top of page

A Facebook nem kompatibilis a demokráciával


Ilyen az, mikor egy demokrata vagy zöld szenátor szerint a Facebook csak „Fake Book”

„A demokrácia szemszögéből nézve Mark Zuckerberg egy közönséges diktátor.”

Peter Sunde (svéd politikus)

„A demokrácia szabadsága nem biztonságos, ha az emberek elviselik a magánhatalom növekedését

egy olyan pontig, ahol erősebb lesz, mint maga a demokratikus állam.

A kormányzati hatalom birtoklása egyetlen személy, csoport vagy

bármely ellenőrzést gyakorló magánhatalom által – lényegében fasizmus.”

„A demokrácia egyre inkább olyan rendszer, amelyben a választók meghatározzák,

melyik politikus hajtsa végre azt, amit a pénzügyi szektor diktál.”

A demokratikus intézményrendszer számára az elkövetkező évtizedek egyik legnagyobb kihívása az lesz, hogy megtalálja-e azokat a törvényi kereteket, amelyekkel életszerűen szabályozni tudja a nagy multinacionális vállalatok túlhatalmát. Nagy kérdés, hogy mai világunkban meddig terjed a véleménynyilvánítás szabadsága és ezt mennyiben korlátozhatják a nagy techcégek sajátosan értelmezett cenzúrájukkal. Fontos kérdés, hogy pontosan tisztázzuk a cégek adókötelmeit és adatvédelemi feladatait. A technológia fejlődését követnie kell a jogrendnek és a demokratikus intézményeknek.


Egy demokratikus közösség nem engedheti meg, hogy országában egy intézményi ellenőrzés nélküli „párhuzamos jogrend” jöjjön létre.

Már csak azért sem, mert ha hagyja elburjánzani ezt „a párhuzamos igazságszolgáltatást”, akkor egy idő múlva „bejelentkezhet” a jogfejlődés eredményeként létező jelenlegi lecserélésére. A demokráciákban egyes hatalmi ágakat (mint a közigazgatás, a jogszabályalkotás, az igazságszolgáltatás, a nyilvánosság, a társadalmi szervezetek, stb.) szét kell választani és esetleges összefonódásai ellen fel kell lépni.

Az ultraliberális körök úgy gondolják, hogy a volt amerikai elnök közösségi szolgáltatók által történő „megregulázása” egy új korszakot nyit az emberiség történetében, de azzal nem számolnak, hogy ez a lépés talán túl kemény, túl nyilvános és túl meredek a korábbi évek „lopakodó” magatartásához képest. Túlságosan is ébresztőleg hat.

Az elmúlt hetekben már az ENSZ-főtitkárt is több fórumon megerősíttette azt a véleményét, hogy különösen aggasztja a közösségi médiát működtető cégek hatalma. António Guterres is egyetért azzal a gondolattal, hogy ki kell dolgozni olyan mechanizmusokat, amelyekkel szabályozhatók az olyan döntések, mint például Donald Trump volt amerikai elnök Twitter-fiókjának letiltása. „Nem hiszem, egy olyan világban kellene élnünk, ahol a vállalatok egy bizonyos csoportja ekkora hatalmat birtokol. A már meglévő hatalmuk is nagyon aggasztó.”

Az ENSZ-főtitkár szerint a techcégek nem léphetnek ki a hatályos törvények érvénye alól és nem hozhatnak létre párhuzamos jogrendszert annak elbírálására, hogy milyen eszmék, mely személyek kívánatosak, vagy üldözendők. Guterres szerint az az elképesztő helyzet állt elő, hogy


a modern technológiákat birtokló cégek, amelyeknek élen kellene járni a szabadságjogok kiterjesztésében, kevesebb szabadságot biztosítanak az embereknek, mit az állami keretek.

Guterres aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatosan is, hogy a közösségi platformok elképesztő módon összefonódtak a gazdasági élet más szereplőivel. Véleménye szerint felül kell vizsgálni a hirdetőknek továbbított adatok mennyiségét, mert tervezett és szervezett módon felhasználják az emberek magatartásának befolyásolására. Fennáll annak a veszélye, hogy ezeket az adatokat már nemcsak gazdasági szempontok miatt, hanem politikai indíttatásból használják fel. Egy ilyen folyamat végső soron a polgárok feletti ellenőrzés megszerzéséhez és a demokrácia megszűnéséhez vezet.


A Facebook-vezetők valódi szándékainak tisztázását elősegítheti az az új botrány is, ami Ausztrália és közösségi szolgáltató körül kerekedett az elmúlt napokban.


A Facebook letiltotta az ausztrálok hozzáférését a hírekhez és nem járult hozzá a hírek megosztásához sem. A techcég így kívánt tiltakozni egy új törvény ellen, amely arra kényszerítette a szolgáltatót, hogy fizessen az általa tárolt tartalomért.

