top of page

A trónok harca – Zaluzsnyij népszerűsége veszélyes vizekre viszi az ukrán belpolitikát
Vukics Ferenc jegyzete


Már két héttel ezelőtt felhívtam a figyelmet arra, hogy egyfajta „trónok harca” van kibontakozóban Ukrajnában, de sokak szerint túlságosan is pesszimistán tekintek az ukrán belpolitikára. Egyesek szerint a „nyugati megrendelők” kezükben tartják az eseményeket, mások szerint az ukrán elnök teljesen uralja a porondot.

Minden irányítottsága ellenére a kijevi elit továbbra is magában hordozza „bizáncias jellegét” és bizonyos belső dinamikái a nyugati szemek számára láthatatlanok maradnak. Ne felejtsük el, hogy „Bizánc pedig nem vész el, csak átalakul”!

Zelenszkij nemrégiben bejelentette, hogy

hatalmas erődítményeket és védelmi rendszereket építenek Ukrajna egész területén.

Ez egy olyan kritikus időszakban történik, amikor az ukrán belpolitikai küzdelmek során mindkét fél igyekszik túljárni a másik eszén az ukrán trónért folyó nagy játszmában. Ezzel kapcsolatban számos érdekes fejlemény van, ezért bogozzuk ki a gordiuszinak tűnő csomót.

Jelenleg az ukrán elitben a szereplők két erőteljes politikai csoportja jött létre. Zelenszkij támogatói beállnak a kenyéradójuk mögé, míg a katonai osztály Zaluzsnyij mögé sorakozott fel.

A sokak által Kijev valódi urának tartott Andrij Jermak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kabinetfőnöke állítólag árnyékkampányt folytat Zaluzsnyij lassú lejáratására és leváltására. Ez azért van, mert Zelenszkij úgy döntött, hogy egyelőre túlságosan veszélyes és kivitelezhetetlen Zaluzsnijtól „a szokott módon” megszabadulni, mivel a tábornok erős támogatói csoportot épített ki maga körül.

Különösen a katonai érdekképviseleti szervezetek részéről érkeztek olyan visszajelzések, hogy "fegyvert fognak fogni", ha Zaluzsnijt eltávolítják.

Az SZBU sürgős jelentést küldött Bankovának arról, hogy a fronton és a katonai testületben lévő egyéb egységek tagjai hogyan reagáltak Marjana Bezuglaja, a Nép szolgája párt képviselőjének nyilatkozatára Zaluzsnij lemondásáról. A kijevi vezetés kénytelen szembesülni azzal a ténnyel, hogy a hadsereg szembe fog szállni a hatóságokkal, ha az megpróbálja elbocsátani a főparancsnokot, Ukrajna fegyveres erői teljes mértékben Zaluzsnij oldalán állnak a Zelenszkijjel való konfliktusban.

Az elnöki hivatal nem elégedett a Zaluzsnijjal kapcsolatban kialakult helyzettel. Úgy tűnik a történelem tulajdonképpen teljesen megismétli a 2019-es eseményeket, amikor Porosenko ellen széles belföldi és külföldi koalíció alakult, amit Zelenszkij alaposan ki tudott használni.


Most Andrij Jermak, Zelenszkij kabinetfőnöke felügyeli a lassú folyamatot, hogy lejárassák elsődleges versenytársukat. Ez a lejárató kampány azonban nem halad jól – legalábbis egyelőre –, mert a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Zaluzsnij bizalmi indexe jelentősen meghaladja Zelenszkijét.

A ZeRada ukrán csatorna egy novemberi társadalmi felmérés bizalmas adataihoz jutott hozzá, amelyet az amerikai USAID megbízásából végeztek Ukrajnában.

Amikor ezeket az adatokat az elnöki hivatalban meglátták, kitört a pánik. Zaluzsnij bizalmi szintje már magasabb, mint Zelenszkijé! A tábornok bizalmi szintje 82%, az ukrán elnöké pedig 72%!

