a Patrióták Youtube-csatornájára legújabb ismeretterjesztő kisfilmünket, amellyel ősi fejfás temetőink veszélyeztetettségére, megóvásuk fontosságára szeretnénk felhívni a figyelmet, amíg nem késő.

A film elkészítését idén tavasszal több hónapos kutatómunka és terepbejárás előzte meg, mialatt felkerestük azokat a temetőket, amelyeket a néprajzkutatók már ötven-száz évvel ezelőtt is említésre méltónak találtak a fejfák tanulmányozása során. Az összkép azonban elszomorító: legtöbb helyen már alig találtuk nyomát a népi kultúra egykori gazdagságának.

A közel félórás filmhez kapcsolódóan egy emlékkötet is megjelenik hamarosan, amely a korábbi években készült határon túli felvételeket is tartalmazza, így érdekes látleletet nyújt a fejfás temetők XXI. század eleji helyzetéről. A tavaszi járványhelyzet miatt ugyanis csak a belhoni fejfás temetőket tudtuk felkeresni, mivel a határokat nem léphettük át.

(…)

Tovább a cikkhez

MOGY-embléma_2019.png
Blogos rovatok
Kiemelt cikkek