top of page

A mesterséges intelligencia lehetővé teszi egy olyan globális megfigyelési börtön építését, amelyből nincs menekvés
Eredeti cikk:

Schiller Mária küldeménye


Bolygónk minden egyes centiméterét figyelik, és a hihetetlenül kifinomult "mesterséges intelligencia megoldások" lehetővé teszik, hogy azok, akik figyelik bolygónkat, percek alatt megtaláljanak bármit, amit csak akarnak. Megpróbálhatsz menekülni, és megpróbálhatsz elbújni, de ha tényleg meg akarnak találni, nem lesz túl nehéz dolguk. Körülöttünk egy globális megfigyelési börtön épül. Még ha teljesen távol maradsz is az internettől, és teljesen elkerülöd a modern technológia minden formáját, a kamerák és a műholdak akkor is végtelenül figyelni fognak téged. És ha egyszer már azonosították az arcodat, a mesterséges intelligencia segítségével az egész bolygón bárhol felbukkanhatsz.


Corey Jaskolski a Synthetaic nevű mesterséges intelligenciával foglalkozó cég vezérigazgatója, és a rendszer, amelyet cége kifejlesztett, rendkívül lenyűgöző.


Az NPR /nemzeti közrádió/ szerint szerint

"tényleg bármit megtalál, amit csak akarsz, bárhol a világon"...

BRUMFIEL: A mesterséges intelligenciára azért figyelnek, mert a közeljövőben hatalmas változásokat hozhat sok különböző területen, de a mesterséges intelligencia forradalma a megfigyelésben már most zajlik. Évtizedek óta kamerák figyelik a városokat, a vállalkozásokat, sőt az otthonokat is. A felvételeket azonban többnyire helyben tárolták, és azok áttekintéséhez emberi szemekre volt szükség. Ez már nem így van. A mesterséges intelligenciával működő rendszerek ma már képesek egy furgonra vadászni a városban, valós időben beolvasni a rendszámtáblákat és még az arcokat is. A Synthetaic által kifejlesztett rendszernek számos felhasználási lehetősége van. Egy környezetvédelmi csoport például arra próbálja használni, hogy globálisan nyomon kövesse a nagy állattenyésztő üzemeket az üvegházhatású gázok kibocsátásának nyomon követése érdekében. A Synthetaic rendszere valóban bármit megtalálhat bárhol a világon.

JASKOLSKI: Oroszország teljes keleti partvidékén végeztünk keresést hajók után, és minden hajót néhány perc alatt megtalálunk. Ez elég figyelemre méltó.

BRUMFIEL: Az, hogy egy olyan hatalmas ország, mint Oroszország, hatalmas partvidékét képesek vagyunk átvizsgálni, az az oka annak, hogy ez a fajta technológia felkeltette a nagy kormányzati hírszerző ügynökségek érdeklődését. Mindent megfigyelni, amit figyelni kell, mindig is munkaigényes vállalkozás volt. Még George Orwell híres regényében, az 1984-ben is a mindent látó gondolatrendőrségnek nehéz volt lépést tartani.


Rossz kezekben az ilyen technológia potenciálisan olyan mértékű zsarnokság érvényesítésére használható, amilyenre az emberiség történelme során még nem volt példa. Többet akartam megtudni a Synthetaicról, ezért felkerestem a hivatalos honlapjukat, és felfedeztem, hogy nemrég jelentették be "ötéves stratégiai partnerségi megállapodásukat a Microsofttal"...

A Synthetaic, a fejlett mesterséges intelligencia (AI) megoldások vezető szolgáltatója, és bejelentette, hogy ötéves stratégiai partnerségi megállapodást kötött a Microsofttal, amelynek célja az AI-adatok és a felhőmegoldások forradalmasítása. A megállapodás részeként a Microsoft hozzáférést biztosít a Synthetaic számára közel 1 millió óra (mintegy 114 év) felhőalapú számítási erőforrásokhoz. Ez a stratégiai együttműködés a számítógépes látás és az adatelemzés lehetőségeinek új korszakát nyitja meg, amely a védelmi és hírszerzési, kereskedelmi és nem kormányzati ügynökségi alkalmazások széleskörű előnyeivel jár.


Ez a partnerség jelentősen felgyorsítja az innovációt a Synthetaic kulcsfontosságú termékével, a RAIC (Rapid Automatic Image Categorization) eszközzel. A Microsoft Azure-ra épülő RAIC páratlan keresési képességeket tesz lehetővé az automatikus adatcímkézés révén, lehetővé téve a hatalmas globális adathalmazok feltárását, előképzés vagy strukturálás nélkül. A RAIC jelentős szerepet játszott a feltételezett kínai léggömbrepülések nyomon követésében 18 trillió pixelnyi földmegfigyelési képen keresztül, előzetes betanított modell nélkül, durva vázlat és címkézetlen adatok felhasználásával.


A legtöbb ember nem is tudja, hogy létezik ilyen megfigyelési technológia.

És most a mesterséges intelligencia lehetővé tette a megfigyelők számára, hogy zökkenőmentesen összekapcsolják mindazt, amit online teszünk, mindazzal, amit offline teszünk...

Az internet előretörésével és azzal, hogy számos napi tevékenységünk elvégzésében egyre inkább rá vagyunk utalva, a kormányok és más kereskedelmi cégek azonban mindent, amit online csinálunk, megfigyelhetnek, és – különböző módszerekkel – összekapcsolhatják azt a valós személyazonosságunkkal, teljes profilt létrehozva minden egyes internetezőről. Például az online vásárlások, a keresőmotorokba beadott keresési lekérdezések, a közösségi kapcsolatok, a meglátogatott földrajzi helyek és bármi, amit online csinálunk, rögzíthető és visszavezethető a valós személyazonosságunkhoz.