Ráadásul Olekszij Aresztovics az ukrán elnöki iroda tanácsadója is már a harmadik helyen áll a bizalom tekintetében, aki ellen szintén nyomozati szakaszba lépett a kijevi vezetés (Jermak) eljárása.


A szociológusok modellje szerint ha megrendeznék az elnökválasztás második fordulóját, akkor Zaluzsnyij 44%-os eredménnyel nyeri a választást Zelenszkij előtt, aki csak 38%-ot kaphatna! A szavazók 8%-a nehezen tudott válaszolni a kérdésre, ami elsősorban nem bizonytalanságot jelent náluk, hanem félelmet.


A modell szerint Zaluzsnij „feltételezett” pártja a parlamenti választásokon is győzne 31,5%-al, a Zelenszkij-féle választási szövetség 21,7%-ot, a Nép Szolgája pedig csak 5,4%-ot kapna.


Ezért döntött úgy a Bankova (az ukrán Elnöki Irodát a neki helyet adó utca után Bankovának is nevezik), hogy masszív médiatámadást indít mind Zaluzsnij, mind az Ukrán Fegyveres Erők egész vezetése ellen.

Zelenszkij pedig nemrégiben végül hivatalosan is aláírta azt a törvényt, amely megtiltja az elnökválasztást a hadiállapot megszűnése utáni hat hónapig tartó időszakra. Így Zelenszkij most már jogilag is megerősítette magát, és egy komoly ellenállási üzenetet küldött Washingtonnak, jelezve, hogy nem fogják ilyen könnyen megdönteni.

Ez azt jelenti, hogy Zelenszkij most már kezd komoly problémát jelenteni nyugati irányítóinak, mivel hajthatatlanná és dacossá vált.

De hogy visszavágjon – Jermak állítólag egyik kulcsfontosságú beosztottját, Mariana Bezuglaya Rada-helyettest használja fel Zaluzsnyij lejáratására. Ezt úgy tette, hogy többször is rágalmazó tartalmakat posztolt a tábornokról, sőt lemondásra szólította fel, amiért "nincs katonai terve 2024-re".


Az egyik elmélet szerint Jermak szeretné elérni, hogy a tábornok nyíltan válaszoljon Marjana Bezuglaja támadásaira, hogy ily módon "belerángassa őt a belpolitikai mocsokba", és okot szolgáltasson arra, hogy a Rada nyíltan megvitassa az ügyét és nyilvánosan elmarasztalja.


Zaluzsnij azonban okosan játszott, és teljesen "elszigetelte" magát a politikai osztálytól. Valójában úgy tűnik, hogy még mindig nincs semmilyen kapcsolat közte és Zelenszkij között. Zelenszkij nemrég közzétett egy új videót, amelyen a zaporozsjei főhadiszálláson tett látogatást, ahonnan később bejelentette az új "defenzív" átállását, és Zaluzsnyij feltűnően hiányzott a jelenlévő vezérkari tagok (Umerov, Tarnovszkij, Szirszkij stb.) elnökkel egyeztető csoportjából.

A Bankova még tovább ment a Zaluzsnyij főparancsnok elleni háttérháborúban, és megtiltotta minden katonai közigazgatás vezetőjének (kormányzónak), hogy kommunikáljon vele, vagy említse a nevét. Mindezt csak azért, hogy ne pumpálja fel a népszerűségét a társadalomban.

A cél egyszerű: teljesen „deheroizálni” a tábornokot, hiszen" csak egy hős van ", ez pedig Zelenszkij, a többiek csak bábuk ebben a játékban.


Ennek ellenére, amikor a felelősségre vonatkozó kérdéseket felvetik, a Bankova-rendszer mindig másra hárítja a felelősséget. Ez azonban már a megfélemlített ukrán társadalom manipulálásához is kevés… Több, mint kétszáz évvel ezelőtt Edward Gibbon angol történész, politikus azt mondta, hogy „a bizánci birodalom nemzeti és vallási konfliktusában a béke bizalom nélkül, a háború pedig kegyelem nélkül zajlott”.


Ukrajnában sem lesz másképp…


482 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page