top of page

A New York Times beperli az EU-t von der Leyen Pfizer-üzenetei miatt

New York Times sues EU over von der Leyen’s Pfizer texts, BY SAMUEL STOLTON, Politico

FEBRUARY 13, 2023

The messages could shed light on deals to buy billions of euros worth of COVID-19 vaccines.
Az üzenetek fényt deríthetnek a COVID-19 vakcina több milliárd euró értékű vásárlásáról szóló üzletekre.


A The New York Times bírósághoz fordul az Európai Bizottság ellen, amiért a végrehajtó intézmény nem adta ki az elnök, Ursula von der Leyen és a Pfizer vezérigazgatója, Albert Bourla közötti szöveges üzeneteket.


Az újság az EU jogászai ellen fog fellépni az EU legfelsőbb bíróságán, azzal érvelve, hogy a Bizottságnak jogi kötelessége lenne kiadni az üzeneteket, amelyek információkat tartalmazhatnak az unió több milliárd euró értékű COVID-19 "oltóanyag" megvásárlásáról szóló üzletekről.


Az ügyet január 25-én nyújtották be, és hétfőn tették közzé az Európai Bíróság nyilvános nyilvántartásában, de részletes információk még nem érhetők el online. Két, az ügyet ismerő személy megerősítette az ügy részleteit a POLITICO-nak.


A The New York Times nem kívánta kommentálni az ügyet. A kiadvány közleménye szerint: "A The Times számos információszabadság-kérelmet nyújt be, és aktív nyilvántartást vezet. A per tárgyát jelenleg nem tudjuk kommentálni".


Az Európai Bizottság nem reagált azonnal a megkeresésre.

A pert Emily O'Reilly európai ombudsman 2022 januárjában indított vizsgálata előzte meg, amely a netzpolitik.org újságírójának, Alexander Fantának a nyilvános hozzáférés iránti kérelmét követően hivatali visszásságot állapított meg a Bizottság azon kísérletei során, hogy eredetileg visszaszerezze a szöveges üzeneteket. Az ombudsman vizsgálata megállapította, hogy a Bizottság nem kérte kifejezetten az elnök személyes irodáját a szöveges üzenetek felkutatására.

Věra Jourová, az uniós értékekért és átláthatóságért felelős biztos válaszában azt állította, hogy a szöveges üzeneteket "rövid életű, gyors enyészetű jellegük" miatt törölhették.

A német Bild napilap korábban egy sor keresetet nyújtott be a Bizottság ellen, amelyben a Pfizer/BioNTech és az AstraZeneca által gyártott COVID-19 vakcinák megvásárlásáról szóló tárgyalásokkal kapcsolatos dokumentumok nyilvánosságra hozatalát kérte.

Bár több beadványát a bíróságok elutasították, a Bild – amely a POLITICO-hoz hasonlóan az Axel Springer kiadó tulajdonában van – mégis hozzájutott néhány, a tárgyalásokkal kapcsolatos dokumentumhoz, köztük a 2020 júniusában kezdődő e-mail levelezéshez. A Bild pereskedése nyomán azonban nem kerültek napvilágra információk von der Leyen korábbi kapcsolatfelvételéről a Pfizer vezérigazgatójával, Bourlával.


326 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page