A lépés elképesztő mértékű felháborodást és dühöt váltott ki az ausztrál közélet szereplőiből. Scott Morrison miniszterelnök szerint a lépés azt mutatja, hogy a technológiai vállalatok "azt hiszik, hogy nagyobbak, mint a kormányok, és hogy a szabályok és törvények rájuk nem lehet alkalmazni", míg mások "szuverén nemzet elleni támadásnak" és "hatalommal való visszaélésnek" nevezték a vállalatvezetők döntését. A politikai visszhang nem korlátozódott Ausztráliára. David Cicilline amerikai demokrata és monopóliumellenes bizottsági elnök szerint ez a döntés azt mutatja, hogy „a Facebook nem kompatibilis a demokráciával”.

Azok az ausztrálok, akik ma híreket kerestek a Facebookon, egy értesítést kaptak, miszerint „nincsenek bejegyzések”, miközben a hírlinkek megosztásának megkísérlése során egy másik üzenet jelent meg, amely szerint „ezt a bejegyzést nem lehet megosztani”.

A lépés nemcsak az egyszerű állampolgárok számára okozott fennakadást. A techcég megakadályozta több kormányzati üzenet megosztását is, többek között a sürgősségi szolgálatok és a jótékonysági szervezetek híreit is. "Az, hogy egy egész országot térdre kényszerül és elfogadja a Facebook feltételeit, a monopólium hatalmának végső elismerését jelentené" - mondta Cicilline.

Matt Stoller, az American Economic Liberties Project munkatársa hozzátette: "A Facebook hatalmas mennyiségű fontos tartalmat töröl a kritikus társadalmi infrastruktúrákról, hogy veszélyeztesse a demokratikus társadalom szuverén hatalmát.” Morrison miniszterelnök kijelentette:


"A Facebook Ausztráliával szembeni mai fellépése, ami az egészségügyi és sürgősségi szolgálatokkal kapcsolatos alapvető információszolgáltatások megszüntetésére irányult, ugyanolyan arrogáns, mint amennyire csalódást keltő. Ezek a fellépések csak megerősítik azokat az aggodalmakat, amelyeket egyre több ország fejez ki a BigTech vállalatok viselkedésével kapcsolatban, akik azt gondolják, hogy nagyobbak, mint a kormányok, és hogy a szabályokat nem szabad rájuk alkalmazni. Lehet, hogy megváltoztatják a világot, de ez nem azt jelenti, hogy ők irányítják. Nem fog megfélemlíteni a bennünket a BigTech azzal, hogy ezen a módon akar nyomást akar gyakorolni a Parlamentre."

A Facebook tiltása akkor következett be, amikor az ausztrál politikusok egy olyan törvényről vitatkoznak, amely arra kényszeríti a nagy technológiai vállalatokat, hogy kompenzálják a hírtelevíziókat a platformjaikon tárolt anyagokkal kapcsolatban. Ha a törvény a várakozásoknak megfelelően elfogadják, akkor az lenne az első eset, amely során előírják, hogy a technológiai óriások kompenzálják a kiadókat a tárhelyükön lévő tartalmakért.

A Facebook és a Google ellenzi ezt a törvényt, mondván, hogy ez "kivitelezhetetlen", és igazságtalanul támadja vállalkozásaikat. Greg Hunt ausztrál egészségügyi miniszter szerint a Facebook lépése "egy szuverén nemzet és a népek szabadsága ellen indított nyílt támadás".

A kormányzati körökben most vált nyilvánvalóvá, hogy a közösségi hálózat mégsem ápol olyan kiváló kapcsolatokat a hagyományosnak mondható médiaszervezetekkel.

A kormány törvényjavaslata szerint egy választott bírói testület kötelező erejű árat határozna meg a tárolt hírtartalmakra vonatkozólag azokban az esetekben, amikor a technológiai óriások nem tudtak megállapodást kötni a médiacégekkel.

A Facebook vezetői attól tartanak, hogy ha engednek a törvényeknek, akkor globális precedenst teremthetnek, és a hírek terjesztéséért kénytelenek lesznek fizetni az egész világon.

Peter Lewis, az Ausztrál Intézet Felelős Technológiai Központjának igazgatója szerint a Facebook döntésével csak azt fogja elérni, hogy a társadalomban betöltött szerepe csökkenni fog.


"A tényalapú hírek nélkül, a Facebook alig több lesz, mint aranyos macskákról és összeesküvés-elméletek szóló felület. Ha a Facebook úgy dönt, hogy ilyen megvetéssel bánik az ausztrálokkal, akkor az ausztráloknak azzal kell válaszolniuk, hogy befejezik a Facebook használatát, és más alternatív az online felületet keresnek."

Nemrégiben a Google is azzal fenyegetőzött, hogy válaszul a jogszabályra Ausztráliában nem lehet majd használni a keresőjét.

"Az ausztrál népet és kormányát nem fogja megfélemlíteni valami nagy techcég, amely az emberek életét kockáztatja és a profitot az emberek elé helyezi" – közölte David Littleproud mezőgazdasági miniszter.

Barnaby Joyce volt miniszterelnök-helyettes szerint "Zuckerberg Észak-koreai diktátorként viselkedik." Sarah Hanson-Young, a Zöldek szenátora aki még sohasem állt ugyanazon a politikai véleménye, mint Joyce a Facebookot egyszerűen csak „Fake Book”-nak nevezte...

 

Források:35 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page