VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

A demokraták „Occam borotvája”

„Pluralitas non est ponenda sine neccesitate” avagy „A többletet nem kell bevezetni szükségtelenül”. Egyszerűbben: „Borotváljuk le a szükségtelen részleteket!” Ockham borotvája egy középkori filozófiai elv, amely szerint két, az adott jelenséget egyformán jól leíró magyarázat közül azt érdemes választani, amelyik az egyszerűbb.

Az angol filozófus és ferencesrendi szerzetes William Ockham (1285-1349), mint a legtöbb ferencesrendi, minimalista életet élt, a szegénységet tekintve ideálisnak, akárcsak Szent Ferenc. Tanaiért XXII. János pápa kiátkozta. Erre válaszként egy értekezésben logikusan mutatta be, hogy János pápa valójában eretnek. Az eredeti elv annak a hitnek a kapcsán merült fel, hogy az egyszerűség maga a tökélesség.

Occam borotváját nevezik a takarékosság alapelvének is, és vannak, akik Occam borotváját használják a költségvetési megszorítások igazolására, hiszen amit kevesebbel is meg lehet csinálni, azt miért tennénk többel”. Occam valószínűleg kevesebb feltételezésre, és nem kevesebb pénzre gondolt.


A demokraták Occam borotvája Georgiából jön...

Stacey Abrams, a georgiai demokrata vezető a múlt héten közölt egy véleménycikket a Washington Postban: „Demokráciánk a Trump-érában halálközeli tapasztalatokkal nézett szembe. Így lehet újraéleszteni."

A cikkben Abrams természetesen szemetesbe dobta Donald Trumpot minden intézkedésével együtt, majd megnevezi azokat a törvényjavaslatokat, amelyeket a Kongresszus már elfogadott és Joe Biden elnök által aláírt törvények között is megtalálunk. Törvény fog születni „a jogok előmozdításáról”, a „ demokrácia védelméről ”, a „kolumbiai kerület önálló államiságáról” és Puerto Rico „kötelező érvényű önrendelkezéséről” is.

Írásában arra hivatkozik, hogy az elkövetkező időszakban „a demokrácia jövője megköveteli”, hogy ezeket a törvényeket meghozzák. A republikánus újságírók szerint úgy tűnik, hogy a közelmúlt nagyszámú elnöki rendelete és az új törvények elsősorban nem a demokrácia, hanem a „demokraták jövőjével” kapcsolatosak.

Abrams 2018-ban pártja jelöltje volt az „őszibarack állam” kormányzóválasztásán, amit akkor elveszített. Abban az időben ez az engesztelhetetlensége szórakoztató figurává tette a republikánusok körében, de manapság