VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

A demokraták „Occam borotvája”

„Pluralitas non est ponenda sine neccesitate” avagy „A többletet nem kell bevezetni szükségtelenül”. Egyszerűbben: „Borotváljuk le a szükségtelen részleteket!” Ockham borotvája egy középkori filozófiai elv, amely szerint két, az adott jelenséget egyformán jól leíró magyarázat közül azt érdemes választani, amelyik az egyszerűbb.

Az angol filozófus és ferencesrendi szerzetes William Ockham (1285-1349), mint a legtöbb ferencesrendi, minimalista életet élt, a szegénységet tekintve ideálisnak, akárcsak Szent Ferenc. Tanaiért XXII. János pápa kiátkozta. Erre válaszként egy értekezésben logikusan mutatta be, hogy János pápa valójában eretnek. Az eredeti elv annak a hitnek a kapcsán merült fel, hogy az egyszerűség maga a tökélesség.

Occam borotváját nevezik a takarékosság alapelvének is, és vannak, akik Occam borotváját használják a költségvetési megszorítások igazolására, hiszen amit kevesebbel is meg lehet csinálni, azt miért tennénk többel”. Occam valószínűleg kevesebb feltételezésre, és nem kevesebb pénzre gondolt.


A demokraták Occam borotvája Georgiából jön...

Stacey Abrams, a georgiai demokrata vezető a múlt héten közölt egy véleménycikket a Washington Postban: „Demokráciánk a Trump-érában halálközeli tapasztalatokkal nézett szembe. Így lehet újraéleszteni."

A cikkben Abrams természetesen szemetesbe dobta Donald Trumpot minden intézkedésével együtt, majd megnevezi azokat a törvényjavaslatokat, amelyeket a Kongresszus már elfogadott és Joe Biden elnök által aláírt törvények között is megtalálunk. Törvény fog születni „a jogok előmozdításáról”, a „ demokrácia védelméről ”, a „kolumbiai kerület önálló államiságáról” és Puerto Rico „kötelező érvényű önrendelkezéséről” is.

Írásában arra hivatkozik, hogy az elkövetkező időszakban „a demokrácia jövője megköveteli”, hogy ezeket a törvényeket meghozzák. A republikánus újságírók szerint úgy tűnik, hogy a közelmúlt nagyszámú elnöki rendelete és az új törvények elsősorban nem a demokrácia, hanem a „demokraták jövőjével” kapcsolatosak.

Abrams 2018-ban pártja jelöltje volt az „őszibarack állam” kormányzóválasztásán, amit akkor elveszített. Abban az időben ez az engesztelhetetlensége szórakoztató figurává tette a republikánusok körében, de manapság mégis az nevet, aki utoljára nevet.

Február 12-én a The New York Times ezzel a vezércikkel jelent meg: „Stacey Abrams tudja, hogyan lehet kék színűvé tenni a vörös államot.” Az eredmény természetesen az lett, hogy Abrams istenné vált a demokraták számára. Vajon mit tett Abrams az elmúlt három évben, hogy újjáépítse magát és megszerezze ezt a befolyást a pártjában? Keményen dolgozott és számolt.


A demokrata politikus rájött, hogy a kortárs kampányok nagy része olyan tevékenységekből áll, amelyek nem feltétlenül esnek egybe a több szavazat megszerzésével. Vagyis felesleges. Ilyen például pénzt költeni tévéhirdetésekre vagy híreket, felhívásokat közzétenni a közösségi médiában.

Ezek a tevékenységek tagadhatatlanul a kampányok részét képezik, de nyilvánvalóan nem kapcsolódnak a szavazatok megszerzéséhez és a választások megnyeréséhez. Az átlag szavazó megnézi a hirdetést a tévében vagy egy tweetet a Twitteren, és mégsem hoz határozott döntést a szavazásáról.


A szavazás leadása a fontos

A demokrata politikus szerint a szavazás leadása a fontos. Minden kampánynak erre kell összpontosítania. A győzelem módja az, hogy valaki több szavazatot szerez a másiknál. Mindegy, hogy elvben hány ember támogatja, az a nagy kérdés, hogy ezek közül a támogatók közül kik azok, akik le is adják a szavazatukat. A több szavazat megszerzésének a legjobb módja, ha minél több olyan személyt regisztrálunk, akik a jelöltjükre szavaznak.


Ha kell adjunk állampolgárságot neki, ha kell, hozzuk ki a börtönből, ha kell, fizessük ki a büntetését, hogy szavazhasson.

Miután regisztráltuk őket, érjük el, hogy szavazzon. A postai út pedig azért tökéletes, mert azok, akik családi elfoglaltság, munkahelyi feladat vagy lustaságuk miatt nem vennének részt személyesen a szavazáson, a levélszavazatokkal támogathatják jelöltjüket.

A demokraták rengeteg időt, pénzt és számítógépes felületek ezreit vetették harcba a politikai csatatér átalakításának érdekében – és ez megtérült. A republikánus szakértők szerint utol kell érniük ellenfeleik módszereinek hatékonyságát, különben ezen egyszerű elv „kékké” formálja a hagyományosan „vörös” államokat is.

A demokrata párt operatív munkatársai rájöttek, hogy a győzelemhez vezető út a regisztráció, a motiváció (és, ha szükséges, a szállítás) mind-mind a szavazás konkrét aktusára kell, hogy összpontosítson. Ebben a megvilágításban a TV, a tweetek, a viták, a gyűlések, a felvonulások stb. nem annyira mérvadóak. A szavazás leadása a fontos.

Leegyszerűsítve: ez egy politológiai, filozófiai „borotva”, amely levágja a kampányok felesleges és bonyolult elemeit. A kampányt illetően egyszerű a feladat: rábírni az embereket a szavazásra. A tényleges szavazáson kívül minden más felesleges.

Az amerikaiak alig több mint negyede szavazott csak a hagyományos módon (szavazóhelységekben), márpedig a republikánusok erőfeszítései csak erre a rétegre összpontosítottak.

A Breitbart cikkírója így gondolja:

„Nincs visszaút, még akkor sem fog változni semmi, amikor a Covid-19 elmegy. A levélszavazást az amerikaiak milliói életük állandó részévé tették, és nem fogják eltűrni, hogy elveszítsék a távoli szavazás lehetőségét. Tehát a republikánusoknak ki kell találniuk, hogyan virágozhatnak fel ebben az új politikai környezetben különben nem fognak virágozni. Valójában, ha a republikánusok a saját politikai sírjuk ásását választják, a demokraták készen állnak arra, hogy a koporsójuk tetejére a lehető legnagyobb dombot rálapátolják.”

Egy ideje köztudott, hogy a hazai pártok vezetgetnek listát a saját választóikról. Az alkalmazott módszerek többsége illegális. Néhányan önként járultak hozzá a listán való nyilvántartáshoz, mások egyáltalán nem tudják, hogy ott szerepelnek. Van, ahol ezeket az adatokat törvénytelenül tárolják. A demokrata módszert a hazai ellenzék már a fővárosi önkormányzati választások során alkalmazta.


Forrás:

https://www.breitbart.com/politics/2021/02/14/pinkerton-stacey-abrams-outlines-her-plan-for-democratic-domination-so-whats-the-republican-plan/