top of page

A Polgári Mulató októberi programjai


Kedves Barátaink!

Sok szeretettel várunk Titeket októberi programjainkra!


  • Október 5, csütörtök, 18:30; Polbeat. Pesti srácok a Polgári Mulatóban.

  • Október 6, péntek, 18:30; Babucs Zoltán: A császári megtorlás és az aradi 13.

  • Október 13, péntek; “Napkelet - amit Klebelsberg életművéből elhallgattak”

  • Október 19, csütörtök; Sacra Hungaria – Böjte Csabával és Füssy Angélával.

  • Október 20, péntek; Igazsághajsza – Kónya Imre vs. Fodor Gábor, Jeszenszky Zsolt moderálásával.

  • Október 26, csütörtök; Háttérkép közönségtalálkozó Bayer Zsolt, Bogár László, Boros Imre.


Programjainkról bővebben:Október 5, csütörtök, 18:30; Polbeat. Pesti srácok a Polgári Mulatóban

A PestiSrácok.hu kultikus és legendás közéleti vitaműsora Stefka Istvánnal, Huth Gergellyel, Dezse Balázzsal, Szabó Gergővel és Szalai Szilárddal. A 2015. februári G-nap után szinte menedékként szolgált a Revolution'56 Szabadságharcos Söröző a konzervatív újságírók számára. Onnantól fogva nagy viták és bátor kinyilatkoztatások színhelye lett a kultikus hosszú asztal. A Pesti Srácok ezen a napon nálunk mondják el véleményüket a világ történéseiről.


Október 6, péntek, 18:30; Babucs Zoltán: A császári megtorlás és az aradi 13.

„Magyarország! Ne feledd halottaidat, mint vádlók élnek ők!” Arad, 1849. október 6.

A fenti idézet eredetije nem magyar, hanem német nyelven íródott, s az aradi vértanúk neveinek kezdőbetűiből összerakott onomasztikon volt: „Pannonia! Vergiss Deine Todten Nicht, Als Kläger Leben Sie!” A mondat szavainak kezdőbetűi egyúttal az aradi tizenhárom nevének kezdőbetűi is voltak, úgymint: Poeltenberg, Vécsey, Damjanich, Dessewffy, Török, Nagysándor, Aulich, Kiss, Knezić, Láhner, Lázár, Leiningen-Westerburg, Schweidel.

A passzív ellenállás időszakában sok asszonyi karkötőn szerepelt ez a felirat, amely némán emlékeztetett ama gyászos október 6-ára. Hajdanán az egész ország apraja-nagyja ismerte a tizenhárom aradi vértanú nevét, manapság viszont már egyre kevesebben vannak, akik fel tudják sorolni azok neveit, akiket 1849. október 6-án a császári bosszúállás kivégeztetett Aradon.

Ezen a gyásznapon Babucs Zoltán, magyar hadtörténész-muzeológus, akinek egyik szakterülete az 1848/49. évi magyar függetlenségi háború honvédseregének története, tart nekünk ezekről a bátor Hazafiakról előadást.


Október 13, péntek; “Napkelet – amit Klebelsberg életművéből elhallgattak”

100 éve alapította meg a Napkeletet, e mérföldkőnek számító irodalmi folyóiratát Klebelsberg Kunó. Életművéből ma már „csak” ez számít tabunak, holott géniuszok sora alkotott a Napkeletben. A kul­tusz­miniszter Tormay Cécile-t kérte fel, hogy le­gyen az újonnan in­dí­tan­dó, kon­zer­va­tív iro­dal­mi újság szerkesz­tője. Jelentősége a Nyugat folyóiratéhoz mérhető, ám annak szellemisége ellen lépett fel, s már cí­mé­ben is tu­da­tos szem­be­for­du­lást je­lent a Nyugattal, ezért tették indexre 1945-ben!

De miért van máig ott?