A mesterséges intelligencia alapú megfigyelés lehetővé teszi az érdekelt felek számára, hogy kihasználják a mesterséges intelligencia erejét az online rendelkezésre álló hatalmas mennyiségű adat összegyűjtésére és elemzésére, valamint az egyes személyekhez való hozzákapcsolására.


Érdemes azonban megjegyezni, hogy a megfigyelés nem korlátozódik az emberek online tevékenységeire; arra gondolunk, amit az emberek az interneten tesznek. A mesterséges intelligencia technológiával működő megfigyelő kamerák például képesek gyorsan felismerni az egyének arcát, és nyomon követni őket a városban.


Mint mondtam, nincs hová menekülni és nincs hová elbújni.

Persze a legtöbben amúgy is készségesen átadjuk nekik a rólunk szóló személyes információk hatalmas halmazát.

És a nagy technológiai cégek mindig új utakat keresnek, hogy még több...


A Facebook nemrégiben bevezetett egy új "Linkelőzmények" beállítást, amely egy speciális tárolót hoz létre a Facebook mobilalkalmazásban rákattintott linkekről. Ha proaktív vagy, le is mondhatsz róla, de a vállalat ráerőlteti a felhasználókra a Link History-t, és az adatokat célzott hirdetésekhez használják fel. Miközben a törvényhozók technológiai szabályozásokat vezetnek be, az Apple és a Google pedig szigorítja az adatvédelmi korlátozásokat, a Meta megduplázza a lépéseket, és új módszereket keres adatgyűjtő birodalmának megőrzésére.


A vállalat a Link History-t a fogyasztók számára hasznos eszközként reklámozza, "a böngészési tevékenységét egy helyre mentve", nem pedig a viselkedésünk nyomon követésének újabb módjaként. Az új beállítással "soha többé nem veszítesz el egy linket sem" – mondja a Facebook egy felugró ablakban, amely arra ösztönzi a felhasználókat, hogy járuljanak hozzá az új követési módszerhez. A vállalat a továbbiakban megemlíti, hogy "Ha engedélyezi a linkelőzményeket, felhasználhatjuk az adatait a hirdetések javítására a Meta technológiákon keresztül". Az alkalmazás a felugró ablakban bekapcsolva tartja a kapcsolót, a felhasználókat a linkelőzmények elfogadása felé tereli, hacsak nem szánnak időt arra, hogy alaposan megnézzék.


Mondanom sem kell, hogy ez nem csak az interneten történik.

Manapság a legtöbb új jármű szisztematikusan gyűjti az információkat rólad...

Ha önnek EV-je vagy "digitális autója" van, jobb, ha vigyáz, mit mond, mert lehet, hogy teljes megfigyelés alatt áll, és ez az utasaira is vonatkozik. Mi? Az Ön adatait is eladják? Igen. Többszörösen, több cégnek. Van azonban egy egyszerű megoldás: "Soha ne vegyél ilyet, ne vezesd, ne ülj bele, és ne létezz az utcán, amikor elhaladnak melletted".


Amikor új járművet vásárol, nagyon óvatosan olvassa el az apró betűs részt. Nézze meg például, mibe megy bele az, aki új Subarut vásárol... Van itt valami, amire talán nem is gondolt.

Abban a pillanatban, hogy beül egy olyan Subaru anyósülésére, amelyik összekapcsolt szolgáltatásokat használ, beleegyezik abba, hogy felhasználják – és talán még el is adják – a személyes adatait. Az adatvédelmi irányelvek szerint ez olyan dolgokat jelent, mint az Ön neve, tartózkodási helye, "a járműben ülők hangfelvételei", és olyan következtetések, amelyeket olyan dolgokról tudnak levonni, mint az Ön "jellemzői, hajlamai, viselkedése vagy attitűdjei".

Nevezzenek minket őrülteknek, de nem gondoljuk, hogy ha valaki Subarujának anyósülésén ülsz, azzal hozzájárulsz ahhoz, hogy személyes adataidat felhasználják, nos, nagyjából bármire. Arról nem is beszélve, hogy esetleg eladják adatbrókereknek, vagy megosztják harmadik fél marketingesekkel, hogy azok ki tudja, milyen reklámokkal célozhassák meg Önt az Önre vonatkozó következtetések alapján, amelyeket azért vonnak le Önről, mert egy Subaru hátsó ülésén ült a coloradói hegyekben.

A Subarut tényleg ki fogjuk emelni ezért, mert az adatvédelmi szabályzatukban ezt olyan világosan kifejtik, de tudd, hogy nem a Subaru az egyetlen autógyártó, amelyik ilyen undorító dolgokat csinál.

Hűha.


Eljutottunk egy olyan szintre, ahol gyakorlatilag mindent, amit teszünk, megfigyelnek, és valahol egy adatbázisban tárolnak. És minden egyes nappal egyre tolakodóbbá válik a körülöttünk épülő megfigyelő börtön. Szóval hová vezet mindez végül is? Ezen érdemes elgondolkodnunk, mert az egész emberi történelem egyik legzűrzavarosabb időszakába lépünk.


A mesterséges intelligencia megfigyelési eszközeivel való visszaélésnek rengeteg lehetősége van, és a zsarnokság világszerte egyre nagyobb méreteket ölt.


Michael új könyve "Káosz" címmel már kapható az Amazon.com-on papírkötésben és Kindle-re is, új Substack hírlevelét pedig itt olvashatod.


902 megtekintés

Комментарии


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK