top of page

A skót tanároknak megtiltották, hogy elmondják a szülőknek, ha a gyerekük nemet váltott az iskolában


Eredeti cikk:

Craig Robertson, Sunday Mail news editor


Egy középiskola munkatársait arra utasították, hogy ne adjanak ki információt, még akkor sem, ha az már 12 éves gyerekekre vonatkozik.


A tanárokat arra utasították, hogy ne mondják el a szülőknek, ha kiskorú gyermekeik más neműnek vallják magukat.

Egy nyugat-dunbartonshire-i középiskola dolgozói e-mailt kaptak az igazgatótól, amelyben figyelmeztette őket, hogy még a 12 évesekről sem adhatnak ki ilyen információt.

A tanulók kérhetik a személyzetet, hogy új névvel és névmással szólítsák meg őket, ami azt jelenti, hogy a nőnek született fiatalokat "ő"-nek vagy "him"-nek szólítják majd, és fordítva, miközben új nevet is felvesznek. A skót kormány ellentmondásos útmutatásának eredményeként azonban sok helyi hatóság aktívan elhallgatja az információt a szülők elől, ha a gyermek nem akarja, hogy tudjanak róla, mivel az útmutatás szerint a transzneműség "nem gyermekvédelmi vagy jóléti kérdés".


A Sunday Mail vizsgálata komoly eltéréseket talált abban, hogy az ország különböző részein hogyan alkalmazzák az irányelvet. A nekünk név nélkül nyilatkozó tanárok pedig aggodalmukat fejezték ki. Az egyikük így nyilatkozott:


"Vannak olyan osztályok, ahol több olyan 12 éves gyerek is van, akik azt mondták, hogy új nevet és névmást szeretnének. Ez a probléma egyre több fiatalt érint."


"A szülői est előtt kiküldtek egy e-mailt, amelyben világossá tették, hogy legalább egy S1-es tanuló gyámjának nem adják át az információt, mivel nem akarták, hogy tudjanak róla. Ezek 12 évesek, még csak nem is tinédzserek, akik közül néhányan különböző módon küszködhetnek. A tanárok közül sokan aggódnak amiatt, hogy ez nem a helyes eljárás".


Egy másik azt mondta:


"Nagyon furcsa helyzetben vagyunk, amikor egy 16 éves S5-ös gyerek, aki meg akarja változtatni a felsőbb tárgyait, nem teheti meg szülői beleegyezés nélkül, de egy 12 éves S1-es gyerek megváltoztathatja a nemét, és az információt aktívan eltitkolják a szülei elől."


"Ha valami történne valamelyik gyerekkel, és a szülő megtudná, hogy ezt az információt eltitkolják előle, miközben több száz tanár és alkalmazott között terjesztik, érthető módon dühös lenne. Azok a tanárok, akiknek nincsenek erős érzéseik a transz vitával kapcsolatban, egyszerűen úgy gondolják, hogy ez rossz érzés."


Nicola Sturgeonra egyre nagyobb nyomás nehezedik a nemi azonosító politikája miatt, miután minisztere lemondott és pártja is lázad. Az iskoláknak szóló útmutatása szerint:


"Előfordulhat, hogy egy transznemű fiatal még nem beszélt a családjának a nemi identitásáról. A véletlen felfedés felesleges stresszt okozhat a fiatalnak, vagy veszélybe sodorhatja őt, és megszegheti a jogi előírásokat. Ezért a legjobb, ha nem osztunk meg információkat a szülőkkel vagy gondviselőkkel anélkül, hogy figyelembe vennénk és tiszteletben tartanánk a fiatal véleményét és jogait."


A West Dunbartonshire-i Tanács szóvivője elmondta, hogy a skót kormány útmutatásait követik.


Közölte:


"A tanulók biztonsága és jóléte a prioritásunk, és az iskola személyzetével megosztott személyes adatokat gondosan kezeljük. A nemzeti útmutatással és a Getting it Right For Every Child (Minden gyermek számára megfelelővé tenni) megközelítéssel összhangban a fiatalnak beleegyezését kell adnia ahhoz, hogy bármilyen bizalmas információt megoszthassunk a szülőkkel vagy gondviselőkkel."


Országszerte néhány tanács azt mondta, hogy a 16 év alatti gyermekek esetében a szülőket és gondviselőket tájékoztatják, míg mások azt mondták, hogy "esetről-esetre" mérlegelik a kérdést. Glasgow város tanácsa azt mondta, hogy a skót kormány útmutatásait követi, míg a Western Isles Council azt közölte, hogy nincs hivatalos politikája. A South Lanarkshire Council szóvivője szerint:


"A tanároknak tiszteletben kell tartaniuk a fiatalok kívánságát, és az általuk kért nevet/szólítást kell használniuk. Ha egy fiatal azt szeretné, hogy az iskola hivatalosan is rögzítse a név- és/vagy névmásváltoztatást, akkor neki – 16 év alattiak esetén szüleivel vagy gondviselőivel együtt – írásban kell erre utasítania az iskolát."


A felföldi és kelet-lothiai tanácsok szintén azt mondták, hogy követik a skót kormány útmutatását.


Elaine Gallagher, Glasgow első transznemű tanácsosa és a Southside Central zöld párt képviselője kijelentette:


"A gyerekek sokkal jobban ismerik közvetlen családtagjaikat, mint ahogy azt általában gondolják. Ha azt gyanítják, hogy a szüleik vagy a család többi tagja rosszul reagálna, akkor nem szívesen mondják el nekik, hogy a nemüket vizsgálják. Az iskola biztonságosabb térnek tűnhet ahhoz, hogy kipróbáljuk a különböző névmásokkal való megszólítás illeszkedését, és ez a kapcsolat, amitől előbb-utóbb el fognak távolodni, míg a születési családodhoz ragaszkodsz. Ismerek olyan embereket, akik úgy jöttek ki hozzám, hogy elzárkóztak a család elől, és olyanokat, akik rossz vagy akár erőszakos reakciókat kaptak a családtól, ha előjöttek, vagy ha outingolták őket."


"Transzszexuális szempontból és személy szerint is hajlamos vagyok azt hinni, hogy a gyerek tudja, hogyan fognak reagálni a szülei, ha kitálalnak, és támogatni kell őket."


Kenny MacAskill kelet-lothiai képviselő azonban másképp látja:

"Ez abszurd. Ezek gyakran problémás gyerekek. Támogatásra van szükségük. Ennek magában kell foglalnia a szüleiket is, akik kulcsfontosságúak a gondozásukban".

A skót kormány megpróbálja megváltoztatni a törvényt, hogy megkönnyítse a transzneműek számára a nemváltoztatást. Sturgeon saját képviselői közül azonban hét képviselő októberben a nemek elismeréséről szóló reformtervezet ellen szavazott, mert attól tart, hogy a nők jogai sérülhetnek.


Köztük volt Ash Regan is, aki a közösségi biztonságért felelős miniszteri tisztségéről mondott le, mondván, hogy

"lelkiismerete nem engedné meg, hogy megszavazzak egy olyan törvényjavaslatot, amelyben nem lehetek 100 százalékig biztos abban, hogy a nők és a lányok nincsenek veszélyben".

Eközben felhívások érkeztek Skócia egyetlen, nemi kérdésekkel foglalkozó gyermekklinikájának bezárására, miután kiderült, hogy a személyzet aggályokat fogalmazott meg a helyszínnel kapcsolatban.


Az elmúlt öt évben a glasgow-i Sandyford klinikán dolgozó informátorok jelentéseket nyújtottak be a vezető klinikusoknak a 18 éven aluliak és felnőttek számára fenntartott szexuális egészségügyi központ működéséről - derül ki a dokumentumokból.

Kiderült, hogy a személyzet már kilencéves gyerekeknek is felírt pubertásblokkolókat, és visszafordíthatatlan nemváltoztató műtétre utalták a betegeket, annak ellenére, hogy egy vezető klinikus elismerte, hogy a módszereket nem támasztják alá "szilárd bizonyítékok".

A miniszterelnök elutasította, hogy vizsgálatot indítson Sandyford ellen, annak ellenére, hogy a kritikusok hangsúlyozták, hogy a klinika szolgáltatásai szinte teljesen megegyeznek a londoni Tavistock klinika által kínáltakkal, amelyet Dr. Hilary Cass februári, megsemmisítő felülvizsgálatát követően bezártak. Az SNP vezetője idén 9 millió fontot különített el az adófizetők pénzéből arra, hogy országszerte csökkentse a várakozási időt a nemi betegségek kezelésére szolgáló klinikákon.


A skót kormány szóvivője elmondta:


"Skócia oktatási rendszere a méltányosság és a kiválóság elveire épül minden tanuló számára, és mindenkit támogatnunk kell abban, hogy teljes mértékben kiaknázhassa a benne rejlő lehetőségeket. A Transznemű fiatalok támogatása az iskolákban című útmutató minden iskolát támogat abban, hogy biztonságos, támogató környezetet teremtsen, nemtől függetlenül, és biztosítsa, hogy mindenki jogait tiszteletben tartsák.


A gyermekek jogai, beleértve a magánélethez való jogukat is, a gyermeknevelés alapvető alapjai. Ez az útmutató gyakorlati intézkedéseket nyújt az iskolák számára annak biztosítására, hogy minden egyes gyermek jogait tiszteletben tartsák. Ez magában foglalja a névmások használatára és a családok támogatására vonatkozó útmutatást.


Az iránymutatás egyértelműen kimondja, hogy az iskoláknak támogatniuk kell az identitásukat fontolgató fiatalokat. Ez az egyén döntése, az iskoláknak nem feladata, hogy befolyásolják vagy meghatározzák a fiatal döntését, hanem az, hogy támogassák őket, amint megállapítást nyer, hogy a fiatal fontolgatja az identitását."Fordítás a www.DeepL.com/Translator (free version) segítségével

 


237 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page