top of page

A New York Times beperli az EU-t von der Leyen Pfizer-üzenetei miatt

FEBRUARY 13, 2023

The messages could shed light on deals to buy billions of euros worth of COVID-19 vaccines.
Az üzenetek fényt deríthetnek a COVID-19 vakcina több milliárd euró értékű vásárlásáról szóló üzletekre.


A The New York Times bírósághoz fordul az Európai Bizottság ellen, amiért a végrehajtó intézmény nem adta ki az elnök, Ursula von der Leyen és a Pfizer vezérigazgatója, Albert Bourla közötti szöveges üzeneteket.


Az újság az EU jogászai ellen fog fellépni az EU legfelsőbb bíróságán, azzal érvelve, hogy a Bizottságnak jogi kötelessége lenne kiadni az üzeneteket, amelyek információkat tartalmazhatnak az unió több milliárd euró értékű COVID-19 "oltóanyag" megvásárlásáról szóló üzletekről.


Az ügyet január 25-én nyújtották be, és hétfőn tették közzé az Európai Bíróság nyilvános nyilvántartásában, de részletes információk még nem érhetők el online. Két, az ügyet ismerő személy megerősítette az ügy részleteit a POLITICO-nak.


A The New York Times nem kívánta kommentálni az ügyet. A kiadvány közleménye szerint: "A The Times számos információszabadság-kérelmet nyújt be, és aktív nyilvántartást vezet. A per tárgyát jelenleg nem tudjuk kommentálni".


Az Európai Bizottság nem reagált azonnal a megkeresésre.

A pert Emily O'Reilly európai ombudsman 2022 januárjában indított vizsgálata előzte meg, amely a netzpolitik.org újságírójának, Alexander Fantának a nyilvános hozzáférés iránti kérelmét követően hivatali visszásságot állapított meg a Bizottság azon kísérletei során, hogy eredetileg visszaszerezze a szöveges üzeneteket. Az ombudsman vizsgálata megállapította, hogy a Bizottság nem kérte kifejezetten az elnök személyes irodáját a szöveges üzenetek felkutatására.

Věra Jourová, az uniós értékekért és átláthatóságért felelős biztos válaszában azt állította, hogy a szöveges üzeneteket "rövid életű, gyors enyészetű jellegük" miatt törölhették.

A német Bild napilap korábban egy sor keresetet nyújtott be a Bizottság ellen, amelyben a Pfizer/BioNTech és az AstraZeneca által gyártott COVID-19 vakcinák megvásárlásáról szóló tárgyalásokkal kapcsolatos dokumentumok nyilvánosságra hozatalát kérte.

Bár több beadványát a bíróságok elutasították, a Bild – amely a POLITICO-hoz hasonlóan az Axel Springer kiadó tulajdonában van – mégis hozzájutott néhány, a tárgyalásokkal kapcsolatos dokumentumhoz, köztük a 2020 júniusában kezdődő e-mail levelezéshez. A Bild pereskedése nyomán azonban nem kerültek napvilágra információk von der Leyen korábbi kapcsolatfelvételéről a Pfizer vezérigazgatójával, Bourlával.


328 megtekintés

Commentaires


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page