Erre keressük a választ a 100 esztendős Klebelsberg Napkelet folyóirata, címmel. A négy részből álló programsorozatunk második pódiumbeszélgetésének témája: “1918-1919 Trianon és ami utána következik.” A vörös emigráció, a Napkelet alapítása, történelmi szükségszerűsége. Herczeg Ferenc, Mályusz Elemér, Révay Mór Jánosné, Szekfű Gyula, Tormay Cécile és a közízlés: “Aranytól Adyig”. Szabó Anett beszélgetőtársai: Domonkos László, Hantó Zsuzsa, Köő Artúr, Takaró Mihály.

Október 19, csütörtök; Sacra Hungaria – Böjte Csabával és Füssy Angélával

„Aki nem hisz abban mennyi jó ember van, az kezdjen el valami jót tenni, és meglátja milyen sokan odaállnak mellé.” – Böjte Csaba

Harminc év - ennyi ideje menti Böjte Csaba ferences szerzetes a gyermekeket. Olykor rendkívüli gáncsok, nehézségek közepette, de mindig Isten áldásával és az általa kijelölt úton. A három évtized alatt nem kevesebb mint 6000 gyermek köszönhette neki életét, akik szinte kivétel nélkül boldog, sikeres életet élnek napjainkban. És mindig visszatérnek, haza, az igazi otthonukba, hogy ők is adjanak, ők is segítsenek másokon.

Böjte atya egy olyan egész életen át gondoskodó, óvó, vezető gyermekvédelmi rendszert épített ki a cselekvő szeretet erejével, ami példátlan az egész világon.

Hatalmas megtiszteltetés számunkra, hogy Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, az Erdélyben gyermekotthonokat fenntartó Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője elfogadta meghívásunkat. Beszélgetőtársa Füssy Angéla újságíró lesz, aki nyáron több hetet Csaba testvér egyik gyermekeknek otthont adó házában segített és szintén ő volt az, aki végig kísérte és megírta a Csaba testvér elleni lejárató kampány részleteit.

Izgalmas és nagyon értékes beszélgetés lesz!

Október 20, péntek; Igazsághajsza - Kónya Imre vs. Fodor Gábor, Jeszenszky Zsolt moderálásával


Az Ellenzéki Kerekasztalt a szétforgácsolt ellenzék 1989. március 22-én hozta létre, hogy erőiket egyesítve, erős tárgyalópartnerként léphessenek fel az állampárttal, azaz az MSZMP-vel szemben. A tárgyalások a nyilvánosság fokozott figyelme mellett, feszült légkörben zajlottak.

Na de, hogy kapcsolódnak vendégeink ehhez a történethez? Hogy lett egy Fidesz alapító tagból SZDSZ-es politikus? Miért volt sürgető a privatizáció és a kárpótlás? Miért nem volt lehetséges egy új magyar elit kialakítása? Milyen volt a rendszerváltás azok szemével, akik a történéseket irányították? Egyáltalán ők irányították?

Miután mindkét úr vendég volt a Politikai Hobbista műsorban, így kézenfekvőnek tűnt, hogy a beszélgetést Jeszenszky Zsolt vezesse, valamint azért is, mert gyerekként az édesapja révén testközelből élte át a történéseket.


Október 26, csütörtök; Háttérkép közönségtalálkozó Bayer Zsolt, Bogár László, Boros Imre

A globális háttérhatalom engedélyével...

A Hír TV és a Karc FM/Hír FM egyik legrégebbi és legironikusabb műsora áll színpadra. A beszélgetés után pedig Önök is kérdezhetnek Bogár Lászlótól, Boros Imrétől és Bayer Zsolttól.

Általános információ:

Cím: 1052 Budapest, Kossuth Lajos utca 17. Jegy: 2500,-Ft melyből 500,-Ft lefogyasztható. Diákjegy: 1500,-Ft (Jegyet a helyszínen tudnak vásárolni kapunyitás után.) Kezdés: 18:30 Kapunyitás: 18:00

178 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK