VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

A civilizációs és a kulturális öntudat teljes felszámolása zajlik – beszélgetés Köntös Lászlóval

– Mi a végső céljuk ezzel, és kik mozgatják a szálakat a háttérben?

– Ez egy hosszú történelmi folyamat. Egészen a II. világháborúig kell visszamennünk, hogy megértsük. Akkor hangzott el Adorno német filozófus szájából egy paradigmatikus mondat, melynek mélységét talán nem is fogtuk fel teljesen. Azt mondta: „Auschwitz után verset írni barbárság”. Ez azt jelenti, hogy az európai keresztény civilizáció folytathatatlan. Bizonyos értelemben tényleg így van. A holokauszt abszolút cezúra, viszonyítási pont a nyugati keresztény civilizáció folytonosságának értelmezésében. Aki ezt nem érti, semmit sem ért a mából. Másrészt kétezer év történetéből nem lehet csak úgy kilépni. Ez a történelmi feszültség máig megoldatlan, súlyos társadalomlélektani teher, amelynek a tünetei visszaköszönnek napjainkban is. Úgy tűnik, a folytathatóság kérdése ma is kísért. Ennek mai kibontakoztatását láthatjuk a cancel culture-ben vagy a Black Lives Matter mozgalomban is.

Immár a nyugati keresztény civilizáció egésze kérdőjeleződik meg. Azt akarják érzékeltetni, hogy minden, amit a fehér ember tesz, bűnben fogant. Vagyis a civilizációs és a kulturális öntudat teljes felszámolása zajlik.

Ebbe a szemléletbe illeszkedik bele a migránsok határtalan számú befogadásának ideológiája is. Ha tízmillió számra betelepülnek a muszlimok, az tovább oldja Európa keresztény jellegét. Ez azoknak az érdeke, akik nem akarják, hogy az egyén identitása történelmi gyökerekre nyúljon vissza, és közösségi jellegű legyen.

Az egyén fontosságát hangsúlyozzák. Nem véletlen, hogy az egyéni szabadság kérdését a szexuális szabadság kérdésére korlátozták.

A végső cél pedig, hogy engedelmes fogyasztókat neveljenek, akik beállnak a futószalag mögé. Azt üzenik: ha veszel magadnak egy márkás pulóvert, és felveszed, az majd identitást ad neked. Nyilván nem kell a múltat idealizálni, Adorno mondatát ma is komolyan kell venni. Ám a kulturális közösségi emlékezet teljes felszámolása eléggé abszurdnak tűnik.

– Vagyis egy agymosott fogyasztói társadalom létrehozása a rejtett, végső cél?

– Igen, egy atomizált társadalomé, melyben az embereknek semmi közük egymáshoz, és nem a közösségből eredeztetik magukat. Csak az egyén a lényeg, aki valami módon meghatározza önmagát, és a szabadságát abban tudja megélni, hogy bár fiúnak született, lány is lehet.

– Valójában kiforgatják a szabadság eredeti jelentését?

– Hívószóként használják. Hisz ki ne szeretné a szabadságot? A totális alapérték náluk az egyén szabadsága, és könnyű bárkit felhergelni, utcára vinni, ha azt terjesztjük, hogy ezt le akarják rombolni. Mögéjük pedig beállnak a multicégek. Vicces, amikor például a Facebook vezet szabadságharcot… Azt mindig az elnyomottak vezették a történelem folyamán, soha nem az uralkodók. A nemzetek, különösen egy olyan kis rebellis nemzet, mint a magyar, a nagyhatalmak útjában áll.

– Mit adhat a kereszténység ebben a normalitástól elrugaszkodott, hitnélküliséget ösztönző világban?

– A kereszténység pajzs, védelem, szellemi háttér, fundamentum. De sajnos ez nem jön át eléggé erőteljesen vagy sehogyan sem a nyugati kereszténység meghatározó vezetőinek részéről. A keresztény vezetők egy része beáll a sorba.

Lefejeznek egy imádkozó katolikust egy katedrálisban. Erre mit tesz a kereszténység? Semmit!